Uutiset

Sysmän Töijensaloon putkisilta

Tarmo Oksanen ja Eetu Oksanen Kivisalmen siltatyömaalla.

Sysmän Suopellossa sijaitseva Töijensalontie on saanut Kivisalmeen uuden putkisillan edellisen tultua tiensä päähän.

Tie on pituudeltaan kymmenisen kilometriä ja sen vaikutuspiirissä on 240 kiinteistöä, joista suuri osa on kesäasukkaita. Osakkaina on myös vakituisia talouksia noin kolmasosa, loput ovat metsätilojen omistajia.

Vuonna 1981 tehty edellinen putkisilta oli tutkimuksissa todettu huonokuntoiseksi ja uuden suunnittelu aloitettiin jo muutama vuosia sitten. Tärkeässä roolissa putkisillassa oli veden vapaa liikkuminen Vähäsalmessa ja Kivisalmessa.

Tiehoitokunnan puheenjohtaja Pentti Ripatti selvitteli asiaa ja päätyi esittämään hoitokunnalle molempien salmien osalta merkittävää parannusta. Matalat salmet tarvitsivat vedelle vapaata liikkumista, tiestön sujuvaa käyttöä, mutta myös luontoarvot olivat tärkeässä roolissa.

- Entiset putkisillat olivat iältään Vähäsalmessa reilut 30 vuotta ja Kivisalmessa lähenneltiin jo 40 vuotta. Todettiin, että teräksiset putkisillat olivat jo melkoisen huonokuntoisia. Tärkeä asia oli luonnollisesti rahoitus, Ripatti pohtii.

Siltojen uusiminen nousi keskusteluihin neljä vuotta sitten, jolloin todettiin, että toimenpiteisiin on syytä ryhtyä. Ilman uusimista hoitokunta joutuisi tilanteeseen, jossa putkisillat romahtaisivat, täytemaata jouduttaisiin ajamaan romahtavien putkisiltojen päälle, eikä veden virtaaminen salmissa olisi enää mahdollista.

- Teimme suunnitelmat ja ehdotukset toimenpiteistä, jotka lähetettiin Ely-keskukseen. Rahoitusvaihtoehtoja tutkittiin ja päädyimme tiehoitokunnassa siihen, että lupaa korjauksiin haetaan Ely-keskukselta ohjeiden mukaisiin kunnostustöihin, tarkentaa Ripatti.

Aikaa vievä selvitysprosessi päättyi siihen, että Kivisalmeen ja Vähäsalmeen saadaan tehdä uudet putkisillat. Monimutkainen avustusprosessi johti siihen, että kustannusarvion ja monien selvitysten jälkeen Vähäsalmeen tehtiin putkisilta jo viime vuoden puolella. Kivisalmi sai uuden siltansa muutama päivä sitten.

Varsinaisen urakoinnin suoritti Yhtymä Oksanen. Tarmo Oksanen kertoo, että kyseessä on ollut iso ja monimutkainen hanke, mutta tukena on ollut hyvä suunnittelu. Oksasen urakoimat kohteet osuvat harvoin omalle paikkakunnalle, suurin osa töistä tehdään etelämpänä, muun muassa Lahden suunnalla. Kohteessa työskenteli kaksi kaivinkonetta ja itse putkisilta tuotiin paikan päälle erikoiskuljetuksena. Jokapäiväisiä putkisiltojen tekeminen ei Oksaselle ole, silloin tällöin tulee vastaavia projekteja.

- Eiköhän tämä silta seuraavat 50 vuotta kestä. Erityisen iloinen olen siitä, että yhteistyö yksityistien kanssa on sujunut kitkattomasti, pohtii Oksanen.

Oksasella työskentelee tällä työmaalla hartolalainen Hannu Salmela. Hän oli mukana jo vuosina 1981 ja 1982, jolloin kyseistä tietä tehtiin. Salmela muistelee, että koneet olivat tuolloin luonnollisesti pienempiä ja sillan osatkin tuotiin osina vettä pitkin.

- Eihän tässä suurta eroa edelliseen kertaan ole. Nostalgisia muistoja tosin tulee mieleen. Kaivinkoneet tuotiin saareen Rauma-Repolan lautalla, Salmela muistelee.

Ripatin mukaan kustannusarvio oli vajaa 150 000 euroa, johon tiehoitokunta sai 75 prosenttia avustusta. Jo parisenkymmentä vuotta yksityistien asioita hoitaneen Ripatin mukaan ilman avustusta korjaus ei olisi ollut mahdollista. Yksikkömaksuihin tulee pieni korotus, josta päätetään 2. kesäkuuta pidettävässä kokouksessa.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat