Uutiset

Uniikit paperinuket henkivät historiaa

Näyttely: Sirpa Tuokko on maalannut käsin jokaisen nuken.

Lääninkivalteri Aschanin talon piharakennukseen avatussa yleisötilassa saa koko kesän ajan ihailla Sirpa Tuokon käsin maalaamia paperinukkeja historiallisissa asuissa. Tuokon paperinuket ja näiden puvut esittelevät pääasiassa eurooppalaista ylhäisön muotia eri sataluvuilta, 1500-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Jokainen näyttelyn paperinukke vaatteineen on uniikki.

Tuokko kertoo, että hän aloitti historiallisten paperinukkejen tekemisen kolmisentoista vuotta sitten. Vajaat kymmenen vuotta sitten tekeminen muuttui systemaattisemmaksi.

– Olen aina pitänyt kauneudesta, runsaudesta, historiasta, vaatteista ja koristeellisuudesta. Harrastan myös maalaamista, ja otan näiden tekemisen eräänlaisena haasteena itselleni, että miten saan toteutettua sen mitä näen, Tuokko kertoo.

Paperinukkeja Tuokko on tuonut Heinolaan nelisenkymmentä eli lähes kaikki tekemänsä nuket. Pukuja Tuokko on ehtinyt tehdä satoja kuluneiden vuosien aikana.

Nuket ja puvut on tehty sekatekniikalla, pääsääntöisesti vesiväreillä maalaten. Pukuja hän kuitenkin tehnyt myös esimerkiksi tapetista.

– Paperinuken vaatteet voi tehdä melkein mistä tahansa materiaalista. Mahdollisuuksia on lähes rajattomasti.

Tuokko pyrkii noudattamaan tarkasti löytämiään malleja mahdollisimman hyvin. Niinpä vaikkapa 1500-luvun puvut noudattelevat ajan värimaailmaa tarkasti.

Eri vuosisatoja Tuokko tekee lähes urakkatyönä. Kun hän ottaa työn alle jonkin aikakauden, syntyvät sen asut yhtä päätä. Yhden asun tekemiseen menee aikaa reilu tunti.

Paperinuket ovat olleet esillä myös muualla

Kotkassa asuvan Tuokon paperinuket ovat olleet näytillä myös Kotkan Muistojen talossa sekä Haminan kaupunginmuseossa. Heinolan jälkeen Tuokko paperinukkeineen suuntaa Luumäelle, josta hän on kotoisin.

Näyttelyssä esillä olevien lisäksi Tuokko on tehnyt yksiöllisiä paperinukkeja läheisilleen lahjaksi.

– Miehen tädille tein paperinuken hänestä itsestään. Sellainen lahja on mukava antaa.

Perushoitajan työssään Tuokko vei paperinukkeja myös vanhuksille ihailtavaksi.

– Ne tuottivat paljon iloa, ja monella heräsivät omat pukeutumiseen liittyvät muistot mieleen.

Heinolan näyttelyä varten osasta Tuokon paperinukkeja on painettu arkkeja myytäväksi.

– Itselläni ei ollut lapsena Barbeja, vaan kotia leikittiin paperinukeilla. Nukeilla oli omat nimet ja luonteenpiirteet, ne olivat vähän kuin ystäviä minulle.

Paperinukkeja ja pukuloistoa - Sirpa Tuokon käsinmaalattuja paperinukkeja historiallisissa asuissa -näyttely 26.6.-31.8. lääninkivalteri Aschanin talon piharakennuksessa. Näyttely on avoinna museon aukioloaikoina.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat