Uutiset

Yhteistyön kauhalla palkitun Heinolan Ladun puheenjohtaja Seppo Rautiainen hehkuttaa talkootyön voimaa.

Isompi porukka, parempi tulos

Yhteistyön kauhalla palkitun Heinolan Ladun puheenjohtaja Seppo Rautiainen hehkuttaa talkootyön voimaa.

Heinolan Ladun puheenjohtaja Seppo Rautiainen korostaa yhdessä tekemisen voimaa. Kuva: Ari Viuhko

Heinolan Latu palkittiin viime lauantaina Yhteistyön kauhalla. Kauha luovutetaan vuosittain esimerkillistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa tehneelle yhdistykselle, yhteisölle tai ryhmälle.

Puheenjohtaja Seppo Rautiainen antaa kiitoksen Ladun jäsenille, ulospäin suuntautuville, talkoohenkisille ja auttamishaluisille ihmisille, joiden yhteistyö on voimaa.

– Kun touhutaan, niin jos on isompi porukka, niin tulos on aina parempi, monin verroin parempi. Siitä yhteistyö lähtee liikkeelle, sanoo Rautiainen.

Esimerkiksi hyvästä yhteistyöstä Rautiainen nostaa heinolalaisia ja iittiläisiä jo yli 30 vuotta ilahduttaneen polkureitin, Heinolan ja Vuolenkosken välisen Juustopolun.

Jos on isompi porukka, niin tulos on aina parempi, monin verroin parempi. Seppo Rautiainen

– Vuolenkosken kyläyhdistys etsi Heinolasta yhteistyökumppania, joka lähtisi etsimään ja kunnostamaan luontoon maatunutta Juustopolkua. Kaikki nämä vuodet olemme huolehtineet siitä yhdessä, eikä ole paljon tarvinnut palavereja pitää. Meillä on selkeä työnjako, ja kumpikin porukka hoitaa oman osuutensa, kertoo Rautiainen.

Tylkkkilatu hiihtäjille

Palkintokauhaa torilla luovutettaessa Heinolan Ladun saavutuksista mainittiin myös Heinolan Raviradan hiihtolatu.

– Vuosikaudet sinne toivottiin kaupungilta huonoina lumitalvina tykkilumilatua. Kun löytyi järkevällä hinnalla lunta tykittävä organisaatio, niin lähdimme anomaan ja saimme kohdeavustusta lumettamiseen, joka onnistui toissa syksynä erittäin hyvin, muistelee Rautiainen.

Viime talvena ei tykkilunta tarvittu, mutta ensi talvena se voi olla taas tarpeen.

– Siitä ei ole vielä päätöstä, mutta toivotaan, että rahan myöntäjät suhtautuvat lumetukseen myönteisesti myös seuraavalla kerralla. Hiihtohan on meidän suomalaisten perusliikuntalaji, hyvä laji, jossa toimii koko kroppa, sanoo Rautiainen.

Jäitä veistäjille

Ladun talkoolaiset ovat kaupunkilaisille tuttuja myös Heinolan vuotuisilla jääfestivaaleilla veistettävän jään toimittajina. Aluksi jää nostettiin Uudenriihenlammesta eli Lemmenlammesta, nykyisin Ruotsalaisen Apajalahdesta, jossa on kirkkaampi jää.

– Viime talvena jäännosto onnistui tosi hienosti, ja meiltä meni jäätä myös Leppävirralle ja Helsinkiin. Monessa paikassa oli kohvajäätä, joka ei sovi veistämiseen, mutta meillä oli teräsjäätä, joka on hyvää veistojäätä, kertoo Rautiainen.

Tärkeä osa Heinolan Ladun toimintaa on ollut myös Latumajan ylläpito.

– Se tuli meidän käyttöömme sillä tavalla, että me peruskorjasimme majan ja olemme siitä lähtien huolehtineet sen kunnossapidosta. Latumajaa ovat käyttäneet muutkin liikuntajärjestöt, koulut ja päiväkodit, kertoo Rautiainen.

Perheliikuntaa luvassa

Heinolan Latuun kuuluu yli 500 jäsentä, joista kymmenet ellei sadat osallistuvat erilaisiin talkoisiin. Innokkainta, lyhyelläkin varoitusajalla liikkeelle lähtevää talkooväkeä on noin kymmenen prosenttia jäsenistä.

– Kaikkiin talkoisiin ja touhuihin on saatu väkeä ihan mukavasti, sanoo Rautiainen.

Perinteiset kuviot pyörivät, ja uuttakin toimintaa on luvassa.

– Parhaillaan ollaan käynnistämässä perheliikuntaa, jota meillä on jossain määrin ollut ennenkin. Toiveissa on, että kesän jälkeen se käynnistyy uudella tavalla ja aiempaa perhekeskeisemmin, kertoo Rautiainen.

Rautiainen itse aikoo luopua Ladun puheenjohtajuudesta tämän vuoden jälkeen.

– Täytän seuraavaksi 74 vuotta, ja on jo järkevää siirtyä rivitekijäksi, mutta en mitä Latua millään tavalla jätä, sanoo Rautiainen.

Kukapa hyvästä porukasta lähtisi.

Kuka?

Seppo Rautiainen

Syntynyt Kuhmossa vuonna 1945. Muutti Heinolaan vuonna 1973.

Teki työuransa toimiupseerina puolustusvoimissa. Siirtyi eläkkeelle vuonna 1990.

Liittyi Heinolan Latuun 1976, toiminut yhdistyksen puheenjohtajana vuodet 1978–2001 ja uudelleen alkaen vuodesta 2012.

Moninkertainen Kalevan Kierroksen kiertäjä leipälajinaan yksinsoutu. Finlandia-hiihdon hiihtoneuvos ja Sulkavan Suursoutujen soutuneuvos.

Suomen Ladun Tahko Pihkala -mitalin saaja vuonna 2014, Vuoden positiivisin heinolalainen 2015.

Perheeseen kuuluu vaimo, kolme omaa lasta, vaimon kaksi lasta ja kaikkiaan seitsemän lastenlasta.

Harrastaa yhdistystoimintaa, liikuntaa ja geokätköilyä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme