Uutiset

Kesä korkattiin rauhallisesti Heinolan Rantapuistossa, mutta alaikäiset eivät peitelleet juomistaan

Koulujen päättäjäisilta sujui Heinolassa aiempia vuosia rauhallisemmin. Rantapuistoon odotettiin lämpimänä kesäiltana lähemmäs 300:a nuorta, mutta paikalle tulikin vain parisataa henkeä.

Poliisi valvoi illanviettoa näkyvästi, ja myös ambulanssi partioi puistossa. Poliisi kirjasi ainoastaan yhden tappelun kahden aikaan yöllä.

Heinolan kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Arto Leskinen arveli, että poliisin näkyminen ja muiden aikuisten läsnäolo rauhoittivat juhlimista.

Ikävää illanvietossa oli alaikäisten juopottelu sekä se, että puistosta tavattiin muitakin päihteitä kuin alkoholi. Lisäksi juhlijat jättivät jälkeensä valtavan sotkun.

Yleisilme oli rauhallinen, mutta alaikäisten juopottelu näkyi. Kylpylän uimarannalla valvonut Olavi Seppälä

Peruskoulun suorittaneille Rantapuisto on perinteinen paikka juhlistaa oppivelvollisuuden päättymistä. Lukion syksyllä aloittavat Niina Kalsi , Viivi Nurminen, Emmi Sinisalo ja Sanna Laaksonen saapuivat virran äärelle ennen iltakahdeksaa.

– Tulimme tänne katselemaan ja viettämään aikaa. Ehkä haemme pitsan myöhemmin, he kertoivat.

Nelikko kertoi siirtyvänsä muualle siinä vaiheessa kun örveltäminen puistossa alkaa.

Kalsi, Nurminen, Sinisalo ja Laaksonen viettivät iltaa limsalinjalla.

– Emme juo muutenkaan. Silloin muistaa kaiken myöhemmin eikä tarvitse katua mitään, he tuumasivat.

Nuoret naiset kertoivat, että arviolta 60–70 prosenttia heidän ikäisistään juo alkoholia. Sitä välittävät täysi-ikäiset kaverit ja omat vanhemmat.

– Jotkut vanhemmat uskovat, että jos he ostavat nuorelle pari pulloa siideriä tai lonkeroa, nuoren juominen rajoittuu siihen. Se on väärä käsitys, Sinisalo sanoo.

Rantapuistossa näkyi lauantai-iltana peruskoululaisia, ylioppilaita ja ammattiin jo valmistuneita. Kaunis kesäilta houkutteli puistoon myös keski-ikäisiä juhlijoita.

Kylpylän uimarannalla vahtivuorossa ollut Olavi Seppälä Heinolan Reserviläisistä kertoi, että ilta ja yö sujuivat pääsääntöisesti mallikkaasti.

– Yleisilme oli rauhallinen, mutta alaikäisten juopottelu näkyi. Se, että alaikäiset kulkevat julkisesti kaljapurkit kädessään keskellä yötä, lisääntyy koko ajan, hän sanoo.

Heinolan Reserviläiset ja liikuntatoimen talkoomiehet valvoivat uimarannalle tulijoita. Pullo kädessä rannalle ei ollut asiaa.

– Vahdimme, ettei kukaan tule rannalle kännipäissään sotkemaan ja rikkomaan paikkoja, Seppälä kertoi.

Tero Laine Heinolan Reserviläisistä on ollut vahtimassa koulujen päättäjäisiltaa noin seitsemänä vuotena. Hän on tavannut reilun kymmenen vuoden ikäisiä lapsia kahden, kolmen aikaan yöllä.

– He ovat olleet selvin päin, mutta pyörivät ja hengailevat täällä, mies kertoo.

Valtuutettu Kimmo Huvinen (sd.) oli haastanut Heinolan valtuutetut partioimaan Rantapuistoon. Haasteeseen tarttui valtuuston puheenjohtaja Niina Varjo (kok.) sekä pari varavaltuutettua. Myös va. kaupunginjohtaja Sinikka Malin kävi paikalla.

– On huolestuttavaa, että osa juhlijoista oli hyvinkin nuoria. Onneksi 12–14-vuotiaita ei ollut kuin muutama, Varjo kertoi.

Varjo huomasi, että alaikäisten juominen oli hyvin avointa, sitä ei edes yritetty piilotella aikuisilta.

Heinolan nuorisopalveluilla, seurakunnalla ja helluntaiseurakunnalla oli puistossa yhteinen vesipullopiste. Työntekijät myös jalkautuivat nuorten pariin.

Myös vanhempia liikkui puistossa aiempia vuosia enemmän.

Nuorille järjestettiin illaksi päihteetön vaihtoehto Tommolassa Heinolan YMCA training centerissä. Heinolan koripalloporukka kasasi nuorille tapahtuman uudella koripallohallilla.

– Nuoria kävi illan aikana 45. Porukkaa riitti puoleen yöhön asti. Nuorille järjestettiin erilaisia kisailuja ja myös kuntosali oli käytettävissä, YMCA Heinolan puheenjohtaja Vesa Hämäläinen kertoi.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat