Uutiset

Kotisalon hoitajien mielestä myynti Esperille olisi virhe

Hartolassa valmistellaan palvelutalon myyntiä Esperille. Hoitajat pelkäävät, että yksityistämisen jälkeen sijaisten saaminen on mahdotonta.

Itä-Hämeen Superin ammattiosaston puheenjohtaja Laura Lind kertoo, että Sysmään on ollut todella vaikea saada sijaisia sen jälkeen, kun sote-palvelut ulkoistettiin Attendolle. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Palvelutalon olohuoneessa istuu joukko totisia naisia. Heidän työpaikkansa Kotisalon myyntiä valmistellaan Hartolassa kovaa vauhtia, mutta tietoja yksityistämisen vaiheista tihkuu heille vain puskaradiosta ja lehdistä. Työntekoa ovat varjostaneet jo viikkojen ajan epätietoisuus ja huhut.

Superin Itä-Hämeen ammattiosaston puheenjohtaja Laura Lind on saapunut Kotisaloon kuulemaan työntekijöiden huolia. Lind on oiva henkilö puhumaan juuri tässä tilanteessa, koska hänen työpaikkansa Sysmän kotihoidossa myytiin yksityiselle reilu vuosi sitten. Sysmässä ostaja oli Attendo, Hartolassa puuhataan myyntiä Esperi Carelle. Vaikka toimija on eri, yksityistämisen mekanismit ovat samat. Se, mitä Sysmässä on tapahtunut yksityistämisen jälkeen, on ehkä edessä Hartolassakin.

Koska Lind on ammattiostaston puheenjohtaja, hän puhuu tässä jutussa omalla nimellään. Kotisalon työntekijöitä Itä-Häme sen sijaan kuulee nimettöminä, jotta kritiikki ei vaikuttaisi heidän asemaansa tulevissa yt-neuvotteluissa. Yt-neuvottelut käydään, jos Hartola päättää myydä Kotisalon Esperille. Myynti vaikuttaa todennäköiseltä, koska valtuusto valtuutti heinäkuun lopussa kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen valmistelemaan kauppakirjaa Esperin kanssa.

Sijaisten palkat huononevat roimasti

Mitä Sysmässä sitten on tapahtunut, kun sote-palvelut yksityistettiin?

– Vakituisen henkilöstön työsuhteet ja palkat säilyivät ennallaan, mutta sijaisten asema huononi. Yksityisellä puolella palkat ovat huonommat ja sen takia sijaisia on vaikea saada, kertoo Laura Lind.

Kun palvelut yksityistetään, tehdään liikkeenluovutus. Silloin vakituinen henkilöstö siirtyy uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä eli heidän palkkansa, lomansa ja muut etunsa säilyvät ennallaan, kunnallisen työehtosopimuksen mukaisina. Sijaisiin ja uusiin työntekijöihin yksityistäminen sen sijaan vaikuttaa heti radikaalisti: heidän työsuhteensa solmitaan jonkin yksityisen alan työehtosopimuksen mukaan. Se tarkoittaa, että heidän lähtöpalkkansa on kuukaudessa noin 300 euroa alhaisempi kuin vanhoilla työntekijöillä. Vanhoilla työntekijöillä täysi vuosiloma on 7,5 viikkoa, yksityistämisen jälkeen palkatuilla kuusi viikkoa.

Vaikka jututettavana on nyt Kotisalon vakituista henkilöstöä, he kertovat olevansa huolissaan erityisesti sijaisista. Hoitajien mielestä sijaiset jäävät yksityistämisessä tyhjän päälle.

Sijaispula on todellinen ongelma

Sijaisten kohtelu ei ole pikkuasia hoitoalalla, jossa heistä on pulaa. Syrjäisen sijaintinsa takia Kotisalon kaltaiset maaseudun palvelutalot eivät ole työntekijöiden silmissä houkuttelevimpia kohteita. Ongelmia on tiedossa, jos Kotisalo menettää sijaisreserviään, sillä sijaisia on reilu parikymmentä eli lähes puolet käytettävissä olevasta työvoimasta.

Osviittaa tulevasta voi hakea Sysmästä, jossa sijaisten saaminen on osoittautunut vaikeaksi. Lindin mukaan Attendolta vakuutettiin ennen kauppoja, että yrityksellä on hyvä sijaispankki jolloin ongelmia ei tule. Käytännössä asiat ovat menneet toisin: sijaispankki ei toimi maaseudulla, jolloin vakituinen väki joutuu joustamaan eli tekemään pidempää päivää ja ylimääräisiä työvuoroja.

Pidemmän päivän tekeminen on tuttua myös Kotisalossa, sillä sitä tapahtuu viikoittain. Työntekijöiden mielestä se ei ole kuitenkaan ollut ongelma, koska yhtymä maksaa siitä korvausta eli hälytysrahalisää 30-100 euroa. Jos työntekijä suostuu tulemaan töihin vuorokauden kuluessa hälytyksestä, korvausta maksetaan arkisin 70 euroa ja viikonloppuisin 100 euroa.

Yksityisellä hälytysrahalisät ovat tuntuvasti pienemmät

Yksityisellä puolella puhutaan aivan eri summista. Esimerkiksi yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksessa ylimääräisestä työvuorosta maksetaan 16 euron korvaus, jos asia sovitaan etukäteen. Jos työntekijä lähtee töihin välittömästi, korvaus on 23 euroa. Työvuoron aloittamisen aikaistumisesta korvaus on kahdeksan euroa.

– Kun Attendo tuli Sysmään, kaikki sanoivat aluksi etteivät aio tehdä ylimääräisiä vuoroja 16 euron korvauksella. Mutta sitten kun sijaisia ei saatu, alkoivat työntekijät joustaa. Työkavereita ei haluta jättää pulaan, Lind kertoo.

Sysmässä Attendolta kysyttiin, voisiko hälytysrahalisistä neuvotella. Yhtiö ei suostunut siihen.

Kotisalossa yksityisen puolen taksat herättävät epäuskoa.

– Se on työntekijän arvostamista, että hänelle maksetaan kunnollinen korvaus siitä että hän tekee ja joustaa, sanoo yksi hoitaja.

Kotisalossa työntekijöitä arvostetaan

Kotisalo on mukava työpaikka, jossa hoitajia arvostetaan ja jossa heillä on mahdollisuus keskittyä siihen, mihin he ovat kouluttautuneet eli hoitotyöhön. Kotisalossa hoitajien ei tarvitse vastata esimerkiksi talonmiehen tai pyykkärin tehtävistä. He ovat paikalla asukkaita varten. Näin sanoo moni, ja ehkä siksi tulevat muutokset arveluttavat. Yksi suurimmista työhyvinvointia tukevista asioista on autonominen työvuorolista, kertovat hoitajat. Se tarkoittaa, että hoitajat saavat itse suunnitella työvuoronsa ja esimies hyväksyy listat. Niihin voi toki joskus tulla muutoksia, mutta pääsääntöisesti aamuvirkut saavat tehdä aamuvuoroa ja iltavirkut iltavuoroa. Jos elämäntilanne ei salli yövuoroja, niitä osuu kohdalle hyvin harvoin. Autonomisen listan ansiosta tasapainoinen perhe-elämä ja säännölliset harrastukset ovat mahdollisia. Esperillä ei hoitajien tietojen mukaan ole käytössä autonomisia vuorolistoja.

Kotisalon esimies Vuokko Lehtonen kertoo, että hän antaa työntekijöille mahdollisuuden tehdä asioita omalla tavallaan sekä työvuorojen että oman työn suunnittelun kanssa.

– Työntekijöiden elämäntilanteet vaihtelevat ja sen takia jousto on tärkeää. Tänne on ollut aika helppo saada sijaisia ja keikkalaisia, mikä kertoo varmaan siitä että ihmisten mielestä täällä on mukava olla töissä, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kehuu henkilökuntaansa hyväksi ja osaavaksi. Heidän kanssaan on ollut mahdollista kehittää ikäihmisten hoitoa.

Esperi ei vielä kommentoi asiaa

Itä-Häme esitti hoitajien esiintuomia väitteitä Esperin johtoportaalle. Lomakauden takia kaikki avainhenkilöt eivät olleet töissä, mutta kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist vastasi kyselyyn näin: Prosessi on hyvin alkuvaiheessa, asiasta on vasta tehty valtuuston päätös eivätkä käytännön neuvottelut ole vielä alkaneet. Heti kun mahdollista, aloitamme tutustumalla yksikön nykyiseen toimintaan ja kuulemalla henkilöstöä. Kaikista työsuhteisiin liittyvistä asioista keskustellaan aikanaan henkilöstötilaisuudessa.”

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat