Uutiset

Nuoramoisten koulun lakkautusta käsitellään maanantaina

Nuoramoisten koulun lakkauttaminen on esillä Sysmän hyvinvointivaliokunnassa ensi maanantaina 7. toukokuuta. Asiaa valmistelevan hallinto- ja sivistysjohtaja Tuula Mäkisen ehdotus on, että koulu lakkautettaisiin 1.8.2019.

Esityksen mukaan koulun viidennen ja kuudennen luokan oppilaat siirtyisivät Sysmän yhtenäiskoululle jo ensi syksynä.

Valiokunnan päätös menee kunnanhallituksen arvioitavaksi. Lopullisen päätöksen koulun jatkosta tekee valtuusto, joka kokoontuu maanantaina 21. toukokuuta.

Valiokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila (kesk.) uskoo, että sivistysjohtajan esitys pehmenee valiokunnassa.

- Nyt on lähdetty liikkeelle jyrkimmästä vaihtoehdosta. Talouden sopeuttamistyöryhmässä emme päätyneet vastustamaan sitä, mutta oletan että esitys muuttuu maanantain kokouksessa johonkin suuntaan, Palvaila kommentoi.

Hänen oma näkemyksensä on, että ensin tulisi tehdä päätös Sysmän yhtenäiskoulun koulurakennuksesta sen sijaan, että mietitään mitä tehdään Nuoramoisten koululle.

- Mielestäni se ei toimi, että lapset siirretään tutusta kyläkoulusta yhtenäiskouluun, josta he muutaman vuoden päästä siirtyvät ehkä toiseen kouluun, Palvaila toteaa.

Sysmän yhtenäiskoulu toimii Parmacon vuokratiloissa. Koulun vuokrasopimus päättyy vuonna 2021, mutta koulurakennusratkaisua valmistelevan työryhmän työ on vasta alkutekijöissään.

Koulun lakkauttamisaikeet ovat aiheuttaneet kovaa vastarintaa. Kunnan järjestämässä kahdessa kuulemistilaisuudessa dokumentoitiin kyläläisten puheenvuoroja koulun puolesta. Huhtikuun alussa pidetyssä viimeisessä kuulemistilaisuudessa kunnalle luovutettiin kyläläisten keräämä adressi, jossa vaadittiin Nuoramoisten koulun säästämistä. Adressissa on 1 007 allekirjoitusta.

Netissä olevaan kuntalaisaloite.fi-palveluun on kirjoittanut nimensä 233 henkilöä. Kuntalaisaloite-palvelussa nimenkirjoitusoikeus on ainoastaan henkilöillä, jotka ovat kirjoilla Sysmän kunnassa.

Koulun lakkauttamisen taustalla on Sysmän kunnan talouden sopeuttamisohjelma, jossa etsitään 1,5 miljoonan euron säästöjä. Säästöt tulisi löytää vuoteen 2021 mennessä. Sopeuttamisohjelmassa linjataan, että yhtenäiskoulu ja Nuoramoisten koulu on käsiteltävä yhtenä kokonaisuutena.

Talouden sopeuttamisohjelmasta ja säästökohteista järjestettiin keskiviikkona iltakoulu kunnan luottamushenkilöille ja virkamiehille.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme