Uutiset

Historiateos valmistui

Kirja: Pertunmaan värikäs historia pääsi yksiin kansiin.

Erkki Kinnunen uurasti kaksi ja puoli vuotta Pertunmaan historia-teoksen äärellä.

Tiistaiaamuna Pertunmaan kunnantalolle oli kokoontunut 20 hengen ihmisjoukko, ja kyseessä oli juhlallinen tilaisuus kun Pertunmaan historia-teos julkistettiin viimeinkin. Teos käsittelee Pertunmaan eri vaiheita esihistoriasta lähtien, aina vuoteen 2016 saakka.

Kuten kannessakin sanotaan, niin Pertunmaa on kaskesta kasvanut nykykunnaksi kehittynyt. Se on oman historiikkinsa ansainnut.

Teoksen takana on uurastanut historioitsija Erkki Kinnunen, joka oli huojentunut sekä tyytyväinen kirjan valmistuttua. Kinnusella on historiakirjojen tekemisestä yli 20 vuoden kokemus, joten asialla oli osaava tekijä. Sopiva aikataulu sekä Pertunmaan mielenkiintoinen historia tempaisi Kinnusen kirjaprojektin tekijäksi.

– Nyt olen ehdottomasti tyytyväinen lopputulokseen. Muutaman kerran on tietyt kohdat kirjoitettu uudelleen, ennen kun kirjasta tuli sellainen kuin oli tarkoituskin tulla. En muuttaisi teoksesta tällä hetkellä mitään, ja sitten tulevaisuudessa saa joku toinen kirjoittaa toisenlaisen teoksen, jos siltä tuntuu, Kinnunen kertoo hymyssä suin.

Loppusuora kesti pitkään

Pitäjänuutiset kirjoitti jo tammikuussa vuonna 2017, että historiikki on loppusuoralla. Viimeinen rutistus kuitenkin venyi, kun tutkintatyötä kirjaprosessin parissa tulikin lisää. Viivästys vain paransi lopputulosta, eikä urakkaa voi mitata kellokorttia leimaten.

Historian tutkiminen ja tiedonhankkiminen ovat täyttäneet Kinnusen kalenteria, mutta työ ei ole mennyt hukkaan, ja se on tarjonnut mielekästä puuhaa historian pauloissa.

– En viitsi edes laskea kuinka paljon tähän upposi työtunteja, mutta paljon joka tapauksessa. Kaksi ja puoli vuotta olin päätoimisesti tekemässä tätä teosta, Kinnunen pohtii.

Odotus palkittiiin

Historiatoimikunnan puheenjohtajana toimineen Risto Salmisen mukaan odotus palkittiin kernaasti, kun lopputuloksesta tuli hyvä.

– Juhlakunnanvaltuusto päätti historiikin teosta jo vuonna 2006, ja kirjahanke saatiin aluille 10 vuotta päätöksen syntymisestä. Se ei ole huono asia, että kirjaan tuli kymmenen vuotta lisää Pertunmaan historiaa, Salminen totesi juhlapuheessaan.

Teos on kaikessa laajuudessaan erittäin merkittävä katsaus pienen kunnan laajaan historiaan. Kirjan valmistumisen takasivat into sekä halu tutkia Pertunmaan historiaa pieniäkin nyansseja myöten.

– Kirja on tehty tarkalla budjetilla, mutta siitä on saatu hyvin kattava ja luotettava teos lähdeaineistoineen. Kiitokset kustantajille, Erkki Kinnuselle ja kaikille, jotka auttoivat kirjan valmistumisessa. Esimerkiksi kuvien lähettäjät olivat suurena apuna, sillä kuvista meinasi olla alunperin pulaa.

Ei pidä unohtaa Historiatoimikunnan panosta, joka oli Salmisen puheen mukaan erittäin innokkaana apukätenä mukana. Välillä niinkin innokas, että keskustelut meinasivat rönsyillä kirjailijalle vaikeasti tulkittaviksi.

– Itselleni tämä oli mielenkiintoisin yksittäinen tapaus kuntapoliittisissa tehtävissä, Salminen kertoi.

Kaiken kaikkiaan kirjassa on lähdetiedot mukaan lukien 556 sivua, ja lukukokemuksena teos on varmasti elämyksellinen. Pertunmaan historia-kirjan myyntikappaleet tulivat julkaisun myötä myös markkinoille, ja teoksen hinnaksi on määritelty 40 euroa.

Kirjasta pyrittiin tekemään visuaalisesti kaunis, mutta sen tarkoituksena ei ole näyttää nätiltä vain kirjahyllyssä, vaan myös luettavana. Sisältö etenee kronologisesti ja yksinkertaisesti kivikaudelta nykypäivään saakka.

Kirja

Pertunmaan historia

Teksti, kuvatekstit, kaaviot ja taulukot: Erkki Kinnunen.

Julkaisija: Pertunmaan kunta.

Copyright: Erkki Kinnunen ja Pertunmaan kunta.

Kustantajat: Pertunmaan kunta ja Pertunmaan seurakunta.

Historiatoimikunnassa toimineet jäsenet: Risto Salminen (puheenjohtaja), Laura Lahtinen (sihteeri), Jorma Syvälahti, Juha Torniainen ja Mirja Vanhatalo.

Kuvat: Museovirasto, Veljekset Karhumäki Oy ja useat yksityishenkilöt.

Taitto ja paino: Grano Oy.

Sivumäärä: 556. Sisältäen esipuheen, liitteet, lähteet, luettelot, henkilöhakemiston ja itse teoksen.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat