Uutiset

Heinolan vesistöissä sinilevää – Kotajärven uimarannalle varoitus

Sinilevää kannattaa varoa. Kuva: Leena Liukkonen

Heinolan kaupungin ympäristötoimisto on saanut ilmoituksia levähavainnoista eri vesistöissä. Kirkonkylän Kotajärvellä sinilevätilanne on todettu, ja terveydensuojeluviranomainen on jättänyt uimarannan ilmoitustaululle tiedotteen levästä.

Uimaan mennessä kannattaa seurata rantojen ilmoitustauluja sekä vesitilannetta. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä lauttoina. Ominaista on ummehtunut, maamainen haju.

Levämassaa tikulla nostaessa se hajoaa hiutaleiksi veteen eikä tartu tikkuun rihmoina. Leväistä vettä voi ottaa myös lasiin ja antaa veden seistä vähän aikaa. Mikäli levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.

Yleisten uimarantojen levähavainnoista voi ilmoittaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveyskeskukseen, muiden vesistöjen havainnoista Heinolan kaupungin ympäristötoimistoon.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta sinileväesiintymiin tulee suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet poissa rantavedestä.

Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat