Uutiset

Pertunmaa pitää Itä-Hämeen kärkisijaa kouluvertailussa

Pertunmaalla on Itä-Hämeen pienimmät opetusryhmät ja eniten rahaa opetukseen yhtä oppilasta kohden.

Pertunmaa pitää kärkisijaa, kun vertaillaan Itä-Hämeen kuntien panostuksia perusopetukseen. Pertunmaa erottuu selkeästi edukseen esimerkiksi siinä, kuinka paljon se käyttää rahaa perusopetukseen oppilasta kohden: noin 6 400 euroa vuodessa. Yleensä samankokoiset kunnat käyttävät rahaa yhteen oppilaaseen keskimäärin 600 euroa vähemmän.

Tiedot pohjautuvat Ylen kokoamaan valtakunnalliseen tilastoon. Kyselyä varten selvitettiin muun muassa opetusryhmien koot, pätevien opettajien osuus ja se, kuinka monta oppilasta tarvitaan, jotta valinnaisaineen opetus toteutetaan. Tulokset ovat kaikkien luettavissa netissä hakusanalla koulukone.

Hyvä tulos yllätti rehtorin

Helteisenä maanantaina Pertunmaan yhtenäiskoulussa ovat kuitenkin mielessä ihan muut asiat kuin kouluvertailun tulokset. Toukokuussa jokainen ikäluokka pääsee luokkaretkelle, joten järjesteltävää riittää. Kahvitauolla olevat opettajat myöntävätkin, että eivät ole perehtyneet kouluvertailun tuloksiin.

Rehtori ja sivistystoimenjohtaja Sari Mäkeläinen sen sijaan on tietoinen kunnan hienosta sijoituksesta. Yllättikö tulos rehtorin?

– Tiesin toki, että meillä on hyvin avustajia ja tuntikehystä, mutta kokonaismenestys oli silti tosi mukava yllätys, Mäkeläinen kertoo.

Tuntikehys tarkoittaa sitä, että yksi opetusryhmä voidaan tarvittaessa jakaa kahteen osaan, jolloin käytettävissä on kaksi opettajaa. Näin menetellään erityisesti matemaattisissa aineissa ja kielissä.

Reaaliaineissa luokkakoot sen sijaan ovat isompia. Maanantaina Mäkeläinen opetti Suomen historiaa 7. luokalle, jossa on 17 oppilasta.

– Tämä on ihan hyvänkokoinen porukka. Välillä palautan kokeet henkilökohtaisesti ja juttelemme siitä, miten koe meni. Jos opetusryhmä olisi isompi, niin ei ehtisi tehdä.

Syksyllä opetusryhmien koko tosin kasvaa hieman, jos Kuortin koulu päätetään lakkauttaa. Kuortissa opiskelee 20 lasta.

Rehtori Sari Mäkeläinen opetti maanantaina 7. luokan oppilaille Suomen historiaa Pertunmaan yhtenäiskoulussa. Kuva: Sami Lettojärvi

Pienuudessa on etunsa

Pertunmaan yhtenäiskoulussa on noin 150 oppilasta eli koulu on Suomen mittapuulla pienehkö. Pienuudessa on monta hyvää puolta. Esimerkiksi se, että kunta on luvannut koululle oikeuden käyttää linja-autoa arkipäivisin kello 9-12. Bussikyydillä käydään esimerkiksi uimahallissa Heinolassa.

Koulun mahdollisuudet ja haasteet liittyvät tietotekniikkaan. Yhtenäiskoululla on 30 tietokonetta ja viitisenkymmentä iPadia. Opettajainhuoneessa on varauslista, jotta koko henkilökunta tietää missä laitteet milloinkin ovat.

– Laitteita on käytössä määrällisesti ihan hyvin, mutta niiden käyttöä pitäisi suunnitella tarkemmin. Pedagogiseen kehitystyöhön voisi olla enemmän aikaa, sillä laitteet eivät ole vain tiedonhakua varten, tuumii Mäkeläinen.

Kaupunkien ja maaseutukuntien tuloksia ei voi verrata

Koulukoneessa maaseutumaiset ja kaupunkimaiset kunnat on jaettu eri ryhmiin. Näin ollen esimerkiksi Heinola saa vertailussa neljä tähteä viidestä, vaikka kaupunki käyttää rahaa yhden oppilaan opetukseen vähemmän kuin mikään muu Itä-Hämeen kunta. Heinolan hyvä tulos johtuu siitä, että sen tunnuslukuja on verrattu pelkästään muihin kaupunkeihin.

Alueemme kirkkain tähti Luhanka ei päässyt mukaan tähän vertailuun, koska kunta ei järjestä perusopetusta 7.-9. luokille toisin kuin muut Itä-Hämeen kunnat.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat