Uutiset

Äitinä myös muille kuin omille lapsille

Sysmäläisen Pirjo Nurmisen äitienpäivään kuuluu tänä vuonna käynti Säätytalolla sekä tasavallan presidentin onnittelujen vastaanotto kunniamerkki rinnassa.

Pirjo Nurmisella on kahdeksan lastenlasta. Nuorimmat, Erika ja Elsa viihtyvät sylissä. Kuva: Sami Lettojärvi

Sysmäläinen Pirjo Nurminen yllättyi saadessaan puhelun Helsingistä. Soittaja tiedusteli, aikooko Nurminen osallistua äitienpäivänä Säätytalolla pidettävään tilaisuuteen, jossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakaa kunniamerkit, Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalit kultaristein, ansioituneille äideille. Tieto asiasta tuli postin mukana myöhemmin samana päivänä.

- Taisin ensin sanoa puhelimeen, että en sitten osta mitään, kunnes kuuntelin tarkemmin mitä asiaa soittajalla oli, Nurminen kertoo.

Koko huomionosoitus oli Nurmiselle yllätys, eikä hän esimerkiksi edelleenkään tiedä, kenen ajatus kunniamerkin hakeminen hänelle oli.

- Joku Sysmän kunnasta sitä oli minulle hakenut.

Välillä väsyy, mutta päivä kerrallaan on yritettävä tehdä parhaansa. Sysmäläinen Pirjo Nurminen

Ritarikunnan sääntöjen mukaan ansiomerkillä voidaan palkita äiti, joka on ansioitunut lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta.

Paikalla Säätytalolla on myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), joka kiinnittää ansiomerkit.

- Tämä onkin ensimmäinen sellainen äitienpäivä, että olen pois kotoa.

Nurminen itse arvelee tukiperhetoiminnan olleen yksi merkittävä myöntämisperuste ansiomerkille. Nurmiset ryhtyivät vuonna 2013 ensimmäisen kerran tukiperheeksi.

- Silloin kysyttiin, että olisiko kiinnostusta lähteä mukaan tukiperhetoimintaan. Lähdimme mukaan, ja jo samana vuonna tulivat ensimmäiset tukiperhelapset.

Nurminen ei viisi vuotta sitten miettinyt tukiperheeksi ryhtymistä, eikä asiaa ole myöhemminkään tarvinnut pohtia uudelleen. Tällä hetkellä Nurmiset ovat tukiperhe yhdelletoista lapselle, jotka vuorottelevat heillä viikonloppuisin.

- Omien lasten lisäksi lapsia on viikonloppuisin 5 tai 6, eli väkeä on toistakymmentä. Hyvin tänne silti mahdutaan.

Joskus lapset saattavat asua Nurmisilla parikin kuukautta, jos huoltaja on esimerkiksi sairastunut. Silloin arki koulunkäynteineen ja muine kuvioineen siirtyy Nurmisille.

Kesällä lasten kanssa viihdytään mökillä Päijänteen rannalla, ja silloin tukiperhelapsetkin ovat Nurmisilla tavanomaista pidempiä aikoja. Myös muilla lomilla lapset saattavat olla pidempään kuin viikonlopun ajan.

Kotona Nurmisilla lapsia ilahduttavat koirat, kanit sekä viiriäiset, joiden poikaset ovat juuri kuoriutuneet.

- Lapsista on hauska ruokkia eläimiä. Samalla he oppivat pitämään niistä huolta.

Tällä hetkellä Nurmiset ovat tukiperheenä 5-12-vuotiaille lapsille. Osa lapsista on läheltä, osa kauempaa. Yhteistyötä tehdään muun muassa Sysmän kunnan, Heinolan kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa.

- Koskaan ei ole tullut sellainen olo, että tämä vaikkapa sitoisi liikaa. Emme ole myöskään asettaneet mitään takarajaa sille, kuinka kauan jatkamme tukiperheenä toimimista. Niin kauan, kuin lapsia riittää, Nurminen pohtii.

Vaikeitakin hetkiä tulee joskus vastaan.

- Välillä väsyy, mutta päivä kerrallaan on yritettävä tehdä parhaansa. Haluan toivottaa kaikille äideille hyvää äitienpäivää.

Muita äitejä Nurminen ei halua lähteä neuvomaan.

- Tässä koettaa pitää itsensä ja lapset järjestyksessä. Ja kengät eteisessä.

Kuka?

Pirjo Nurminen

58-vuotias.

Kotoisin Sysmästä.

Perheeseen kuuluu aviomies, kuusi lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Ollut yrittäjänä vuodesta 1975 lähtien, pitänyt Sysmässä muun muassa Majut-baaria.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat