Uutiset

Tehokkuus katoaa, kun siilohallinto ei pelaa yhteen

Perlacon-raportti: Heinolan toimialat kuin valtioita valtiossa.

Heinolalla on hyvät palvelut, muta kaupungin organisaatio ei toimi kunnolla, toteaa konsulttiyhtiö Perlaconin raportti. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan säästöohjelman pohjaksi laadittu konsulttiyhtiö Perlaconin raportti suomii kaupungin hallintoa sisäisestä yhteistyökyvyttömyydestä.

Raportin mukaan Heinolan toimialat ovat kuin valtioita valtiossa: Niillä on laajat valtuudet, mutta niiden välillä on vähän luontevaa yhteistyötä. Toimialat vartioivat mustasukkaisesti "omia rahojaan" ja näkevät vaivaa, jotta kaikki määrärahat tulevat varmasti käytetyiksi.

Kun hallinnon jäykät siilot toimivat erillään, toiminnan kokonaiskuva hämärtyy, organisaation vastuut ja roolit jäävät epäselviksi ja johdettavuus heikoksi.

Päällekkäistä työtä

Toimialojen, lautakuntien ja yksittäisten viranhaltijoiden itsenäiset roolit korostuivat entisestään, kun Heinola viime vuonna uudisti hallintosääntönsä.

Perlaconin raportin mukaan organisaatiossa sinänsä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, vaan ongelma löytyy käytännön toiminnasta ja työtavoista, jotka kaipaavat uudistamista.

Toimialoilla on monissa asioissa omat vastuuhenkilönsä, jotka tekevät keskenään päällekkäistä työtä, eivätkä noudata siinä yhtenäisiä käytäntöjä.

Eri osastoilla on laajat valtuudet käyttää rahaa, tehdä hankintoja ja solmia sopimuksia. Tuloksena ovat päällekkäiset ja yhteensopimattomat hankinnat, joista puuttuu tarvittava suunnitelmallisuus.

Kaupungilla on omissa palveluissaan käytössä tilaaja–tuottaja-malli, mutta sen mukaiset roolit ovat epäselvät, eikä sovituista toimintatavoista pidetä kiinni.

Moniammatilliset palveluketjut eivät toimi tehokkaasti, nykyaikaiset apuvälineet ovat vähissä, eikä niitä osata käyttää, Henkilöstön siirtyvyys eri yksiköiden välillä on vähäistä.

Ylileveät palvelut

Raportin mukaan Heinolan ongelma ei ole palveluissa tai niiden tasossa, vaan siinä miten palvelut tuotetaan.

Jokainen toimiala tarjoaa lakisääteisen palvelutason ylittävät peruspalvelut ja runsaasti ei-lakisääteistä toimintaa. Energiarahaston antama vahva taloudellinen selkänoja mahdollistaa ylileveän palvelurakenteen ylläpitämisen, vaikka osa rahaston tuotosta olisi hyvä kohdistaa esimerkiksi kaupungin elinvoiman kasvattamiseen.

Suurta henkilöstöä ylläpitävän Heinolan toimintatapa on, että kaikki, mikä voidaan tehdä itse, myös tehdään itse. Raportin mukaan kaupungin kannattaisi ostaa enemmän yksityisiä palveluja ja pohtia myös kuntayhteistyön lisäämistä.

Johtaminen hakusessa

Raportti ei juutu katselemaan taaksepäin ja pohtimaan, miten nykytilanteeseen on päädytty, mutta monella kaupunkilaisella ja kuntapoliitikolla on asiasta oma näkemyksensä: osa sysää syyn poliitikoille, osa viranhaltijoille.

Lukuisat Heinolan uudistushankkeet ovat kaatuneet yhteisen poliittisen tahdon puutteeseen, mutta viime vuosina niitä ovat jumittaneet myös toistuvat kaupunginjohtajakriisit, joista on seurannut eräänlainen "isännättömän talon" oireyhtymä.

Ylimmän johdon vajaus alkoi Hannu Komosen loppukauden virkavapaista ja kärjistyi Tita Rinnevaaran kauden jatkuvissa konflikteissa. Toimialajohtajat joutuivat ottamaan enemmän vastuuta, mikä siirsi vallan painopistettä pysyvästi alaspäin..

Kaupunginjohtaja Jussi Teittinen ei juuri avannut eronsa syitä, mutta tiettävästi taustalla oli osaltaan turhautuminen siihen, ettei hän kokenut saavansa ylimmiltä viranhaltijoilta riittävää tukea tavoitteilleen.

Pakko sopeuttaa

Perlaconin raportti keskittyy asioihin, ei henkilöihin, ja perustelee muutosten tarpeen kylmillä luvuilla: Heinolan väkiluku laskee, vahva talous heikkenee ja isot investoinnit kasvattavat velkataakkaa.

Sote- ja maakuntauudistuksen kaventaessa kuntien harteita taloudellinen pelivara vähenee. Siihen on varauduttava heti muuttamalla toiminnan rakenteita niin, että se tuottaa kaupungille pysyviä säästöjä.

Heinolan valtuusto käsittelee säästöohjelmaa ensi maanantaina.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat