Uutiset

Päijät-Häme sai poikkeusluvan keskussairaalan uudistamiseen, turvaa laajan päivystyksen säilymisen

Nykyinen pääaula ja vanha potilastorni puretaan. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä sai sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeusluvan keskussairaalan rakennusinvestointiin, eli niin sanottuun rv7-hankkeeseen. Hankkeessa rakennetaan keskussairaalan yhteyteen uudisrakennus, joka korvaa keskusleikkausyksikön, synnytysten, vastasyntyneiden ja naistentautien yksikön, operatiivisten vuodeosastojen sekä välinehuollon ja arkiston nykyiset tilat, jotka ovat tulleet rakennusteknisesti elinkaarensa päähän.

Tilat eivät ole toiminnallisesti nykyaikaiset ja osassa on ollut sisäilmaongelmia. Esimerkiksi kolme leikkaussalia on jouduttu poistamaan käytöstä sisäilmaongelmien takia.

Merkittävä toimija alueella

Rakennushankkeen suunnittelu on ollut Päijät-Hämeessä menossa jo useamman vuoden ajan. Tällä hetkellä suurten sote-kiinteistöinvestointien tekeminen on kuitenkin kielletty, koska kiinteistöt ja niiden kulut siirtyvät sote-uudistuksessa sairaanhoitopiireiltä ja kuntayhtymiltä maakuntien vastuulle.

Nyt myönnetyllä poikkeusluvalla varmistettiin rakennushankkeen jatkuminen. Uudet tilat turvaavat Päijät-Hämeen keskussairaalan aseman laajan päivystyksen keskussairaalana. Keskussairaala on myös maakunnan suurin työpaikka ja merkittävä elinvoiman ja hyvinvoinnin edistäjä.

Rakennushanke etenee seuraavaksi yhtymän hallitukseen ja sen jälkeen yhtymävaltuuston käsittelyyn. Hankkeen rahoittamiseksi on selvitetty useita vaihtoehtoja. Päätös rahoitustavasta tehdään vasta, kun rakennushanke on varmistunut.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on julkisten hankintojen ennakkoilmoituksessaan maininnut, että hinta ei ole urakoitsijan valinnassa ainoa peruste. Laajennuksen rakennustöiden on määrä käynnistyä elokuussa 2019. Tilat valmistuisivat vuonna 2022.

Muuttaa koko sairaalan ilmeen

Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennus muuttaa sairaalakiinteistöä merkittävästi. Uutta rakennetaan ja vanhaa puretaan yhteensä noin 127 miljoonalla eurolla.

Uudet tilat rakentuvat nykyisen päärakennuksen vuodeosastojen eli potilastornin edustalle sekä pääsisäänkäynnistä katsottuna potilastornin vasemmalle puolelle. Potilastornin ja Hoitajankadun puolella sijaitsevan sädehoitoyksikön välissä olevat matalat rakennukset puretaan suurimmaksi osaksi pois.

Myös nykyinen pääaula puretaan ja uusi pääaula rakennetaan Keskussairaalankadun puoleiseen osaan sairaalan etuosaan. Samaan kerrokseen sijoittuvat synnytysosasto, keskola sekä äitiys- että naistentautien päivystyspoliklinikka. Toinen kerros on leikkaustoimintaa varten.

Keskusleikkausyksikkö sijoittuu päiväkirurgian tilojen yhteyteen. Kakkoskerroksessa on myös naistentautien ja synnyttäneiden vuodeosasto.

Kirurgian vuodeosastot tulevat kolmanteen, neljänteen ja viidenteen kerrokseen. Nykyinen potilastorni pitää edelleen suojissaan lastentautien, neurologian, sisätautien ja keuhkotautien vuodeosastot. Samoista kerroksista löytyy jatkossa myös väistötiloja muiden remonttien ajaksi.

Kantasairaalan vuonna 1976 valmistunut potilastorni puretaan tulevina vuosina pois.

Kustannukset

Budjettiin tuli tuntuva korotus

Päijät-Hämeen keskussairaalassa ensi vuonna alkavan rakennusvaihe 7:n (RV 7) kustannusarvio oli alun perin 70 miljoonaa euroa.

Sairaalan laajennushanke sai sosiaali- ja terveysministeriöltä investointiluvan jo vuonna 2016.

Kustannusarvion voimakas kasvu johti kuitenkin siihen, että investointilupa haetaan uudelleen.

Nykyisen, noin 127 miljoonan euron kustannusarviosta laitteiden osuus on 30 miljoonaa.

Ensi vuonna alkavien rakennustöiden on määrä kestää kolme vuotta. Urakkatarjoukset on jo saatu.

Uutta toimitilaa rakennetaan noin 23 000 neliömetrin edestä.

Seuraavan rakennusvaiheen eli RV 8:n suunnittelu aloitetaan jo tulevan laajennusurakan aikana.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat