Uutiset

Joutsaan avattiin Suomen seitsemäs pump track -rata

Avajaiset: Joutsan pump track -radan ensilaskuista iloitsevien ikähaitari ulottui parivuotiaasta teineihin.

Paras!

Näin tyhjentävästi kuvailivat joutsalaislapset maanantaina upouutta pump track -rataa. Radan avajaisiin oli saapunut iso joukko potkulautailijoita ja pyöräilijöitä, jotka pääsivät kunnanjohtajan tervehdyksen jälkeen nopeasti radan vietäväksi.

Kumpareiset pump track -radat ovat näillä leveysasteilla vielä harvinaisia. Joutsaan rakennettu rata on Suomen seitsemäs. Liikuntapaikan erityislaatuisuutta lisää se, että sitä voivat käyttää pyöräilijöiden ja potkulautailijoiden lisäksi myös skeittarit. Radalle on nimittäin rakennettu myös skeittipaikkoja.

Avajaisissa oli mukava huomata, että rataa käyttävien lasten ja nuorten ikähaitari ulottui parivuotiaasta aina teini-ikäisiin asti. Radan suunnittelija Juhana Koivisto Trail it -yrityksestä totesi, että juuri siinä piilee tämän liikuntamuodon viehätys.

– Tämä on perheliikuntaa parhaimmillaan. Meidän perheessämme on kolme lasta. Nuorin 1,5-vuotiaskin käyttää rataa työntämällä siellä rattaita. Vanhemmat liikkuvat potkulaudalla ja minä ja vaimo pyöräilemme, Koivisto kertoi.

Erityistaitoja ei vaadita

Koiviston mukaan lapsi voi alkaa potkulautailla radalla muutaman vuoden ikäisenä. Vaikka parhaimmat taiturit heittävät radalla voltin pyörän kanssa ja yltyvät mitä huimimpiin temppuihin, ei pump track -radan kokeilu edellytä sen suurempia erityistaitoja. Jos kouluikäinen lapsi osaa pyöräillä, radan käytössä on rajana vain mielikuvitus. Pyöränkään ei tarvitse olla mikään erityinen temppupyörä, vaan kaikenmalliset kulkupelit käyvät. Yhdestä asiasta ei kuitenkaan kannata luistaa ja se on kypärän käyttö. Lautailu ja ajaminen ilman kypärää riskialtista.

Omaehtoisuus keskiössä

Pump track on Suomessa sen verran uutta, että Koiviston ja hänen yhtiökumppaneidensa Trail it -yritys tekee Suomessa pioneerityötä. Koivisto on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja entiseltä ammatiltaan alamäkipyöräilijä ja skicross -hiihtäjä. Alamäkiajoa harrastetaan Keski-Euroopassa ja siinä tullaan pyörällä alas jyrkkiä vuorenrinteitä. Skicrossissa useampi laskettelija kilpailee voitosta samalla radalla.

Hurjien ammattilaisvuosien jälkeen Koivisto jätti riskialttiit kilpailut väliin. Liikuntapaikkojen rakentaminen on hänelle työn ja harrastuksen yhdistämistä. Työssä häntä motivoi erityisesti se, että maksuttomien lähiliikuntapaikkojen ansiosta lapsilla on mahdollisuus liikkua ja käyttää kehoaan monipuolisesti. Se on tärkeää, sillä nyt liian moni lapsi liikkuu liian yksipuolisesti tai ei juuri lainkaan.

– Joukkuelajit ja ohjatut urheilutreenit eivät sovi kaikille, eikä niiden tarvitsekaan sopia. Pump track perustuu omaehtoisuuteen. Lapset saavat sopia säännöistä eli esimerkiksi laskusuunnasta keskenään, Koivisto sanoo.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat