Uutiset

Viisi jyränköläistä kuntoutujaa sai tukea arkeen pilottiryhmästä - "Hankkeelle on toivottu jatkoa"

Jyränkö valikoitui alueeksi asukaskyselyissä nousseiden huolien perusteella.

Viisi heinolalaista kuntoutujaa on päässyt helmikuusta lähtien osallistumaan kaupungin työllisyyspalveluiden käynnistämään Jyränkö-projektin pilottihankkeeseen, jonka pääpaino oli kuntouttavan työtoiminnan pienryhmässä.

Ilonaksi nimetyn ryhmän kuntoutujiksi valittiin kaupungin sosiaalipalveluiden ohjaamina sellaisia henkilöitä, joiden katsottiin eniten hyötyvän työtoiminnasta. Mukana olleet eivät voi osallistua työ- ja toimintakykynsä vuoksi julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

- Oikeaan palveluun ohjautuminen on tärkeää ja tässä se onnistui hyvin myös ryhmäläisten mielestä. Aktivointisuunnitelmaan voidaan sisällyttää kuntouttavaa työtoimintaa, joka edistää työ- ja toimintakykyä sekä elämänhallintaa, työnsuunnittelija Eila Oksanen sanoo.

Asiakkaat ovat huomanneet muutoksia parempaan

Ilona-ryhmän tavoitteina on ollut voimaannuttaa osallistujia, lisätä uskoa omaan osaamiseen ja sen tunnistamiseen. Ryhmäläisille on etsitty henkilökohtaisia lähitavoitteita ja mietitty keinoja niiden saavuttamiseen. Osallistujia on myös kannustettu oman terveydentilan selvittelyyn ja hoitamiseen.

- Näillä keinoilla on pyritty vähentämään muiden palveluiden tarvetta ja edistämään työllistettävyyttä siihen soveltuvien osalta, Oksanen jatkaa.

Palautteen perusteella Ilona-ryhmä on toiminut hyvin ja sille on tullut kiitosta sekä ryhmän jäseniltä että sosiaalitoimelta. Asiakkaat ovat Oksasen mukaan kokeneet valmiuksiensa vahvistuneen. He ovat ilmaisseet olevansa tyytyväisiä saamaansa ohjaukseen, sisältöön ja toteutukseen.

- Asiakkaat ovat huomanneet muutoksia parempaan omassa terveydenhoidossaan ja kokevat saaneensa uutta tietoa ja apua asioiden hoitamiseen.

Yhteistyö sujunut mutkitta

Jyränkö valikoitui pilottihankkeen kohteeksi, koska alue ja sen asukkaat nousivat esiin huolina asukaskyselyissä. Viemällä palvelu suoraan kaupunginosaan haluttiin helpottaa myös Jyrängön suunnalla asuvien osallistumista toimintaan.

Kerran viikossa neljäksi tunniksi asukastuvalle kokoontuneen ryhmän toiminta toteutettiin pienellä budjetilla. Ryhmäläiset saivat kevään aikana vieraita eri yhdistyksistä ja kaupungin toimipaikoista ja he itse kävivät vetämässä viriketunteja Hopeasillan palvelukeskuksessa.

Ensi viikolla toimintansa lopettava Ilona-ryhmä on parhaillaan saamassa valmiiksi neulegraffitityötä Kyllin hyvä, jolla tullaan elävöittämään Hoilonpuiston leikkipaikkaa. Neulegraffititöiden tekoon haastetaan mukaan myös yhdistykset ja yksityiset henkilöt.

- Hankkeella pyrittiin koordinoimaan yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden, asukkaiden, asukasyhdistysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhteistyö onkin sujunut mutkitta ja monelta suunnalta on tullut toiveita toiminnan jatkumisesta, Oksanen sanoo.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat