Uutiset

Hartola myy talot, jotta voi säilyttää lähipalvelut

Kotisalon ja Kotiharjun myynti yksityiselle yritykselle epäilytti hikisen kyselytunnin kuntalaisyleisöä.

Kuka takaa vanhusten asumispalvelujen laadun ja säilymisen Hartolassa, jos Kotisalo ja Kotiharju myydään yksityiselle yritykselle?

Siinä oli suurin huoli, joka sai maanantaina vajaat 40 kuntalaista uhmaamaan hellettä ja kokoontumaan Hartolan hikiseen valtuustosalin tenttaamaan kiinteistöt omistavan kunnan johtoa ja palveluja pyörittävän Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän edustajia.

Vastauksia tuli, mutta paljon jäi myös kysymyksiä.

Kunnanjohtaja Merja Olenius käänsi kysyjien huolen toisin päin: Kunta haluaa myydä palvelutalot, jotta se pystyy turvaamaan vanhusten ja muidenkin lähipalvelut.

Hän korosti, että Hartolassa on ikääntynyt ja raskasta työtä tehnyt, runsaasti sairastava väestö, joka tarvitsee tehostettua palveluasumista omassa kotikunnassaan.

- Yhtymän puolelta on tullut viestiä, että meillä on liikaa paikkoja, ja että osa niistä on turhia. Me haluamme, että asukaspaikat ovat täynnä ja toiminta jatkuu vielä vuosikymmeniä, sanoi Olenius.

Hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen muistutti, että 59-paikkaisessa Kotisalossa on nytkin kahdeksan tyhjää paikkaa, eikä jonossa ole yhtään vanhusta, vaan todella tarvitseva saa paikan heti.

Yhtymä pyrkii hoitamaan 95 prosenttia yli 75-vuotiaista kotona, sillä muuhun eivät rahat jatkossa riitä, ja oma koti on useimmille palvelutaloa mieluisampi asuinpaikka. Tehostettua palveluasumista on tarjolla lähinnä muistisairaille.

Vaikka yli 75-vuotiaiden määrä nousee Hartolassa nykyisestä runsaasta 400:sta alle 20 vuodessa yli 600:aan, tarvitaan tehostetun palveluasumisen paikkoja yhtymän laskelmien mukaan silloinkin vain reilut 30 ja hieman kevyemmän yhteisöllisen palveluasumisen paikkoja vajaat 40.

- Yhtymä ei ole ollut lopettamassa palveluja täällä Hartolassa, mutta tulevaisuudesta kukaan ei voi luvata mitään, sanoi Kuosmanen.

Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu, ottaa uusi maakunta vastuun palveluista vuonna 2020.

Hartolan kunta haluaa kiinteistöjen myynnillä säilyttää myös lähipalvelujen työpaikat. Nykymitassaan hoivapalvelut työllistävät vajaat 40 henkeä, Kotisalon yhteydessä toimiva keskuskeittiö kuusi henkeä.

- Meillä ei ole varaa menettää niistä yhtään, korosti Olenius.

Kunta haluaa myös eroon talouttaan painavista Kotisalon rakennusveloista. Jos neljästä kiinteistöjen esittelyyn saapuneesta hoivayrityksestä osakin tekee tarjouksen, ja yhden kanssa päästään kauppoihin, siirtyvät Ara-rahoitetun osan lainat ostajalle.

Ilman tätä kevennystä kunta joutuu Oleniuksen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen tinkimään palveluistaan velkojen lyhentämiseksi.

Hartolan kunnanvaltuusto päättää Kotisalon, Kotiharjun ja viereisen eläinlääkäritalon kaupasta kesäkuun loppuun mennessä.

Jos kauppa syntyy, säilyy asumispalvelujen järjestämisvastuu hyvinvointiyhtymällä, joka tuottaa jatkossakin itse kotihoidon. Ostaja jatkaa Kotisalon ja Kotiharjun palvelujen tuottamista ja ottaa työntekijät leipiinsä vanhoin ehdoin.

Palvelutalojen vanhat asukkaat säilyttävät paikkansa. Uusien kohdalla paikan tarve todetaan kuten nytkin, ja he saavat ostaa hoivansa palvelusetelillä.

Palvelujen laadusta ja säilymisestä ei kellään ole varmoja vastauksia, tuottaa ne sitten tulevaisuudessa uusi maakunta tai yksityinen yhtiö.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat