Uutiset

Puukerrostalo nosti tunteet pintaan Hartolassa

Strategiassa linjataan uusia keinoja, jotta Hartolaan saataisiin houkuteltua muuttajia.

Havainnekuvaan piirretty kahdeksankerroksinen puutalo sai aikaan vilkkaan keskustelun tiistai-iltana, kun valtuustosalissa käsiteltiin Hartolan kuntastrategiaa. FCG:n hahmotelmassa talo oli piirretty Yhdystien ja Keskustien risteykseen, osittain entisen K-marketin tontille.

– Lähdimme liikkeelle järeimmästä vaihtoehdosta, kerrostalosta. Meidän pitää ajatella suuria, jos haluamme saada aikaan muutosta, totesi kunnanjohtaja Merja Olenius.

Muutosta on saatava, jotta Hartolaan saadaan uusia asukkaita. Paikkakunnalla riittää työpaikkoja enemmän kuin missään muussa vastaavankokoisessa kunnassa Päijät-Hämeessä, mutta jostain syystä sen vetovoima ei riitä uusien asukkaiden houkuttelemiseen. Asialle on syytä tehdä jotain, koska kunnanjohtajan mukaan Lehto Group on ilmoittanut tarvitsevansa asuntoja 50 uudelle työntekijälleen.

Keskustelutilaisuuden yleisö suhtautui puukerrostalon rakentamiseen varauksella. Rakennusyrittäjä Tauno Hilden oli sitä mieltä, että huomio tulisi uudisrakentamisen sijaan kiinnittää myynnissä oleviin kiinteistöihin.

– Joen varressa ja rannoilla on paljon hyviä taloja, jotka ovat olleet myynnissä jo pitkään. Onko tätä otettu huomioon, Hilden kysyi.

Kerrostalo peittäisi maiseman

Hilden huomautti, että useimmat työssäkäyvät asuvat mieluummin omistusasunnossa. Vuokra-asuminen kerrostalossa ei välttämättä täytä heidän toiveitaan. Kunnan vuokra-asuntoja voisi Hildenin mielestä silti hyödyntää paremmin, vaikka vuokraamalla niitä hyvin huokeaan hintaan kuntaan töihin tuleville.

Kerrostalon rakentamista kritisoitiin myös siksi, että massiivinen kiinteistö peittäisi maiseman. Uudisrakennuksen sijaan entiselle K-marketin tontille toivottiin puistoa.

Kauppakeskusta kannatettiin

Jari-Pekan viereen kaavailtu kauppakeskus sen sijaan sai aikaan hyväksyviä nyökkäyksiä. Pekka Raitala huomautti, että Hartolan sijainti aivan Nelostien vieressä Joutsan ja Sysmän puolivälissä on liikepaikkana otollinen.

Strategiassa linjataan, että Hartola haluaa pysyä tulevaisuudessakin itsenäisenä kuntana. Raitalan mielestä itsenäisyys edellyttää hyvää yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Keskustelussa nousi esille muun muassa Joutsan yrityspuisto, joka on kaavoitettu Oravakiveen. Osa keskustelijoista oli sitä mieltä, että Hartolan tulisi pyrkiä mukaan yrityspuisto-hankkeeseen.

Nelostien korjaus on tärkeää

Tärkeänä nähtiin myös Nelostien peruskorjaus Joutsan ja Hartolan välillä. Merja Oleniuksen mukaan tavoitteeseen pääsy edellyttää sinnikästä lobbausta poliitikkojen suuntaan, jotta hankkeelle saadaan rahoitus.

Itsenäisyyden edellytys on tasapainossa oleva kuntatalous. Mikko Mönkölä piti kunnan sote-menoja järkyttävän suurina. Ne muodostavat 65 prosenttia kunnan budjetista. Kunnanjohtaja Merja Olenius myönsi menojen suuruuden, mutta totesi että hyvinvointiyhtymä on aina pystynyt perustelemaan eri maksuosuudet.

Yhtenä riskinä Olenius pitää järjestötoimijoiden uupumista. Järjestöissä tehdään arvokasta vapaaehtoistyötä. Oleniuksen mukaan kunnan tärkeä tehtävä on tukea järjestöjä rahallisesti ja antamalla niiden käyttöön tiloja.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat