Uutiset

Elvis on ilmiö, joka innostaa yhä uusia sukupolvia

Tapahtuma: Rockin kuninkaaseen mieltyneet kerääntyivät Heinolaan.

Harva tunnetaan maailmanlaajuisesti pelkällä etunimellä. Tällainen henkilö on kuitenkin Elvis, joka on yksi populaarikulttuurin tunnetuimpia hahmoja. Rock and rollin kuninkaaksi tituleerattu tähti kuoli vuonna 1977, mutta hänen muistonsa elää yhä musiikissa ja erilaisissa hänelle omistetuissa tapahtumissa.

Valtakunnallinen Elvis-kesätapahtuma järjestettiin tänä vuonna Heinolassa Kumpeli Spassa. Tapahtuman takana on Suomen Elvis-kerho KEA eli King Elvis Association, joka otti tapahtuman vetovastuun vuonna 2016. Kesätapahtumia on järjestetty vuodesta 1987. Kesätapahtuma pyritään järjestämään joka vuosi eri kaupungissa.

– Tämä on vuoden päätapahtuma. Kesätapahtumissa pääsee tapaamaan niin kutsuttua Elvis-perhettä ja nauttimaan hyvästä tunnelmasta ja musiikista, kerhon presidentti Tomi Raussi kiittelee.

TV:ssä pyöri dokumentteja siitä, elääkö Elvis. Eihän se niin ollut, mutta Elvis alkoi kiinnostaa. Kerhon presidentti Tomi Raussi

Tapahtumassa oli tarjolla monenlaisia Elvis-aktiviteetteja, kuten live-musiikkia, tuotemyyntiä sekä huutokauppaa.

Kotkalainen Raussi on pitkän linjan Elvis-fani. Kiinnostus artistia kohtaan syntyi 1990-luvun alussa.

– TV:ssä pyöri dokumentteja siitä, elääkö Elvis. Eihän se niin ollut, mutta Elvis alkoi kiinnostaa.

Raussi kävi kesätapahtumassa itse ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja sen jälkeen hän on ollut mukana lähes joka vuosi. Elvis-kerhon presidentti hän on ollut vuodesta 2009.

Lempikappaleen valinta on Raussille helppo tehtävä.

– Se on Burning Love. 70-luvun Elvis on suosikkini, sillä silloin hän oli kehittynyt artistina ja esiintymisessä ja kappaleiden sovituksissa on hienoa mahtipontisuutta, Raussi tiivistää.

Ei tarvitse etsiä kovin kaukaa, jos haluaa kuulla Elviksen musiikkia livenä, vaikka alkuperäisen esittäjän kuolemasta on neljä vuosikymmentä. Siitä pitävät huolen lukuisat suomalaiset ja ulkomaiset Elvis-bändit ja Elvis-impersonaattorit.

Kesätapahtumassa miehen musiikkia esitti Pekka "Kyde" Kytösaho parilla eri kokoonpanolla. Tapahtuman pääesiintyjänä oli Aloha from Salo -orkesteri, jonka solistina Kytösaho toimii.

– Elviksen musiikki tuli äidinmaidosta, koska äitini oli kova Elvis-fani. Olin 10-vuotias, kun Elvis kuoli ja löysin äidin itkemästä valtoimenaan. Oli hienoa seurata, miten ihminen nauttii musiikista niin paljon, Kytösaho toteaa.

Kytösaho kertoo, että häntä innoittavat musiikin lisäksi Elviksen arvot. Hänen mukaansa Elvis oli ihmisenä kohtelias ja vaatimaton, ja auttoi esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä rahallisesti.

Elvis Presley on tähti, jonka elämästä on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja. Kirjailija Leena Leskinen halusi ottaa uudenlaisen näkökulman legendan elämään. Teos Tunnit Elviksen kanssa on yhdistelmä esseetä, elämäkertaa sekä fiktiota ja välillä absurdejakin tuokiokuvauksia. Hän oli tapahtumassa kertomassa kirjastaan.

– Luin intohimoisesti hänestä kirjoitettuja elämäkertoja lähdemateriaaliksi ja muokkasin kerrontaa itselleni sopivaksi. Teoksessa on sivutarinana fiktiivinen suomalaisen Elisan tarina, jolla on suhde Elvikseen 70-luvulla, Leskinen selittää.

Leskisen Elvis-innostuksensa syttyi pari vuotta sitten ja hänelle oli heti selvää, että hän haluaa kirjoittaa artistista kirjan.

Elvis Presley

Mies ja legenda

Elvis Aaron Presley syntyi Tupelossa, Mississippissä 8.1.1935 ja kasvoi Vernon ja Gladys Presleyn ainoana lapsena. Hänen kaksoisveljensä syntyi kuolleena.

Hänen laulajan uransa alkoi vuonna 1954. Vuoteen 1956 mennessä hän oli jo kansainvälinen sensaatio.

Elvis sai musiikkiinsa vaikutteita popista ja countrysta sekä gospelista ja R&B-musiikista.

Elviksen uudenlainen tyyli ja esiintyminen vaikuttivat pysyvästi amerikkalaiseen populaarikulttuuriin.

Asepalvelus katkaisi Elviksen uran vuonna 1958.

Palattuaan armeijasta kaksi vuotta myöhemmin hän näytteli 1960-luvun aikana useissa elokuvissa, mutta levytti aiempaa vähemmän.

Elvis esiintyi uransa aikana yhteensä 33 elokuvassa.

Vuoden 1968 televisio-ohjelma nosti Elviksen jälleen suosioon myös laulajana. Sen jälkeen hän jätti elokuvissa näyttelemisen ja esiintyi useiden vuosien ajan erityisesti Las Vegasissa rikkoen yleisöennätyksiä.

Hän kuoli 42-vuotiaana 16.8.1977. Kuolinsyyksi ilmoitettiin sydämen rytmihäiriö.

Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti arvioiden mukaan noin 2,5 miljardia. Tämä tekee hänestä kaikkien aikojen myydyimmän artistin.

Elviksellä on sooloartisteista eniten listaykköskappaleita.

Elvis Presley oli internetin ladatuin musiikkiartisti vuosina 2003–2013.

Lähteet: Elvis Presley Official Website ja Wikipedia
Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat