Uutiset

Intti ei jännitä ennakkoon

Puolustusvoimat: Uudet alokkaat astuvat varusmiespalvelukseen.

Pitkä tukka on kohta historiaa, kun Aleksi Kolunsarka vaihtaa lyhyempään malliin.

Aamukasa, mortti, mosa, monni ja mitä muita synonyymejä varusmiespalvelukseen astuvalle alokkaalle onkaan. Erikoiset kutsumanimet ja armeijatarinat ovat alokkaiden tiedossa, vaikka varuskunnan porttien sisäpuoli olisikin vielä täysin näkemättä.

Armeijan jo käyneillä on tapana säikytellä palveluksensa aloittavia, mutta heinolalainen Aleksi Kolunsarka ei ole hätkähtänyt leikkisistä pelotteluista. 20-vuotias palvelukseen astuja suhtautuu lähtöön hyvillä mielin. Kolunsarka tulee suorittamaan palveluksensa Parolannummella Panssariprikaatissa.

– Ei niinkään jännitä, mutta kyllä se lähtö väistämättä mietityttää. Kuittailujen ja varoittelujen lisäksi kavereilta on tullut inttiä varten hyviä vihjeitä, että millä konsteilla siellä selviää. Jokaisella tuntuu olevan kerrottavanaan erikoisia tarinoita armeija-ajoilta, eli eiköhän sieltä itsellekin tartu joku hauska kommellus kerrottavaksi, Kolunsarka kertoo.

Uskon, että armeijan käymisestä on varmasti hyötyä. Tuleva alokas Aleksi Kolunsarka

Päivät kuluvat ja armeijaan lähtö lähenee. Vuoden 2018 toinen saapumiserä aloittaa armeijaurakkansa 9. heinäkuuta.

– Päivät vähenevät koko ajan ja ajatus siitä, että kohta ollaan aivan uudessa maailmassa, tulee kokoajan arkisemmaksi.

Palveluksensa aloittavien asevelvollisten määrä on tullut alaspäin vuosi vuodelta, ja muut vaihtoehdot tai velvollisuuden kiertäminen on yhä enemmän muotia. Kolunsarka lähtee suorittamaan palvelustaan suoraselkäisesti, vaikka suurempi sotilasura ei olekaan mielessä.

– Lähtökohtaisesti tavoitteena on selvitä armeijasta puolella vuodella, koska siviilissä on kuitenkin niin paljon enemmän erilaista tehtävää. Kai se vuosikin siellä menee, jos valtion tarve menee oman toiveeni edelle, tuleva alokas pohtii.

Armeija-aika saattaa sotkea siviilipuolen suunnitelmia hetkeksi, sillä moni varusmies on ehtinyt jo työelämään tai jatkokoulutuksiin.

– Kyllä se on hetkellinen taloudellinen isku, kun pääsee nauttimaan vain päivärahoista. Armeijan aikana myös mahdollisia opiskeluja on käytännössä mahdotonta suorittaa, mutta ei sitä auta murehtia, sillä tämä on nimensä mukaisesti velvollisuus.

Suomen Puolustusvoimat ovat pyrkineet parantamaan tiedotustaan, ja avaamaan alokkaille yhä entistä enemmän, että mihin ihminen on tulossa kun hän astuu sisään armeijan porteista.

Puolustusvoimat on jalkautunut myös Internetiin sekä sosiaaliseen mediaan.

– Armeijasta on tullut kattavia tiedotuskirjeitä ja oppaita, niissä oli myös linkkejä aloittavien alokkaiden Facebook-ryhmiin sekä muihin vastaaviin. Puolustusvoimat ovat markkinoineet itseään hyvin ja olen tietoinen siitä minne olen matkalla.

Armeija voi olla monelle fyysisesti raskasta aikaa, mutta eniten mitataan henkisellä puolella. Hyvä asenne kantaa pitkälle kasarmi- ja metsäolosuhteissa.

– En usko, että fyysinen puoli tuottaa ongelmia, mutta henkisesti se voi olla kaikille raskas urakka. Luulen, että jokaiselle tulee jossain kohtaa vaikeita jaksoja intissä. Lähden sinne kuitenkin hyvällä asenteella ja otan haasteet vastaan.

Armeijan tarpeellisuus ja varusmiespalveluksen toteutus on ollut useasti keskustelun kohteena, mutta iso osa ihmisistä ajattelee, että Puolustusvoimat on tarpeellinen asia.

– Suomi ei kuulu mihinkään isompaan puolustusjärjestöön, eli esimerkiksi Natoon, niin kyllä se Puolustusvoimien olemassaolo on tärkeää. Uskon, että armeijan käymisestä on varmasti hyötyä ja eiköhän siellä opi ryhmätoimintataitoja, rutiineja sekä kuria, Kolunsarka summaa.

Anteeksi mitä sinä sanoit?

Erikoisimmat armeijatermit

Räkäpää: Paukkupatruuna.

Rötvätä: Makoilla.

Smurffipuku: Puolustusvoimien verryttelyasu.

Pässi: Yksikön päivystäjä.

Nasse: Suojanaamari.

Gona: Kyllästynyt ja pitkään palvellut varusmies.

Noheva: Esimerkillinen taistelija. Lyhenne tulee sanoista nopea, heti ja valmis.

Napalmi: Armeijan perunamuusi.

Veksi: Varuskuntasairaala.

Vempula: Sairauden johdosta väliaikaista vapautusta nauttiva taistelija.

Tetsari: Taisteluliivi.

Pikkumustat: Armeijan verryttelyshortsit.

Hösseli: Henkilökohtaisesta syystä johtuva loma.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat