Uutiset

Sysmän lukion vetonaulaksi sopisi e-sport

Kunta pohtii myös sähköisen etälukion perustamista.

Tietokonepeleistä on tullut jopa ammattiurheilua. Kuva: Mirja Hussain

Sysmän kunta pohtii kuihtuvan lukionsa elvyttämistä vetävällä erikoispainotuksella. Keskusteluissa päällimmäiseksi on noussut e-sport eli tietotekniikkaa hyödyntävä elektroninen urheilu.

- E-sport on tullut esille tämän päivän nuoria kiinnostavana mahdollisena erikoispainotteisuutena. Sitä nyt selvitetään siinä mielessä, että jos sitä kautta saataisiin Sysmän lukioon tulemaan oppilaita, jotka olisivat kiinnostuneita e-urheilusta, kertoo kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

E-sport-painotteinen lukio tarjoaisi opiskelijoille normaalien lukio-opintojen lisäksi e-urheilukursseja, mikä tietysti vaatisi hyvän tietoteknisen välineistön hankkimista.

Kitkiöjoen mukaan idea on saanut keskusteluissa varsin myönteisen vastaanoton. E-sportista on tullut Suomessakin vakavasti otettavaa urheilua, ja oppilaitoksiin on ilmestynyt alan kurssitarjontaa, mutta mitenkään kovin laajaa se ei vielä ole.

Ovatko nämä vain temppuja? Haittaako se, jos me niissä tempuissa onnistumme? Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki

Temppukin voi toimia

E-teemaan kytkeytyy toinenkin lukion kehitysmahdollisuus.

- Ideatasolla on heitetty, että koko Sysmän lukion voisi käydä myös etälukiona verkossa. Se voisi toimi aikuislukiona, mutta tarvitseeko sen olla aikuislukio, pohtii Kitkiöjoki.

Sysmän lukio voisi tarjota opetuksen etänä verkossa esimerkiksi ilman oman paikkakunnan lukiopaikkaa jääneille nuorille. Sysmässä ei riitä omia opetusryhmiä kaikkiin aineisiin, ja etäopetuksesta on kunnassa vahva kokemus, mutta koko lukion siirtäminen verkkoon vaatisi perusteellisen valmistelun.

- Nämä asiat voivat herättää myös ihmetystä, että ovatko ne vain jotain temppuja, joilla kiinnitetään huomiota Sysmän lukioon, mutta haittaako se, jos me niissä tempuissa onnistumme, kysyy Kitkiöjoki.

Nykymenolla lukion taival päättyy lyhyeen, eikä mitään ideaa kannata hylätä tutkimatta.

- Lukion säilyttämiseen on otettu kahden vuoden kehittämisaika, jotta tulevaisuuden stepit saadaan rakennettua, ja nyt on aika otollinen mieliala ottaa koppia näistä suunnitelmista, sanoo Kitkiöjoki.

E-kuntalaisuus tulossa

E-sport-painotteinen e-lukio sopisi hyvin Sysmän elinvoimatyön suureen linjaan. Sähköinen paikallisvaluutta on jo käytössä, ja e-kuntalaisuushanke sai tässä kuussa Päijät-Hämeen liitolta myönteisen rahoituspäätöksen.

- Me olemme maaseudulla kaukana isoista keskuksista, ja nyt täytyy keksiä tapoja, joilla palveluihin saadaan elinvoimaisuutta ja jatkuvuutta, sanoo Kitkiöjoki.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat