Uutiset

Joutsan talomuseolla on vilkas tapahtumakesä

Sunnuntaina museolla kokoonnutaan kuorolaulujuhliin.

Suurkuoro esiintyi Joutsan talomuseolla katetun kesäteatterin avajaisissa kesäkuussa 2017. Kuva: Mikko Hentinen

Joutsan talomuseon kesä pyörähtää käyntiin sunnuntaina, kun museolla järjestetään kuorolaulujuhlat. Laulujuhlilla esiintyy neljä kuoroa: Joutsan naiskuoro, Viihdekuoro Karpalot, Sekakuoro Sepposet ja Hartolan viihdekuoro.

Tapahtuma keskittyy viime kesänä valmistuneeseen kesäteatteriin. Laulujuhlat alkavat kello 14. Esitettävät kappaleet vaihtelevat vanhoista klassikoista nykymusiikkiin. Ohjelmassa on esimerkiksi Oskar Merikannon Kesäillan valssi (esittäjä Joutsan naiskuoro), Lauri Tähkän Polte (esittäjä Viihdekuoro Karpalot), kansansävelmä Kullan ylistys (Sekakuoro Sepposet) sekä Kotimaani ompi Suomi (esittäjä Hartolan viihdekuoro).

Tilaisuus päättyy kaikkien kuorojen yhdessä esittämään Finlandia-hymniin.

Ilta talomuseolla jäi kotiseutuyhdistyksen vastuulle

Kesän muita tapahtumia museolla ovat esimerkiksi kesäteatteriesitykset kesä-heinäkuussa, joutopäivien ilta talomuseolla heinäkuussa ja kansallispukujen tuuletuspäivä elokuussa. Suurin tapahtuma on joutopäivien ilta talomuseolla, jonka järjestelyvastuu siirtyi keväällä hieman yllättäen Joutsan yrittäjiltä kotiseutuyhdistykselle.

Järjestelyvastuun siirtyessä peruuntuivat myös nuorisolle suunnattu iltatapahtuma, jonka pääesiintyjän piti olla Ellinoora.

Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Hentinen kertoo, että yhdistys ei voinut katsoa sivusta ilta talomuseolla -tapahtuman kuivahtamista. Järjestelyt polkaistiin käyntiin vauhdilla ja esiintyjäksi saatiin Korsuorkesteri.

– Korsuorkesterin saaminen esiintyjäksi oli kuin lottovoitto, Hentinen sanoo.

Illan toinen esiintyjä on Leivonmäellä asuva Eva Vikman orkesterinsa kanssa. Ilta talomuseolla järjestetään lauantaina 7. heinäkuuta joutopäivien yhteydessä.

Esiintyjävaihdosten myötä tilaisuuden henki muuttui.

– Tapahtuma alkaa vanhan ajan työnäytöksillä jo kello 18. Yleisö voi seurata ainakin taontaa ja villan ja puuvillan kehräystä. Keikat päättyvät puolilta öin. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle, kertoo Terttu Hentinen.

Paikalla on kyllä anniskeluoikeudet, mutta tilaisuuden pääpaino on kaljateltan sijaan muussa toiminnassa. Kotiseutuyhdistys pitää paikalla puffettia.

Joutsan talomuseon puitteet ovat kesätapahtumia ajatellen kohdallaan. Museoalue on tunnelmallinen 1800-luvulta peräisin olevine rakennuksineen. Vanhan kylkeen on rakennettu uutta: viime kesänä teatteri katettiin ja nyt katetussa katsomossa on 450 istumapaikkaa. Rakennustöiden budjetti oli 115 000 euroa. Summa saatiin kokoon Leader-rahoituksen ja usean paikallisen yrityksen antaman tuen ansiosta.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat