Uutiset

Sinappien mestaruus tuli tänä vuonna Heinolaan

Ålands Smakin John Moro's special-sinappi palkittiin parhaaksi perinteikkäillä Tammelan Makkaramarkkinoilla.

Sinappimestari Juha Miettinen voittoplakaatin ja voittajasinapin kanssa. Kuva: Nuutti Vihtilä

Ålands Smak-nimisen yrityksen luulisi tulevan jostain ihan muualta kuin Heinolasta, mutta toisin on. Juha Miettinen pyörittää pääsääntöisesti Ahvenanmaalta tuleviin elintarvikkeisiin erikoistunutta firmaa Heinolasta käsin.

Yrityksen sinappituote, John Moro's voitti Tammelan Makkaramarkkinoilla Sinappimestari-kilpailun. Kilpailu käytiin 16.6.

Nettitilausten ja markkinakeikkojen kautta kuluttajien käsiin kulkevat erilaiset sinapit, hillot, saaristonäkkärit, erikoissiiderit, kurkut ja muut herkut. Varsinkin sinappi on ollut Miettisen mieleen jo pikkupojasta lähtien, ja John Moro's-sinappi on hänen sekä keittiömestari Lasse Lindenin käsialaa. Keskivahva grillisinappi on kulkenut voitosta voittoon valtakunnallisissa sekä kansainvälisissä kilpailuissa, mutta voitto lämmittää mieltä aina.

– Kyllä voittaminen hyvälle tuntuu, vaikka niitä on tullut vuosien saatossa paljon. Kiva se on käydä lavalla pokkaamassa palkinto ja käydä kertomassa sinapista tarinaa, Miettinen toteaa tyynesti.

Voittosinapin takana on valtavasti työtunteja, sillä sitä on hienosäädetty lähes kymmenen vuotta. Sinapissa on pieni määrä wasabia, joka on englantilaisen merirosvon mukaan nimetyn John Moro's-sinapin yksi erikoisuuksista.

– Ruoka-asiantuntija selosti, että tämä on juuri sopiva sinappi, jossa on hyvä jälkipotku. Se on kesäsinappi, joka sopii mökki- ja grilliruokiin erinomaisesti. Kannattaa ehdottomasti maistaa, Miettinen kertoo vuosien kokemuksella.

Lähes kymmenen vuotta Heinolassa toiminut yritys markkinoi ja myy ahvenanmaalaisten pienyrittäjien tuotteita. Miettinen on tutustunut moniin ahvenanmaalaisyrittäjiin yli 30 vuotta sitten, ja yritystoiminta alkoi pikkuhiljaa.

– Minulla on seitsemän ahvenanmaalaista tuottajaa, jotka tekevät näitä erikoisempia tuotteita. Ostan pikkuyrittäjiltä tuotteet, ja myyn ne eteenpäin netissä sekä markkinoilla. Kaikilla tuotteilla ja tuottajilla on omat tarinansa.

Markkinat ovat oiva paikka tiedottaa ruokatuotteista, joten Miettisen kalenteri täyttyy erilaisista markkinoista.

– Aina on kiva lähteä uuteen paikkaan markkinoille, ja tavata uusia sekä vanhoja tuttuja. Monesti se menee liiaksi seurusteluksi, mutta en minä tätä rahan takia tee. Tämä markkinatoiminta on minulle ehdottomasti elämäntapa.

Ålands Smak on saanut markkinointitiimiinsä muutaman erittäin ison nimen, sillä ex-mäkihyppääjä Matti Nykäsen kuva löytyy pullonkyljestä, ja myös laulaja Ville Pusa on ollut mukana avustamassa tuotteiden tunnettuutta.

– He ovat minun vanhoja kavereita, ja heistä on ollut kyllä hyötyä markkinoinnissa. Pusalla on nykyään omia pikaruokaloita, joihin hän vallan ostaa sinapit täältä.

Miettisellä on jo pitkä tovi takana yritysmaailmassa, mutta intoa riittää edelleen.

– Aion jatkaa tätä vielä vuosia, mutta sillä tavoin, että kierrän vähän vähemmän markkinoita. Vaimo ja lapset ovat auttaneet tässä, mutta ei tätä ole kukaan jatkamassa. Tämä on minun oma harrastukseni, Miettinen summaa.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat