Uutiset

Ravustuskauteen valmistaudutaan hyvissä ajoin Sysmässä – ensin on vain hoidettava lupa-asiat kuntoon

Rapujen pyytäminen alkaa lauantaina klo 12. Näin siihen valmistaudutaan.

Raimo Ruponen on jo kokenut ravustaja. Kuva: Jenna Lempinen

Sysmän Rapalan osakaskunnan esimies Raimo Ruponen on pyytänyt rapuja jo parikymmentä vuotta. Hän odottaa tulevaa ravustuskautta toiveikkain mielin.

– Kyllä rapuja tulee. Niitä on saatu vuosi vuodelta enemmän, Ruponen kertoo.

Raimo Ruposen innostus ravustukseen lähti siitä, kun Rapalan vesiin alettiin istuttaa täplärapuja. Kuva: Jenna Lempinen

Ravustuskauteen valmistaudutaan jo hyvissä ajoin. Ravustajan on ensin maksettava valtion kalastuksenhoitomaksu sekä hankittava vesialueen omistajan lupa, jota myyvät alueiden osakaskunnat. Ruponen myy Rapalan alueen ravustuslupia. Lupa maksaa viisi euroa yhtä mertaa kohden.

– Myyn lupia kenelle tahansa, eikä niille ole rajoitusta. Viime vuonna myytiin noin 700 lupaa, jonka verran menee varmasti tänäkin vuonna.

Särki on hyvä syöttikala

Merrat ovat usein muovisia. Niissä on sisällä erillinen rasia syötille. Kuva: Jenna Lempinen

Ennen kuin merrat lasketaan veteen, ne desinfioidaan esimerkiksi keittämällä tai saunassa kuumentamalla. Lisäksi mertoihin kiinnitetään lupalappu ja ravustajan henkilötiedot.

Rapujen syötiksi voi pyydystää syöttikaloja. Ruposen mukaan särki on siihen oiva valinta. Ravustuspaikaksi kannattaa valita alue, jossa on kivinen pohja.

– Suoraan mökkilaiturilta ei mertaa kannata laskea, sillä siinä on liikehdintää, kun käydään esimerkiksi uimassa.

Eläkkeellä oleva Ruponen ei myy pyytämiään rapuja eteenpäin. Hän omistaa yhteensä kymmenen mertaa, joita hän käy aamuisin tarkistamassa vaimonsa kanssa.

Raimo Ruponen pyytää rapuja omaksi ilokseen ja vieraita varten. Kuva: Jenna Lempinen

– Kymmenestä merrasta voi tulla 40–50 rapua. Osa niistä on pieniä, jotka päästän takaisin kasvamaan.

Onko sinulla jokin salainen suosikkipaikka?

– Päijänteellä merrat voi laskea melkein minne tahansa, ja saalista kyllä tulee, Ruponen toteaa.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat