Uutiset

Pertunpäivät oli ilopillereiden juhla järven rannalla

Kunnia-Perttuna palkittiin erityisesti ikäihmisten liikuttamisessa ansioitunut Anni-Sirkku Askola.

Ylpeyttä voi tuntea monista asioista, oli kyseessä sitten vuohi tai urheiluauto. Pertunpäivillä lomailijat saattoivat nähdä, kuinka Olivia Saukko kiipesi isolle kivelle lemmikkivuohensa Ronskin kanssa. Ronski kulki 8-vuotiaan Saukon perässä kiltisti riimunnarussa. Vuohen omapäisestä luonteesta oli viitteitä vain ajoittain.

– Ronski on kuohittu vuohipukki, eli lemmikkinä paras mahdollinen, totesi Olivia Saukon äiti Laura Uotinen.

Kivenheiton päässä joukko autoharrastajia esitteli menopelejään vähintään yhtä ylpeinä. Parkkipaikalla kiilteli esimerkiksi kaksi punaista Chevrolet Camaroa ja yksi pikkuruinen Toyota Corolla. Autojen omistajat Kari Ruuth, Turkka Poskiparta ja Jarkko Ruuth kertoivat, että näillä autoilla ajetaan vain huvimielessä ja aina kiireettömästi.

Eläimet tärkeässä roolissa

Pertunmaalla asuva Laura Uotinen oli tuonut Pertunpäiville ihmisten ihailtavaksi vuohen lisäksi vasikan, kaksi possua ja hevosen. Uotinen naurahtaa, kun häneltä kysyy onko hänellä kotieläinpiha.

– Ei. Tämä on pelkkä harrastus!

Salla Husu oli paikalla kahden hyvin isokokoisen landseer-koiran kanssa. Husun mielestä on tärkeää, että eläimiä tuodaa ihmisten keskelle ja erityisesti lasten ulottuville.

– Moni ihminen on nykyään vieraantunut eläimistä. Lapsille makkara on ehkä vain kaupasta ostettu tuote. Minusta on tärkeää, että lapset pääsevät näkemään eläimiä, Husu tuumasi.

Autoja moneen lähtöön

Jarkko Ruuth ja Chevrolet Camaro vuosimallia 1996, Pertunpäivät. Kuva: Anna Onali-Ovaska
Turkka Poskiparta ja Chevrolet Camaro vuosimallia 1967. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Autoharrastajien leirissä omia menopelejä esiteltiin tyytyväisesti myhäillen, mutta samalla toisille autoharrastajille tunnustusta myöntäen. Amerikkalaisten Chevrolet-autojen omistajat Turkka Poskiparta ja Jarkko Ruuth viittoivat läheisen parkkiruudun suuntaan, johon oli parkkeerattu pikkuinen Toyota Corolla vuosimallia 1970.

Corollan omistaja Kari Ruuth kertoi, että auto päätyi hänen omistukseensa vaihdossa. Viime talvena hän remontoi sen pohjan, muuten auto oli myyntihetkellä hyvässä kunnossa. Hauska yksityiskohta on se, että Ruuthin ensimmäinen auto oli juuri samanlainen Corolla.

– Ajoimme sillä vaimon kanssa monta vuotta, hän kertoo.

Kari Ruuth ja Toyota Corolla vuosimallia 1970, Pertunpäivät. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Vanhalla autolla ajaminen on oma lukunsa. Corollassa esimerkiksi on niin suuri maavara, että auto tuntuu välillä huojuvan puolelta toiselle. Ohjata saa ihan tosissaan, eikä ylinopeutta varmasti tule ajaneeksi vahingossa – sen verran hutjakkaa on meno.

Moni vanhan auton omistaja päätyykin laskemaan auton pohjaa alemmas. Näin on tehnyt esimerkiksi Turkka Poskiparta vuoden 1967 Chevrolet Camarolleen. Tuunaus on ollut tarpeen monessakin mielessä.

– Alun perin autossa ei ollut turvavöitä, mutta minä asensin vyöt koska ajelutan autolla usein lapsenlapsia. Saatan ajaa heidän kanssaan esimerkiksi jäätelölle, Poskiparta kertoo.

Kasakkatanssijoita ja Kunnia-Perttu

Kasakkatanssijoita säestettiin harmonikalla. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Lauantaina Pertunpäivillä esiintyivät muun muassa kasakkatanssijat ja Peppi Pitkätossu. Vuoden 2018 Kunnia-Pertuksi valittiin liikunnallisesta elämäntavastaan tunnettu Anni-Sirkku Askola. Askola on tuttu itähämäläisille muun muassa laviksen, joogan ja senioritanssin saralla.

– Kiitos kaikille, ilman teitä ei olisi ihania liikuntatunteja, jotka ovat minulle rakas harrastus.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat