Uutiset

Huuliharpunsoiton mestaruudet ratkotaan Hartolassa

Huuliharppu soi useimmiten korvakuulolta.

Hartolassa pääsee kuulemaan taidokasta musisointia, kun huuliharpunsoiton SM-kilpailuit käynnistyvät viikonloppuna. Paikalle odotetaan 50:ä kilpailijaa, joista osa saapuu paikalle Virosta ja Ruotsista. Järjestäjätahoa Suomen huuliharpistit ry:tä edustavien Hannu Närhen ja Pekka Pohjalaisen äänestä ei voi ehkä kuulla kisajännitystä, mutta sitäkin enemmän intoa.

– Kilpailuissa jokainen soittaa valitsemansa kappaleen soolona. Perjantain avajaisissa esiintyy muun muassa blues-musiikin taituri Ismo Haavisto. Voin luvata, että kisoissa kuullaan loistavaa soittoa, tuumaa Pekka Pohjalainen.

Perjantai-iltapäivänä huuliharpun säveliä voi kuulla myös Hartolan keskustassa. Huuliharpistit aikovat esiintyä ainakin S-marketissa, Wanhassa Marttalassa ja golf-kentällä.

Huuliharppuja on olemassa kymmenittäin. Kuva: Sami Lettojärvi

Huuliharppu on haastava soitin

Kisat keskittyvät Linna-hotelliin, jossa mestaruudet ratkotaan ­lauantaina. Esimerkiksi sooloartisteille, yhtyeille ja nuorille on omat sarjansa.

Huuliharpistien keskuudessa tärkein jaottelu tehdään silti soittimen mukaan. Huuliharppuja on pääasiassa kahdenlaisia: diatonisia ja kromaattisia.

Diatonisella harpulla voi soittaa vain yhtä sävellajia, kromaattisella taas on mahdollista soittaa kaikki äänialat.

Lisäksi on olemassa erityisiä sointuharppuja, joita käytetään yhtyesoitossa.

Soittimena huuliharppu on haastava, sen myöntävät sekä Pekka Pohjalainen että Hannu Närhi. Huuliharpisteja sen sijaan yhdistää se, että moni heistä on opetellut soittamaan korvakuulolla – yrityksen ja erehdyksen kautta.

– Läheskään kaikki eivät osaa nuotteja, mutta se ei haittaa, sanoo Hannu Närhi.

Työkalukopista kuului soittoa

Itseoppinut Närhi aloitti soittamisen kymmenisen vuotta sitten. Musisointi vei mennessään ja sen jälkeen huuliharpistien eli munnareiden tapaamiset ovat tulleet tutuiksi.

Pekka Pohjalaisen soittajanura alkoi jo 1960-luvulla. Pohjalaisen ensikosketus tai pikemminkin ensikuulema tapahtui töissä konepajalla.

– Työkalukopista kuului soittoa. Työkaverini soitti huuliharppua ja minäkin innostuin kokeilemaan soittamista, Pohjalainen kertoo.

Hän alkoi ottaa soittotunteja Kaarlo Reinikaiselta, joka toimi muun muassa Sibelius-Akatemian opettajana. Soittotunnit ja pitkäjänteinen harjoittelu johtivat siihen, että muutaman vuoden päästä Pohjalainen löysi itsensä Yleisradion studiosta.

– Soitin huuliharppuyhtyeessä ja soittoamme nauhoitettiin radio-ohjelmia varten, hän kertoo.

Kisojen avajaiset perjantaina

Huuliharppu yhdistetään usein vanhoihin Suomi-filmeihin: siihen, että kylänmies tapailee tuttujen laulujen säveliä kauniina kesäiltana. Siksi moni saattaa yllättyä kuullessaan huuliharpun sointia esimerkiksi konserteissa. Taitavien soittajien ja äänentoiston yhdistelmä on sellainen, että voi olla vaikea mieltää kuuntelevansa huuliharppua.

Myös soittopaikoilla on tietysti väliä. Hannu Närhen mukaan yksi unohtumattomimmista kokemuksista on se, kun hän kuuli kirkossa Jouluyö, juhlayö huuliharpistin soittamana.

Huuliharpunsoiton SM-kisojen avajaisia vietetään Linna-hotellissa perjantaina 8. kesäkuuta kello 14. Lauantaina kilpailut alkavat kello 12. Tapahtumat ovat yleisölle maksuttomia. Illalla on vielä tanssit, joissa esiintyy Piccolo orkesteri ja joukko suomalaisia huuliharppuyhtyeitä.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme