Uutiset

Yhteisö kantaa runoviikkoa

Kollektiivisuus: Runoviikko järjestyi yhdessä tehden ja ideoiden.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla viidettä kertaa järjestettävä Runo Kantaa -runoviikko nojaa tänä vuonna kollektiivisuuteen, paikallisuuteen ja miljööseen.

– Vuoden 2018 Runoviikko on siitä poikkeuksellinen, että sitä ei varsinaisesti järjestetty, se järjestyi. Tästä saa kiittää etenkin Anne Koskea ja Päivi Niemiahoa, jotka ovat ottaneen runoviikon tekemisen sydämenasiakseen, kiittelee runoviikon järjestäjiin kuuluva Katja Tamminen.

Tammisen mukaan ilman heidän aktiivista otettaan tämän vuoden runoviikko olisi saattanut jäädä kokonaan välistä.

– Työkiireiden takia emme päässeet järjestelemään tapahtumaa normaalissa aikataulussa. Myös runoviikon olemusta ja sisältöä mietittiin. Lopputulos syntyi kuitenkin lopulta luontevasti, kun yrittäjät itse päättivät tai ehdottivat, mitä haluaisivat runoyleisölle tarjota.

Työkiireiden takia emme päässeet järjestelemään tapahtumaa normaalissa aikataulussa. Katja Tamminen

Koski ja Niemiaho kertovat, että kyselyjä runoviikosta tuli alkuvuoden matkamessuilla.

– Kun kuulimme, ettei runoviikon järjestyminen tälle vuodelle ollut varmaa, saimme ajatuksen, että ehkä me voisimme ottaa osamme sen tekemisestä, Niemiaho ja Koski kertovat.

Aiemmin runoviikon järjestämisestä huolehtineille Runonkantajille viikon kollektiivinen järjestäminen tuo välivuoden. Tamminen uskoo, että välivuosi antaa aikaa uudistumiselle.

– Ehkä näkyvin muutos aiempiin vuosiin verrattuna on se, että Rantapuiston runopromenadi jää tällä kertaa pois.

Runoviikon etkoilla syntyy räsymattoja ja runoutta

Runoviikon etkoja vietetään jo kesäkuun viimeisellä viikolla, jolloin paukutellaan kangaspuita ja asetellaan sanoja artesaani-toimittaja Kaisa Hakon Runoa ja räsyraitaa -työpajassa. Työpajan runolliset tuotokset ovat runoviikon ajan esillä Poppoon käsi- ja lahjatavaramyymälässä.

Runoviikolla Poppoossa voi myös käydä kuka tahansa kutomassa oman raidan Heinola-mattoon ja kirjoittaa samalla oman värssyn vieraskirjaan.

Varsinaisen runoviikon aloittaa runoilija Anna-Kaarina Taarastin Arkirunoa -esitys Harjupaviljongilla.

Tiistaina vuorossa on Mikko Kallion Matalaotsainen mies Cafe Kailaassa. Esityksessä kuullaan kooste matalaotsaisen miehen neljän vuoden matkasta.

Ennen Kallion esitystä Siltasaaressa vierailee helsinkiläinen Helsinki Poetry Connection.

– He ovat nimekäs porukka, ja heidät palkittiin aivan hiljattain Kirsi Kunnas -palkinnolla. On mahtavaa saada heidät mukaan runoviikolle, kertoo Tamminen.

Helsinkiläiset ottivat yhteyttä vasta aivan hiljattain, mutta Tamminen kertoo, että yhteydenottoja ympäri Suomea on tullut pitkin vuotta. Heinolan runoviikko on noteerattu ammattilaispiireissä.

– Helsinki Poetry Connection varmasti nostaa runoviikon profiilia ensi vuotta ajatellen. Uskon, että se poikii lisää yhteydenottoja jatkossa.

Myös musiikkia on jälleen runoviikon ohjelmassa

Keskiviikkoa vietetään Bar Bulmerissa Juice-illan merkeissä, jossa Juice Leskisen lyriikoille tehdään kunniaa musisoiden ja lausuen. Musiikista vastaavat Ville-Matti Kuusela ja Julius Sihvonen, lausunnasta Mikko Kallio.

– Illan aikana saatetaan kuulemma myös kuulla yllätysesiintyjää, Tamminen vinkkaa.

Torstaina Cafe Kailaassa järjestettävä Openmic tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden esittää omia runojaan. Vapaan runon osuuden jälkeen estradille nousee Eeva ja Teemu Rantalan Lempi78-yhtye, joka on vahvistunut Juha Sokan viululla.

Perjantai alkaa Kaisa Hakon emännöimällä runousaamiaisella Poppoossa. Runousaamiaiselle voi nyyttikestien hengessä tuoda mukanaan oman lempirunonsa.

Samana iltana Harjupaviljongilla tunnelmoidaan vielä Eino Leino Bandin tahtiin. Janne Toivasen ja Teemu Rantalan duosta täysikokoiseksi yhtyeeksi kasvanut yhtye soittaa perinteiseen tapaan läpi Vesa-Matti Loirin vuonna 1978 levyttämän Eino Leino -levyn. Toivasen ja Rantalan lisäksi kokoonpanossa musisoivat Paavo Hako sekä Juha Sokka.

Runoviikon päättää Heinolan kesäteatterin Ismo Leikola -show.

Tapahtumia on ollut useita joka vuosi, ja välillä järjestäjät ovat olleet henkisesti varautuneita siihen, että ihmisiä ei välttämättä ilmaannu paikalle.

– Aina tapahtumat ovat kuitenkin kiinnostaneet, eikä kertaakaan ole tarvinnut olla vain keskenään. Runolle ja runoudelle on selvästi tilausta, Tamminen ja Rantala iloitsevat.

Runo Kantaa -runoviikon järjestävät tänä vuonna Heinolan Harjupaviljonki, Cafe Kailas, Bar Bulmer sekä Heinolan Runonkantajat yhteistyössä Heinolan kulttuuritoimiston kanssa. Runoviikon taltioinnista vastaa Jyränkölän mediapaja.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat