Uutiset

Harmonikka taipuu klassiseen musiikkiin

Joutsalaislähtöinen Mikko Malin soittaa harmonikalla klassista musiikkia kuten Bachia.

Mikko Malin esiintyi heinäkuun alussa soolokonsertissa Joutsan työväentalolla. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Valaistuminen tapahtui Seilissä, entisen mielisairaalan tiluksilla Turun saaristossa. Mikko Malin oli silloin lukiolainen ja ensimmäistä kertaa mukana kansainvälisellä musiikkileirillä. Opettajien konsertissa hän kuuli, millä tavalla harmonikka taipui klassisen musiikin soittamiseen.

– Silloin tajusin, että harmonikansoitosta voi tulla minulle ammatti, kertoo soittamisen 8-vuotiaana aloittanut Malin.

Ja niin todella kävi. Kun Malin oli kirjoittanut ylioppilaaksi Joutsan lukiosta, hän pääsi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiaan. Tänä keväänä hän valmistui koulusta musiikkipedagogiksi pääaineenaan harmonikansoitto. Syksyllä hän aloittaa maisteriopinnot Sibelius-Akatemiassa.

Kirkot miellyttävät keikkapaikkana

Harmonikka yhdistetään perinteisesti tanssilavoille ja vanhan ajan kesähäihin. Mutta Malinin käsissä harmonikka soi aivan eri tavalla. Hän soittaa sillä klassista musiikkia, esimerkiksi Bachia. Heinäkuun alussa Malin esiintyi soolokonsertissa Joutsan joutopäivillä, joilla hän on esiintynyt jo useasti aiemminkin.

Muut kesän keikat hän tekee yhdessä tutun sellistin Aki Yrjän kanssa. Esiintymiset ovat kirkoissa Somerolla, Liedossa ja Kotkassa.

– Seurakuntien kesäkonserttisarjat ovat muusikoiden keskuudessa haluttuja, koska niistä maksettava palkkio sovitaan etukäteen. Muissa konserteissa esiintyjä ottaa aina pienen riskin, kun ei tiedä kuinka paljon porukkaa tulee paikalle, Malin kertoo joutopäiväperjantaina hetkeä ennen soolokonserttiaan.

Hän pitää kirkkokonserteista tosin muutenkin.

– Kirkot ovat hyviä akustiikaltaan ja niissä miljöö on arvokas.

Marginaalissa olo ei haittaa

Klassisen musiikin soittaminen harmonikalla on muusikkopiireissä harvinaista, mutta Malin on tottunut olemaan marginaalissa.

– Kouluaikana Joutsassa oli vähän musta lammas, hän kertoo.

Joutsan kaltaisella pienellä paikkakunnalla musisoiva poika oli harvinaisuus, mutta erilaisuuden kokemus ei ole jättänyt ikäviä jälkiä. Malinia ei kiusattu, vaan hän sai tehdä rauhassa sitä mitä halusi. Joutopäivien soolokeikkansa jälkeen hän aikoi viettää viikonlopun vanhempiensa luona Joutsassa ja tapaavansa kouluaikaisia kavereitaan. Kylillä riittää aina tuttuja.

Tiivistä harjoittelua

Soittaminen kuuluu Malinin elämään tiiviisti: hän harjoittelee 4-5 tuntia päivässä. Vapaapäiviä hän pitää harvakseltaan, ei aina edes joka viikko. Pidempi tauko tulee vähintään muutaman vuoden välein, kun soitin on vietävä huoltoon. Vaikka Malin on vasta 24-vuotias, hän kertoo että päivittäisestä palautumisesta on pidettävä huolta. Soittoasento on staattinen, ja kehon vetreyttämiseksi Malin harrastaa säännöllisesti lenkkeilyä ja kotijumppaa.

Viime vuosina ammattimuusikoiden elämä on raitistunut ja muuttunut tervehenkisemmäksi, minkä Malin ymmärtää hyvin. Raskas työ, raskaat huvit ei kannattele uralla kovin pitkälle. Mutta totaaliseen askeesiin hän ei usko.

– Kyllä meillä on tapana mennä keikan jälkeen istumaan iltaa. Illanistujaisissa tulee käytyä hyviä keskusteluja. Kontaktien luonti on tällä alalla todella tärkeää.

Yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa

Some-päivitykset kuuluvat tiiviisti nykymuusikoiden elämään. Facebookissa ja Instagramissa näkyminen on tärkeää, ja sitä kautta voi saada merkittäviä yhteydenottoja. Malinin kohdalle sellainen osui hiljattain, kun ruotsalainen säveltäjä Marsel Nichan otti häneen yhteyttä. Nichan oli kuullut Malinin soittavan turkulaisilla What ever works -nykymusiikkifestareilla.

– Hän kertoi, että haluaa säveltää minulle sooloteoksen harmonikalle. Se tuntui tosi kivalta, koska nykymusiikin soittamisen lisäksi haluan luoda uutta klassista harmonikkaohjelmistoa tekemällä yhteistyötä säveltäjien kanssa.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme