Uutiset

Heinolan kaupunginmuseo nauhoitti merkonomien muistelot

Heinolan ensimmäisten merkonomien valmistumisesta on kulunut 50 vuotta.

Sirkka-Liisa Laurila kutsui koolle Heinolan kauppaoppilaitoksesta 50 vuotta sitten valmistuneet merkonomit. Juhlatilaisuudessa merkonomit luovuttivat stipendejä, jotka musiikkiopisto voi jakaa oppilailleen. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Kellohame ja jakku olivat päivittäisessä käytössä sen jälkeen, kun Sirkka-Liisa Laurila vuonna 1966 pääsi Heinolan vasta perustettuun kauppaoppilaitokseen. Laurila valmistui merkonomiksi vuonna 1968 - tasan 50 vuotta sitten. Se oli ensimmäinen vuosi, kun Heinolasta valmistui merkonomeja.

Merkkipäivän kunniaksi hän oli kutsunut koolle tuona keväänä valmistuneet luokkatoverinsa. Heistä 40 saapui juhlimaan tasavuosia lauantaina Heinolan musiikkiopistolle.

Erityistä merkitystä tilaisuuteen toi se, että kaupunginmuseo nauhoitti sen. Nauhalle päätyivät virallisten puheenvuorojen lisäksi myös vapaan sanan osio, jossa juhlijat saivat kertoa omia muistojaan opiskeluajoilta. Museonjohtaja Terhi Pietiläinen kertoi, että nauhat digitoidaan, jotta ne ovat myöhemmin tutkijoiden käytettävissä.

- On tärkeää tallentaa entisajan opiskelijaelämää. Tallenteet voivat tarjota jälkipolville tärkeää tietoa, Pietiläinen totesi.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaupunginmuseo nauhoitti puhetta yleisötilaisuudessa. Aiemmin muistoja on kerätty yksittäisiltä ihmisiltä, jotka ovat tulleet museolle kertomaan muistojaan.

Pietiläinen huomauttaa, että museo on kiinnostunut kauppaoppilaitosta koskevista muistoista myös kirjoitetussa muodossa sekä valokuvissa.

Kauppaoppilaitos perustettiin alun perin samaan rakennukseen, jossa toimii nykyisin musiikkiopisto. Siksi se oli luonteva valinta juhlapaikaksi. Piisa Perkiö osoittaa sivusiipeä ja kertoo, että siellä oli aikanaan tupakkahuone. Juhlasali oli nykyisellä paikallaan ja sen lähettyvillä sijaitsi konekirjoitushuone.

Entä mitä opiskelijat tekivät vapaa-ajallaan? Järjestettiinkö 1960-luvulla bileitä?

- Meillä oli illanviettoja, mutta niissä olivat mukana rehtori ja opettajat katsomassa päältä, että kaikki käyttäytyvät. Yhdet juhlat järjestettiin Lahdessa, mutta ne keskeytettiin kun saimme tiedon Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn murhasta, Laurila kertoo.

Kuuluiko juhliin alkoholi?

- Ei missään tapauksessa!

Moni merkonomeista teki pitkän työuran. Piisa Perkiö jäi valmistumisensa jälkeen töihin kauppaoppilaitoksen kansliaan, jossa vierähti 37 vuotta.

- Vanhempana oli vähän kuin äitihahmo monelle opiskelijalle. He kertoivat minulle murheitaan. Kaiken kaikkiaan työ oli monipuolista ja kiinnostavaa, Perkiö kertoo.

Malla Vlasov päätyi Heinolan A-katsastukseen, jossa hän oli töissä 41 vuotta.

Nykyään Heinolan kauppaoppilaitos on osa koulutuskeskus Salpausta.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme