Uutiset

Heinolan valtuusto hyväksyi säästöpaketin

Puukoulu: Kailas-talon rakennusmateriaalista käytiin liki tunnin keskustelu. Kokouslaitteet väsyivät kesken puherallin.

Kaupungintalo odottaa uutta kaupunginjohtajaa. Säästöohjelma tuo seinien sisälle muitakin muutoksia. Kuva: Mirja Hussain

Heinolan valtuusto hyväksyi maanantaina talouden tasapainottamisohjelman, jonka tavoitteena on löytää kaupungin toiminnasta noin neljän miljoonan euron pysyvät säästöt.

Lopputulokseen pääseminen vaati kaksi äänestystä, mutta mitenkään vaakalaudalla hallituksen yksimielisesti esittämä säästöpaketti ei ollut.

Ei enää rahaston taakse

Valtuuston keskustelun pohjusti Perlacon oy:n raportin laadintaan osallistunut konsultti Eero Laesterä. Hän painotti, ettei Heinola enää lykätä rakenteellisia uudistuksia energiarahastonsa taakse vetäytyen, vaan muutosten aika on nyt.

Raportti on alku ja työkalu, ja meillä on vielä paljon mietittävää. Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki

Ryhmistä suurimmat eli sosialidemokraatit, kokoomus ja Parempi Heinola asettuivat ohjelman taakse, mutta Kauko Kekkonen (kd.) esitti siihen seitsemänkohtaisen muutoslistan, jonka hän laski lisäävän säästöjä lähes 160 000 eurolla.

Hän vaati muun muassa lintutarhaa koskevien päätösten lykkäämistä ja yksityisen toimijan etsimistä jatkamaan Kanervalan palvelukeskuksen toimintaa.

Raili Hilden (sd.) muistutti, että kaupunginhallitus on jo evästänyt ohjelman toteutusta niin, että lintutarharatkaisu saa odottaa uuden eläinsuojelulain vaikutuksia tarhan talouteen: Säästöohjelma on vasta periaatepäätös, jonka toteutus ratkeaa talousarviopäätöksiä tehtäessä.

Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.) korosti, ettei mitään päätöstä lintutarhan lopettamisesta sen paremmin kuin muistakaan säästöistä ole vielä tehty.

– Raportti on alku ja työkalu, ja meillä on vielä paljon mietittävää, sanoi Lehtimäki.

Tapio Väli-Torala (kok.) teki toimenpidealoitteen, että kaupunki perustaisi lintutarhan toimintaa varmistamaan säätiön ja hankkisi sille peruspääoman. Valtuusto päätti yksimielisesti lähettää aloitteen hallitukselle.

Kauko Kekkosen muutoslista ei saanut laajaa kannatusta: Ensi valtuusto päätti äänin 40–2 käsitellä sen yhtenä asiana ja sitten äänin 37–5, 1 tyhjä, hylätä muutokset.

Ei päätöstä puukoulusta

Kailas-talon hankesuunnitelma sytytti väittelyn puukoulusta. Tekninen lautakunta esitti kantavia puurakenteita, mutta kaupunginhallitus halusi jättää materiaalivalinnan suunnittelijalle.

Lautakunnan puheenjohtaja Henri Saari (kok.) ehdotti nyt valtuustolle, että suuri koulu- ja päiväkotirakennus toteutettaisiin pääosin puurakenteisena. Hän vetosi paikalliseen puuosaamiseen, imagosyihin ja kaupungin kestävän kehityksen toimintaohjelmaan, johon sisältyy yksi puukoulu.

Tuomo Vesikko (pahe.) korosti puuelementtirakentamisen kokeellisuutta, riskejä ja hintaa, jonka hän – toisin kuin Saari – laski betonia kalliimmaksi.

Vesikko esitti hankesuunnitelmaan oman lisäyksensä, jossa hän edellytti tarkempaa rakennuksen kustannusten laskentaa ja katoksia puuttomalle piha-alueelle. Sen valtuusto hyväksyi yksimielisesti.

Saaren ehdotus joutui äänestykseen, jossa valtuuston enemmistö päätti jättää kaupunginhallituksen tavoin rakennusmateriaalin auki. Saaren puukoulu hävisi äänin 31–11, 1 tyhjä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat