Uutiset

Yhtymä myy laboratoriopalvelunsa 7,1 miljoonalla – "Pääasia on kasvurahoitusreiän täyttäminen"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä tulee sairaanhoitopiirien omistaman Fimlabin osakas noin kymmenen prosentin omistusosuudella. Laboratoriotoiminta siirtyy joulukuussa Fimlabin vastuulle.

Siirtyvään toimintaan kuuluvat muun muassa kliinisen kemian ja hematologian, kliinisen mikrobiologian ja patologian tutkimuspalvelut sekä verikeskuspalvelut. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä yhdistää laboratoriopalvelunsa osaksi kolmen muun sairaanhoitopiirin yhteistä Fimlab Laboratoriot -yhtiötä. Yhtymä myy laboratoriotoimintonsa Fimlabille 7,1 miljoonan euron kauppasummalla. Samalla yhtymästä tulee Fimlabin osakas noin kymmenen prosentin omistusosuudella.

Fimlab on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vuonna 2011 perustama yhtiö, johon on liitetty myös Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien laboratoriotoiminta. Yhtiö on Suomen toiseksi suurin kliinisten laboratoriopalveluiden tuottaja.

Päijät-Hämeen laboratoriopalveluiden siirrosta päätti maanantaina kokoontunut hyvinvointiyhtymän valtuusto. Päätös oli yksimielinen, mutta sitä edelsi kriittinen keskustelu.

Ala on muuttumassa

Asiaa valmistellut strategiajohtaja Ti mo Louna perusteli järjestelyä sillä, että laboratorioalalla on tapahtumassa nopeita muutoksia, joiden vuoksi kilpailukykyä on arvioitava.

– Toimijoiden määrä on vähentynyt ja kehitys näyttää jatkuvan. Ulkomaalainen kiinnostus lisääntyy. Yksityisen osuus lisääntyy.

Yhdistämisen tavoitteena on hillitä kustannusten nousua, säilyttää riittävä volyymi ja tarjota palveluita myös yksityiselle sektorille.

– Tavoitteena että joulukuun alussa pääosa laboratoriotoiminnoista siirtyy Fimlabin vastuulle, Louna kertoi.

Julkinen omistus säilyy

Yhtymän laboratoriopalveluissa on 160 työntekijää, jotka siirtyvät Fimlabin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. SDP:tä arveluttivat vaikutukset henkilöstöön sekä monet muutkin kysymykset.

– Mitkä ovat vaikutukset hintoihin? Miten voidaan varmistaa, että palveluiden taso säilyy? Entä HUS-vaihtoehto? Mitä jos omistajat haluavat myydä, valtuuston varapuheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) kysyi.

Yhtymän toimitusjohtajan Eetu Salusen mukaan hinnat voivat nousta lähivuosina enintään saman verran kuin muut sote-kustannukset. Louna vakuutti palveluiden säilyvän vähintään nykyisellä tasolla. Henkilöstön ei kannata hänen mielestään olla huolissaan.

Hyväksymme hyvin pitkin hampain. Sirkku Hildén (sd.)

– Haasteena on, mistä saadaan tulevaisuudessa riittävästi osaajia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriopalveluihin yhtymä ei Lounan mukaan pääsisi osakkaaksi, vaan tarjolla olisi vain asiakkaan rooli.

Kokouksessa paikalla ollut Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen puolestaan kertoi, että yhtiön osakassopimuksen mukaan omistus säilyy julkisilla toimijoilla. Maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuessa omistus siirtyy maakunnille.

– Yhdelläkään osakkaalla ei ole mahdollisuutta poiketa siitä.

"Pakkoraossa"

Myös Martti Talja (kesk.) näki laboratoriopalveluiden yhdistämisessä ongelmia. Hänen mielestään yhtymä on pakkoraossa taloudellisten syiden takia.

– Jos näin ei olisi, kauppaa ei pitäisi missään nimessä tehdä.

Heimo Riutta (sd.) totesi, että laboratorion myynnillä paikataan puuttuvaa kasvurahoitusta.

– Pääasia on kasvurahoitusreiän täyttäminen. Myydään se, mikä käy kaupaksi. Tämä on valitettavaa. Meillä on hyvin hoidettu liikelaitos. Vannotaan, että hinnat pysyvät, mutta puheoikeutemme yhtiössä on vähäinen.

Valtuuston kokous keskeytettiin punavihreiden neuvottelutauon ajaksi.

– Päätös ei ole ryhmällemme helppo. Kyse on taloudesta. Pyritään tilkitsemään kasvurahoitusvajetta. Palvelutason ja kustannusten kehittymisestä on epävarmuutta. Hyväksymme hyvin pitkin hampain, Hildén totesi.

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden va. toimialajohtaja Juhani Sand halusi lievittää pelkoja.

– Turvallisin mielin ollaan jatkamassa toimintaa. Fimlab on turvallinen kumppani.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat