Uutiset

Dekkarit Kirjakyläpäivien teemana

Kirjallisuus: Leena Lehtolainen avaa tapahtuman. Haastatteluissa esittäytyvät Teemu Nikki, Matti Onnismaa ja Kimmo Oksanen.

Ohjaaja Teemu Nikki ja näyttelijä Matti Onnismaa ovat tehneet yhteistyötä kymmenkunta vuotta. Kuva: Juha Peurala

Dekkarikirjailija Leena Lehtolainen avaa Sysmän 32. Kirjakyläpäivät perjantaina Hyvien Ihmisten Torilla. Päivien teemana on tänä vuonna dekkarikirjallisuus.

Avajaisten yhteydessä julkistetaan Kirjakyläpalkinnon saaja, joka on Päijät-Hämeeseen ja Päijänteeseen jollakin tavalla liittyvä ja ansioitunut kirjailija. Viime vuonna palkinnon sai lahtelainen Kalle Veirto.

Haastattelut lauantaina

Lauantaina haastatteluissa ovat sysmäläissyntyinen elokuvaohjaaja, Armomurhaaja-elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Teemu Nikki, näyttelijä Matti Onnismaa sekä kirjailija/roolittaja Pia Pesonen.

Nyt on hyvä tilaisuus yhdistää liikunta ja kulttuuri. Kirjakyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Pirjo Aartolahti

Lisäksi kuullaan sysmäläissyntyisen kirjailijan ja toimittajan Kimmo Oksasen mietteitä. Mukana on myös esikoiskirjansa julkaissut Anniina Tarasova.

Teemu Nikin Armomurhaaja sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla viime syyskuussa. Musta komedia sai viisi Jussi-ehdokkuutta, joista parhaan käsikirjoituksen ja musiikin Jussit osuivat Armomurhaajalle.

Armomurhaajassa Veijo Haukan pääosan tekee näyttelijä Matti Onnismaa, joka luonnehtii elokuvaa lyhyesti tarinaksi siitä, miten voi käydä, jos ei voi antaa periksi, eikä voi antaa anteeksi. Samalla on pidettävä sanansa loppuun asti.

Sysmään Onnismaa saapuu pelottomin mielin.

– Tulen Sysmään Teemun (Nikki) synnyinsijoille pelottomin, mutta jännittynein mieliin. Mitään aikaisempaa Sysmä-kontaktia minulla ei valitettavasti ole, ei edes sahtikokemuksia, naurahtaa Onnismaa.

Suvisoitto soi

Musiikkia esittävät Suvisoiton artistit: Viis Raitilla, tenorissimo Reijo Ikonen, muusikko Petri Keinonen ja Hämton Dixieband sekä runoilija-räppäri Juho Kuusi.

Torilla tavataan myös Sysmästä kertovista kirjoistaan tutut Birgitta Stjernvall-Järvi, Tapio Tiihonen, Heikki Rekola ja Juuso Salokoski.

Kirjakyläpäiville osallistuu Pirjo Aartolahden mukaan tänä vuonna reilut 20 kauppiasta, jota hän pitää hyvänä määränä. Parhaista vuosista jäädään vain parin kauppiaan verran.

– Määrä on vakiintunut, ja hyvä niin. Toivon, että erityisesti kirjailijahaastattelut saavat paljon kuulijoita, Aartolahti pohtii.

Pyörällä kouluille

Päiville on tänä vuonna järjestetty oheisohjelmana jotain uutta. Yhteiskoulun eläköitynyt lehtori Teuvo Aaltonen on ideoinut Kirjapyöräilyn. Maanantaina alkaneeseen kilpailuun voi osallistua 21.7. saakka.

Kirjakyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Pirjo Aartolahti kertoo, että Sysmän Kirjakaupasta ja torilta saa osallistumislomakkeen ja ohjeita kilpailuun osallistumisesta. Kirjapyöräilyssä käydään seitsemällä entisellä sysmäläisellä kansakoululla, joista jokaisen seinältä löytyy kysymys ja vastausohjeet.

– Nyt on hyvä tilaisuus yhdistää liikunta ja kulttuuri. Toisaalta emme tule seuraamaan, meneekö joku kohteeseen vaikkapa helposti autolla. Koulut ovat kuitenkin mahdollisimman lähellä, tarkentaa Aartolahti.

Lisäksi Kirjatorille on järjestetty dekkariaiheinen tietokilpailu. Kummankin kilpailun vastaukset palautetaan Sysmän Kirjakauppaan.

Elokuussa kirjojen yö

Elokuun alussa 3.–4.8. Sysmässä järjestetään Kirjojen Yö, jonka teatteri-illan teemana on Volter Kilpi. Ohjelmassa on myös Lasten tunti ja kirjailijahaastatteluja.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme