Uutiset

Uuteen Kailas-taloon mahtuu yli 500 lasta

Hankesuunnitelma: Lähes sadan työntekijän talon liikuntasali täyttää salibandyn SM-mitat ja keittiö valmistaa 2 600 ruoka-annosta päivässä.

Heinolan lukio purettiin viime vuonna. Tontille nousee uusi alakoulu. Kuva: Armi Salonen

Heinolan keskustan uuden alakoulun ja päiväkodin, Kailas-talon, hankesuunnitelma on valmistunut. Heinolan tekninen lautakunta käsittelee suunnitelmaa ensi tiistaina.

Entiselle lukion tontille Rajakadulle rakennettavaan noin 21 miljoonaa euroa maksavaan uudisrakennukseen siirtyvät vajaan neljän vuoden kuluttua Niemelän ja Seminaarin koulut ja nykyisin niiden yhteydessä toimiva päiväkoti.

Koulun tiloihin mahtuu 400 alakoululaista ja 24 esiopetuksen oppilasta, päiväkotiin 80 lasta. Koulussa työskentelee 60 henkilöä, päiväkodissa 28 henkilöä ja tuotantokeittiössä 8 henkilöä.

Oppilasennusteen mukaan koulun oppilasmäärä olisi lukuvuonna 2022–2023 394 ja lukuvuonna 2024–2025 340. Luvut eivät sisällä esikoululaisia.

Laskevan ennusteen takia hankkeen laajuutta opetustilojen osalta on syytä tarkastella suunnittelun edetessä. Kailas-talon hankesuunnitelma

Hankesuunnitelmassa todetaan, että ”laskevan ennusteen takia hankkeen laajuutta opetustilojen osalta on syytä tarkastella suunnittelun edetessä”.

Hankkeen tarkempi suunnittelu alkaa ensi syksynä ja rakentaminen keväällä 2020 siten, että uusi rakennus on käyttöönotettavissa talvella 2022.

5 700 hyötyneliötä

Kailas-talon bruttoala on noin 7 500 neliötä, hyötyala noin 5 700 neliömetriä. Hyötyalasta on vähennetty talon aula-, liikenne- ja tekniset tilat.

Jokaiselle alakouluryhmällä on talossa oma luokkatila. Ryhmätiloissa työskentelee maksimissaan 25 oppilasta ja pienryhmätiloissa 15 oppilasta. Luokkatilat muodostavat soluja, joiden välillä on yhteinen aula, avoin ja joustava oppimisympäristö.

Koulu saa kolmeen osaan jaettavan 1 143 neliön liikuntasalin, johon mahtuu yhtenä tilana SM-mitat täyttävä salibandykenttä.

Kailas-talon tuotantokeittiö valmistaa tulevaisuudessa ruoan Heinolan kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin. Keittiön valmistuskapasiteetti on 2 600 annosta päivässä.

Rakennuksen väestönsuojatilat toteutetaan maanpäällisinä. Niihin sijoittuu normaalioloissa toimintoja, joita väestönsuojan vaatimat rakenteet eivät häiritse kuten sosiaalitiloja ja varastoja.

Koulutontin sisäänajoliittymä tulee Vahlmaninkadun puolelle, koska Rajakadulta on liittymäkielto. Auto- ja huoltoliikenne rajataan selvästi erilleen piha-alueesta, jolla lapset liikkuvat.

Pihasta tehdään esteetön ja istutuksiltaan helppohoitoinen. Olemassa olevaa puustoa ja kasvillisuutta säilytetään mahdollisuuksien mukaan.

Hyvää kaupunkikuvaa

Rakennuksen suunnittelun kaupunkikuvallinen rima on korkealla. Hankesuunnitelman mukaan "tavoitteena on muodostaa kerroksellista, modernia kaupunkitilaa paikan henkeen sopivalla, identiteettiä muodostavalla tavalla".

Heinolan kaupunki odottaa talon arkkitehtuurilta laadukkuutta, kiinnostavuutta ja rohkeutta, mutta myös alakouluun ja päiväkotiin sopivaan pienimittakaavaisuuteen. Rakentamisen on oltava arkkitehtonisesti korkealaatuista sekä mittasuhteiltaan ja väreiltään sopusointuista.

Pihasuunnittelulle asettavat haasteita rakennuspaikan maaston muodot. Viereinen Rajakatu kulkee noin kolme metriä tontin perustason yläpuolella.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat