Uutiset

Näyttelijät eivät virheistään nolostu

Kuurina Teatterin Veriveljet pureutuu vaikeaan aiheeseen pilke silmäkulmassa.

Jukka Alanko ja Tuomo Tarkkanen ovat Veriveljet. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmäläisen Kuurina Teatterin tämän kesän näytelmässä Veriveljet nähdään tarina ystävyydestä, kaveruudesta, onnistumisesta ja vähän rakkaudestakin.

Axel Hellsteniuksen kirjoittama ja Henri Kapulaisen suomentama näytelmä kertoo norjalaisten Ellingin (Tuomo Tarkkanen) ja Kjell Bjarnen (Jukka Alanko) tarinan mielisairaalasta kotiutumisesta ja integroitumisesta arkeen Oslossa.

Elling on elänyt 36 vuotta äitinsä kanssa. Äidin edesmentyä Elling ei osaa elää arkea, vaan elämä hajoaa. Kjell Bjarne puolestaan on kasvanut perheessä, jossa hän ei ole löytänyt paikkaansa, vaan on joutunut kaltoin kohdelluksi.

Veriveljet kohtaavat mielisairaalassa ja saavat kuntouduttuaan Oslosta yhteisen asunnon, josta käsin he pääsevät jälleen elämän alkuun.

Tarina ystävyydestä

Ohjaaja ja toisen pääosan esittäjä Tuomo Tarkkanen kertoo, että draamakomediassa tuodaan vaikeaa asiaa esille pilke silmäkulmassa.

Veriveljet on tarina ystävyydestä ja kaveruudesta, mutta myös onnistumisesta. Mielenterveyspotilaasta arkeen siirtyminen siivouksineen on haasteellista kuvattavaa, toteavat Tarkkanen ja Alanko.

Lukuisissa musiikkinäytelmissä esiintynyt Alanko kokee roolin työstämisen haasteena, sillä musiikkia ei käytetä tarinan viennissä.

– Tämä on vaatinut toisenlaista lähestymistä, sillä laulaminen on ollut minulle helppoa, ja sitä kautta on voinut tukeutua rooliin. Nyt rooliin samaistuminen on ollut haasteellisempaa, Alanko perustelee.

Konkarit asialla

Tarkkanen ja Alanko ovat jo konkareita Kuurinan lähes 30 vuoden historiassa. Ensimmäisiin näytelmiinsä parisenkymmentä vuotta sitten he tulivat muusikon rooleihin, sittemmin puherooleihin ja jopa pääosiin.

Tarkkanen asuu Sysmässä, mutta Alanko säntäsi Lahdesta käsin jo talvella harjoituksiin. Kesäaikana Alangon osallistuminen harjoituksiin on ollut helpompaa, sillä hänen kesäasuntonsa sijaitsee Sysmässä.

Virheille voi nauraa

Nuorempaa näyttelijäkaartia edustavat Sofia Salonen, Maija Tarvaala ja Matilda Nuutinen, jotka hekään eivät ole ensikertalaisia.

He pitävät näyttelemisestä harrastajateatterissa ja pitävät sen tuomasta mahdollisuudesta luoda ulottuvuutta roolisuorituksiinsa. Esiintymiskokemus ei ole pahitteeksi, sillä toisen ihmisen rooliin sulautumisessa riittää työstämistä.

Erityisen kiitoksen kolmikko antaa hyvälle yhteishengelle, jossa on rento ilmapiiri, eikä pienistä epäonnistumisista lannisteta. Harjoituksissa on hauskaa, vaikka töitä tehdään täysillä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi.

– Tässä porukassa on mahdollista tehdä virheitä ja nauraa niille. Esiintyminen, luovuus ja näytteleminen on todella mukavaa, toteaa kolmikko.

Saija Miettinen ja Heidi Laitinen näkevät samoin. He antavat vilpittömät kiitokset ohjaaja Tuomo Tarkkaselle, joka ohjaustyön lisäksi pystyy tekemään toisen pääosan Alangon kanssa kitkattomasti. Hyvä yhteishenki ja mukava tekeminen kuultavat molempien ilmeistä.

– Me olemme saaneet nauraa vedet silmissä tämän mukavan ja rennon porukan kanssa. Olemme niin samalla aaltopituudella, kaksikko toteaa.

Kuurina Teatterin Veriveljet saa ensi-iltansa ensi sunnuntaina 15. heinäkuuta kello 19 Sysmän Teatteritalolla.

Näytelmän muut esitykset ovat 17.7., 19.7., 22.7., 24.7., 26.7., ja 29.7.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat