Uutiset

Puoli tuntia valittajan seurassa on liikaa

Toisen murheiden kantaminen on terveydelle vaarallista, sanoo kirjailja ja hyvinvointivalmentaja Sirkka Santapukki.

Kirjailija Sirkka Santapukki kertoi torstaina Pertunmaalla stressin vaikutuksista terveyteen. Kuva: Anna Onali-Ovaska

– Pallea on ihmisen tärkein terveyskeskus läpi elämän, sanoo kirjailija ja työhyvinvointikouluttaja Sirkka Santapukki ja nauraa päälle.

Hän on luennoimassa oivalluksista Pertunmaan yhtenäiskoulussa ja on nyt pyytänyt meitä kuulijoita nauramaan kanssaan. Ympäriltä kuuluu vähän hämmentyneen oloisten naurahdusten lisäksi hekotusta ja ihan hersyvää nauruakin. Kyse ei ole tyhjännauramisesta, vaan pallean vapauttamisesta eli stressin purkamisesta. Pallea on elintärkeä lihas, koska sen läpi kulkevat muun muassa ruokatorvi ja aortta. Lihaskalvojen ympäröimä pallea on tärkeää saada vapautumaan jännityksistä, jotta keskeiset elintoiminnot turvataan. Parhaiten jännityksen purkaminen onnistuu nauramalla, itkemällä – tai sauvakävelemällä ja hiihtämällä. Neuvot pohjautuvat siihen, mitä tiedämme ihmisen fysiikasta.

– Tästä ei puhuta, koska nauru ja itku eivät maksa mitään, Santapukki täräyttää.

Ulkopuolisen asiantuntija-avun merkitystä korostetaan. Ihmiselle jää maksettavaksi kallis lasku, vaikka asiantuntijat eivät Santapukin mukaan pysty kertomaan vastauksia tärkeimpiin kysymyksiin. Ei ymmärretä, että epämukavat tunteet kuuluvat valintatilanteisiin. Siksi hänellä on elämäntehtävä: auttaa ihmisiä löytämään oma sisäinen voimansa. Se auttaa ratkaisemaan eteen tulevat ongelmat. Miksi stressin purkaminen on olennaista?

– Ihminen, joka suhtautuu myönteisesti muihin ihmisiin ja ympäristöönsä, saa noin kymmenen lisävuotta elämäänsä. Jos syöpää ei olisi, lisävuosia tulisi neljä.

Elämäniloa ja kapinallisuutta

Luennolla Santapukki vallan hehkuu elämäniloa. Puheliaassa naisessa on myös vähän kapinallisuutta.

– Tiede ei ole totta, vaan se pyrkii etsimään totuutta. En usko, että tiede tulee meidän elinaikanamme tunnustamaan esimerkiksi sähköyliherkkyyttä. Siksi joissain asioissa täytyy uskoa omiin sisäisiin tuntemuksiin.

On rohkeaa sanoa näin tähän maailmanaikaan, jota värittävät valeuutiset ja tieteellisen tiedon kieltäminen. Siksi täytyy korostaa, että Santapukki on hyvin perillä tieteellisistä tutkimuksista. Kyseenalaistaminen on syntynyt omista oivalluksista. Yhden sellaisen Santapukki sai vuosikymmeniä sitten työskennellessään Heinolan sairaalassa kipu- ja saattohoitajana. Kuolevia kuunnellessaan hänestä alkoi tuntua, että syöpä johtuu ainakin osittain stressistä. Ajatus oli rohkea, koska silloin tämänkaltaista näkemystä pidettiin täytenä huuhaana.

Luontaisia reaktioita pidetään helposti rasismina

Santapukki harmittelee, että ihmisen luontaiset reaktiot kotetaan nykyään häpeällisiksi ja sen takia ne halutaan piilottaa.

– Epätavallisten asioiden kavahtaminen on ihmiselle täysin luontaista. Mutta nykyään ei saa kavahtaa esimerkiksi erinäköistä ihmistä, koska se luokitellaan heti rasistiseksi.

On tärkeää helpottaa stressin fyysisiä oireita, mutta mielenrauhan löytämiseksi tarvitaan myös ihmissuhdetaitoja. Yksi tärkeimmistä ohjenuorista on tämä: toisen murheiden kantaminen on vaarallista.

– Tutkimusten mukaan puoli tuntia valittajan seurassa riittää lamaannuttamaan aivot.

Lamaannus on geeniperimässämme luokiteltu hengenvaaralliseksi tilaksi. Siksi negatiivisten tunteiden patoutuminen aiheuttaa pahimmillaan rytmihäiriöitä. Lamaannuttavat hoitomenetelmät nimeävät terveen reaktion poikkeavuudeksi tai sairaudeksi.

Miten lamaannukselta voi välttyä? Santapukki kehottaa kuvittelemaan keskustelijoiden keskelle välitilan, jonne murheet voi heittää. Silloin ne eivät tartu kummankaan taakaksi. Toinen hänen suosimansa keino on sanoa ystävälle tai tuttavalle: voin kuunnella sinua jonkin aikaa, mutta en ota kantaa asiaan.

Tällöin vastuu jää kertojalle.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat