Uutiset

Sysmän erikoinen hopealöytö on nyt esillä Kansallismuseossa

Sysmästä löytyi kasvokuvioinen sormus. Kuva: Ville Rohiola

Syyskuussa 2017 arkeologian harrastaja Kalle Lappinen teki merkittävän löydön Sysmän muinaisjäännösalueella. Lappisen löytö piti sisällään 31 rahaa, soljen, kaksi riipusta, neljä sormusta ja kolme vaatteiden koristeluun käytettyä spiraalia.

Esineet siirtyivät Museoviraston tutkittaviksi. Löytö osoittautui niin ainutlaatuiseksi, että Suomen Numismaattinen Yhdistys valitsi sen kulttuurikummikohteekseen. Yhdistyksen tuki mahdollisti konservoinnin ja esillepanon.

Löydöstä poikkeuksellisen tekee koruina olleiden rahojen sekä kotimaisten jäljitelmien suuri lukumäärä. Rahat ovat arabialaisia ja bysanttilaisia sekä niiden jäljitelmiä. Arkeologisten arvioiden mukaan esineet ovat päätyneet maahan myöhäisrautakaudella, todennäköisesti 1050-luvulla. Vanhimmat rahat, dirhemit, ovat 900-luvun alkupuolelta ja bysanttilaisten rahojen jäljitelmät noin sata vuotta nuorempia. Sysmän keskiaikaisen kirkon ympäristöstä tunnetaan runsaasti rautakautisia muinaisjäännöksiä. Alueelle on todennäköisesti syntynyt kylämäistä asutusta jo rautakauden lopulla.

– Rahalöytö raottaa ikkunaa 1000-luvun sysmäläisten arkeen ja arvoihin kuin muualta tulleet, alkuperäiset rahat, Kansallismuseon intendentti Jani Oravisjärvi arvioi.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat