Uutiset

Lääkäreistä pulaa, sihteereistä ylitarjontaa – Hämeen työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä edelleen kasvussa

Lahden seudulla on erityisen paljon pulaa esimerkiksi rakennusinsinööreistä, yleislääkäreistä, hitsaajista ja betoniraudoittajista. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Hämeen uusimmassa ammattibarometrissa työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä oli edelleen kasvussa. Työvoiman ylitarjonta on samaan aikaan vähentynyt.

Työvoimapulassa näkyy alueellinen vaihtelu ammattien sisällä. Tiedot perustuvat Hämeen te-toimiston maaliskuussa tekemään arvioon noin 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta lähitulevaisuudessa.

Tarkastelussa olleista ammateista 44 arvioitiin Hämeen tasolla ammateiksi, joissa kärsitään työvoimapulasta. Työvoimapulaa on edelleen havaittavissa eniten teollisuudessa, rakentamisessa ja sosiaali- ja terveysalalla. Eniten pulaa on yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, rakennusinsinööreistä, koneenasettajista ja koneistajista, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista sekä hitsaajista ja kaasuleikkaajista.

Muita ammatteja Hämeen top 15-listalla ovat hammaslääkärit, talonrakentajat, sanomalehtien jakajat, lähetit ja kantajat, konetekniikan erityisasiantuntijat, teollisuuden työnjohtajat, rakennusalan työnjohtajat, muut sähköasentajat ja sähkö- ja automaatioinsinööri. Uutena ammattina listalle nousivat muun muassa toimisto- ja laitossiivoojat.

Lue myös: Viulistista ei tullut alttoviulistia, mutta suostuisiko oboisti fagotistiksi? Katso tästä Näin ristiintyöllistät muusikon -opas
 

Lahden seutukunnassa pulaa konetekniikan asiantuntijoista

Useissa ammateissa arvioitu työmarkkinatilanne vaihtelee seutukunnittain. Yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, koneenasettajista ja koneistajista sekä hammaslääkäreistä on pulaa kaikissa Hämeen seutukunnissa.

Konetekniikan asiantuntijoista on pulaa Lahden seutukunnassa, mutta samanaikaisesti ylitarjontaa Hämeenlinnan seutukunnassa. Taloushallinnon työntekijöistä on tällä hetkellä pulaa Hämeenlinnan seutukunnassa, mutta ylitarjontaa Forssan seutukunnassa. Eniten työvoimapula-ammatteja arvioitiin olevan Lahden ja vähiten Riihimäen seutukunnassa.

Ylitarjontaa arvioitiin olevan 22 ammatissa. Ylitarjontaa on eniten yleissihteerin ammatissa. Seuraavina listalla löytyvät esimerkiksi ammatillisen koulutuksen opettajat, käytön tukihenkilöt, pankkitoimihenkilöt ja matkatoimistovirkailijat.

Helpotusta ei ole näköpiirissä

Työvoiman kysynnän arvioidaan kasvavan 22 ammatissa. Monet ammateista ovat samoja, joissa kärsitään työvoimapulasta. Tämän perusteella ongelmat työvoiman saatavuudessa eivät ole lähitulevaisuudessa helpottamassa.

Näitä ammatteja ovat esimerkiksi sosiaalityön erityisasiantuntijat, rakennusinsinööri, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, talonrakentajat, konetekniikan erityisasiantuntijat, rakennusalan työnjohtajat, sähkö- ja automaatioinsinööri, betonirakentajat ja raudoittajat, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät, muurarit sekä kirvesmiehet ja rakennuspuusepät.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syksyllä 2018. Viimeisimmät ammattibarometriarviot kokonaisuudessaan niin Hämettä, muita alueita kuin koko maata koskien löytyvät täältä.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat