Uutiset

Elinvoimalautakunta: Heinolan kannattaa liittyä matkailuyhtiö Lahti Regioniin

Yrittäjien aamukahveilla valmistauduttiin Kimolan kanavaan.

Kimolan kanava odottaa avausta. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinola on liittymässä maakunnallisen Lahti Region -matkailuyhtiöön. Jäsenyyden hinta on 4,5 euroa per asukas vuodessa.

Kaupungin elinvoimalautakunta asettui keskiviikkona yksimielisesti liittymisen kannalle. Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus, ja viimeinen sana on Heinolan valtuustolla.

Näillä näkymin uudistuva, matkailuun keskittyvä Lahti Region on saamassa mukaan kaikki muut Päijät-Hämeen kunnat paitsi Kärkölän ja Orimattilan.

Heinola toivoo Lahti Regionilta vetoapua Vierumäen matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen markkinointiin, kansainväliseen markkinointiin ja suurtapahtumien hankintaan.

– Ei olisi pahitteeksi, että Heinola ja Vierumäki saisivat isoja massatapahtumia, totesi elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä torstaina yrittäjien aamukahveilla.

Palveluista tietoa tarjolle

Aamukahveilla keskusteltiin myös Kimolan kanavan avautumiseen valmistautumisesta. Kun valtion rahoitus varmistuu eduskunnassa kesäkuussa ja työt voivat alkaa, valmistuu kanava veneilykauden 2019 aikana.

Silloin pitää myös Heinolan palvelujen olla kunnossa ja tiedon niistä kätevästi tarjolla matkailijoille. Tietoja palveluista on yritetty kerätä, mutta yrittäjät eivät ole niitä kovin aktiivisesti toimittaneet.

Mäkilä kyseli aamukahveille saapuneilta yrittäjiltä, miten esimerkiksi sataman palveluja pitäisi parantaa.

Toiveissa ovat muun muassa paremmat opasteet, liikenteen ja tapahtumien tiellä olevan kivisen kompassirakennelman poistaminen, uusi huoltorakennus, nykyaikaisempi septitankin tyhjennys, siistimpi laituri ja tankkauspaikka...

Mäkilän mukaan esimerkiksi uusi vierasvenelaituri ja uusia opasteita on luvassa, mutta isommat uudistukset ovat kaupungin budjetin perusrahoituksen varassa, sillä haettua ulkopuolista rahoitusta keskustan kehittämishankkeelle ei ole saatu.

Elämää ranta-alueille

Kaupungin tarjoamien puitteiden ohella rantaan kaivataan myös elämää ja tapahtumia. Matkailijat tarvitsevat vuokrapyöriä ja -veneitä, jotta he pääsevät tutustumaan Heinolaan kunnolla.

– Meidän tehtävämme on tehdä tapahtumien järjestäminen mahdollisimman helpoksi, totesi Mäkilä.

Kulttuurisihteeri Saija Jäppinen kertoi, että kaupunki on muodostamassa Kauppakadun, WPK-talon, kesäteatterin ja Rantapuiston alueelle yhtenäistä tapahtuma-aluetta, joka helpottaa esimerkiksi anniskelua: yritys voi pystyttää oman tapahtumaravintolansa alueelle 90 eurolla ilman isompaa byrokratiaa.

Mäkilän mukaan vireillä on myös Kylpylän alueen kehittäminen. Tavoitteena on löytää tyhjillään oleville mutta korjauskelpoisille rakennuksille ostajia tai vuokralaisia, jotka tuovat alueelle halutunlaisia matkailua tukevia palveluja.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat