Uutiset

Pitääkö Hartolan keskustaan rakentaa puukerrostalo – tiistaina voit kertoa mielipiteesi

Hartolan strategialuonnos esitellään kuntalaisille ensi tiistaina valtuustosalissa.

Hartolan ydinkeskustaan tulisi rakentaa ainakin yksi puukerrostalo, todetaan kunnan strategialuonnoksessa. Asunto-osake puukerrostalossa olisi muuttajille nykyaikainen ja vaivaton asumisratkaisu.

– Vanha rakennuskanta ei riitä uusien asukkaiden saamiseksi. Siksi tänne on rakennettava uusia asuntoja, jolloin vanhoja asuntoja voidaan vastaavasti purkaa. Asuntoja ei rakenneta kunnan rahalla vaan tarvitsemme yhteistyökumppaneita. Etsimme ulkopuolisia investoijia, kertoo kunnanjohtaja Merja Olenius.

350 ihmistä työskentelee Hartolassa mutta asuu muualla

Oleniuksen mukaan puukerrostalo antaisi uusia vaihtoehtoja Hartolassa työskenteleville mutta muualla asuville. Heitä on todella paljon, koska kaikista Päijät-Hämeen pikkukunnista Hartolassa on eniten työpaikkoja: yhteensä 1 250 kappaletta. Se tarkoittaa yli sadan prosentin työpaikkaomavaraisuutta.

Ongelma on se, että liian suuri osa Hartolassa työskentelevistä ihmisistä asuu ja maksaa veronsa muualle. 1 250:stä työntekijästä 350 asuu muualla kuin Hartolassa. Uusi asuntokanta, kun se olisi vieläpä nykytrendien mukainen puukerrostalo, saattaisi saada osan muualla asuvista muuttamaan Hartolaan.

Uusien asukkaiden hankinta ja työpaikkojen säilyminen ovat yksi kunnan tärkeimpiä tavoitteita. Merja Oleniuksen mukaan strategiassa listattujen tavoitteiden saavuttaminen on tärkeää, koska muutoin osa kunnan palveluista voi kadota.

– Joudumme vahvistamaan kunnan omaa toimintaa, jotta olemme uskottava yhteistyökumppani maakunnalle, Olenius sanoo viitaten tulevaan maakuntauudistukseen.

Jos uskottavuus puuttuu, uudistuksen myötä tärkeitä palveluita voi karata pois paikkakunnalta. Tärkein tavoite on tietysti se, että kunta säilyy itsenäisenä.

Strategia esitellään tiistaina

Strategiassa kunnan ulkopuolisille toimijoille jää merkittävä rooli tavoitteiden saavuttamisessa. Elinvoiman kasvattamiseksi merkittävää on Nelostien varren kehittäminen. Jari-Pekan viereen kaavailtu kauppakeskus tarvitsisi toteutuakseen niin ikään ulkopuolisen investoijan.

Investoijien etsiminen on kiinteistöyhtiö Vasallin, kunnanjohtajan ja kuntapäättäjien tehtävä.

Huomattavaa on, että yksi merkittävistä tavoitteista on jo lähes saavutettu. Kotisalo-kokonaisuuden myynti Esperi Carelle on valtuuston päätöstä vaille valmis.

Asumisviihtyvyyttä halutaan lisätä tekemällä keskustasta puistomaisempi. Tavoitteen eteen on alettu jo toimia, sillä tarkoitusta varten on varattu kuluvalle vuodelle 65 000 euron ja ensi vuodelle 30 000 euron määräraha.

Nykyisin käytössä olevien ja hyväksi havaittujen palveluiden jatkuminen halutaan turvata. Tällaisia ovat esimerkiksi liikuntaneuvojan ja hyvinvointikoordinaattorin palvelut, jotka tarjoavat kuntalaisille matalan kynnyksen apua ja vinkkejä.

Strategiassa huomioidaan myös järjestöjen merkitys palveluntarjoajina.

Strategialuonnos esitellään kuntalaisille ensi viikon tiistaina, 26. kesäkuuta. Tilaisuus alkaa valtuustosalissa kello 17. Merja Olenius toivoo kuntalaisilta mielipiteitä ja suoraa palautetta luonnoksesta. Palautteet kirjataan ylös ja niitä käytetään strategian viimeistelyssä.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat