Uutiset

Polkureitistö houkuttelee patikoimaan rantametsiin

Hartolan kunta suunnittelee noin kymmenen kilometrin mittaisia Kuninkaanpolkuja Tainionvirran jokimaisemiin.

Hartolan kunta aikoo yhdistää Tainionvirran rantamaisemissa kiertelevät polut retkeily- ja ulkoilu reitistöksi, joka kulkee hankenimellä Kuninkaanpolut.

Noin kymmenen kilometrin mittainen reitistö liittää yhteen Tainionvirran alkupään luonto- ja kulttuurikohteet Itä-Hämeen opistolta Koskeniemeen.

Reittikartta mahdollistaa polkujen kiertämisen myös lyhyempinä reitteinä, joilla on mittaa yhdestä neljään kilometriä.

Tänä ja ensi vuonna toteutettavan polkuhankkeen kustannusarvio on 42 000 euroa. Kunta hakee siihen 29 400 euron Leader-tukea ja varautuu 12 600 euron omaan rahoitukseen.

Hankkeessa ei tehdä uutta polkua ollenkaan, vaan parannetaan ja viitoitetaan jo olemassa olevia polkuja ja rakenteita. Hartolan kunnan tekninen johtaja Janne Myntti

Lisäksi kunnan pitää huolehtia reitistön kunnossapidosta ja korjauksista, joihin kuluu vuodessa noin 5 000 euroa.

Hartolan kunnanhallitus käsittelee hanketta ensi maanantaina. Kunnanjohtaja Merja Olenius esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle hankkeen hyväksymistä ja 6 300 euron varaamista sen tämän vuoden kuluihin. Rahat löytyvät elinkeinotoimen talousarvion kohdistamattomista hankemäärärahoista.

Polut jo olemassa

Reitistö on tarkoitettu sekä tarjoamaan virkistystä paikallisille retkeilijöille että erityisesti palvelemaan matkailuyrittäjiä ja matkailijoita.

Kuninkaanpolkujen hinta ei nouse kovin korkeaksi, koska reitistön osat, kuten Ekonkosken luontopolku, ovat jo olemassa. Ne pitää vain yhdistää ja kunnostaa, minkä kunta aikoo toteuttaa pääosin ostopalveluina.

- Hankkeessa ei tehdä uutta polkua ollenkaan, vaan parannetaan ja viitoitetaan jo olemassa olevia polkuja ja rakenteita, kertoo Hartolan tekninen johtaja Janne Myntti.

Reitistöstä on tarkoitus tehdä helposti hahmotettava ja hyvin opastettu: Lähtöpaikoille sijoitetaan kohteista kertovat opastaulut, reitistön risteyksiin 47 viittaryhmää, joissa on yhteensä 103 kohdeviittaa.

Polut merkitään puihin maalilla ja tarvittavilta osin maahan kepeillä. Jokainen reitistön neljästä osasta saa oman tunnusvärin, mikä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista.

Vaatii kunnostusta

Vanhoja polkuja pitää myös kunnostaa, jotta maastoltaan vaihteleva reitistö pysyy kaikilta osin kulkukelpoisena myös kosteilla säillä. Erityisesti kestävöintiä vaatii reitistön suo-osuus, jonka pohjaa lujitetaan puuhakkeella.

Polkujen varsilla on vanhoja rakenteita, kuten taukopaikkoja, joista osa on nykykunnoltaan jopa käyttäjille vaarallisia. Hankkeeseen kuuluu myös niiden korjaaminen ja tarvittaessa uusiminen.

Reitistön tärkein anti on kuitenkin jo valmiina ja kunnossa: kulttuurihistorialliset rakennukset, muinaisjäännökset, joki-, metsä- ja viljelymaisemat...

Tainionvirran varrelta löytyy niin reheviä rantakasvustoja, sammaloituneita kuusimetsiä kuin soita ja peltojakin. Siellä viihtyvät tikat, korennot, sammakot ja monet muut veden ja rantojen eläimet.

Reitistön suunnittelussa ovat Hartolan kunnan lisäksi olleet mukana monet paikalliset yritykset ja yhdistykset sekä Juotavan Hyvä Etelä-Päijänne ry:n Reitit Menestykseen -hanke.

Retkeilyreitistö

Kuninkaanpolut

Kuninkaanpolut on Hartolan kunnan suunnittelema retkeilyreitistö, joka kiertelee Tainionvirran rantamaisemissa Itä-Hämeen opiston ja Koskenniemen välillä.

Reitistö yhdistää, parantaa ja viitoittaa neljä jo olemassa olevaa polkuosuutta yhteismitaltaan noin kymmenen kilometriä. Reitistö mahdollistaa myös lyhyemmät kierrokset.

Leader-tukea hakevan hankkeen kustannusarvio on 42 000 euroa. Reitistö on tarkoitus toteuttaa tänä ja ensi vuonna.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat