Uutiset

Kohta tulee kiire: jätevesiremontit ovat Päijät-Hämeessä vielä monella tekemättä – "Vähäisiäkään pesuvesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön ikinä"

Myös monet kantovedellä ja kuivakäymälällä varustettujen mökkien omistajat ovat huolestuneet jätevesiasetuksesta. Eri kunnissa on erilaisia määritelmiä sen suhteen, mitkä kiinteistöt lasketaan kantovedellisiksi.

Tässä on pumppukaivon paikka. Pasi Laaksomaan mökeille tulee kesällä sisävessat ja suihkut. Likavedet johdetaan jatkossa umpikaivoon. Vanha kuivakäymälä saa silti jäädä paikoilleen. Kuva: Aku Isotalo

Jätevesiremontti on vielä monella ranta- ja pohjavesialueella sijaitsevalla kiinteistöllä tekemättä. Aikaa asian kuntoon saattamiselle on runsas vuosi.

Päijät-Hämeen isojen mökkikuntien rakennusvalvonnassa määräajan lähestyminen ei vielä näy: esimerkiksi Heinolassa jätevesiselvityksiä on tehty viime vuosina lähinnä muiden remonttien yhteydessä.

– Viime vuonna pelkkiä jätevesihakemuksia tuli 13, ja tänä vuonna on tullut vain pari. Hakemus olisi syytä jättää ajoissa, ettei tule ruuhkaa, LVI-teknikko Kai Kytö Heinolan rakennusvalvonnasta toteaa.

Kaksiputkijärjestelmä yleisin valinta

Sysmässä tilanne on samankaltainen: vain harvat ovat uusineet kiinteistöjensä jätevesijärjestelmän viime vuosina.

– Jätevesijärjestelmiä vaihdetaan toiseen vuosittain noin parikymmentä, eli ei juuri yhtään. Monet uusimiset liittyvät peruskorjauksiin, rakennustarkastaja Marko Pynnönen sanoo.

Heinolassa ja Sysmässä jätevesiasiat ratkaistaan nykyään useimmiten kaksiputkijärjestelmälle, jossa wc-vedet johdetaan umpisäiliöön ja harmaat vedet imeytykseen. Toimivan jätevesijärjestelmän rakentaminen maksaa Pynnösen mukaan arviolta 5 000–10 000 euroa.

– Se on paikasta kiinni. Sysmässä on paljon tontteja, missä 5 000 euroa ei riitä, sillä kunnan maaperässä riittää kiveä. Kaivutöihin voi upota rahaa.

Jätevesiremontteja on tekemättä runsaasti

Pynnönen arvelee, että noin neljäsosassa Sysmän mökeistä jätevesijärjestelmän päivittäminen on vielä tekemättä. Kytö ei halua lähteä arvailemaan, kuinka monella kiinteistöllä on vielä remontti edessä Heinolassa.

– Tekemättömiä jätevesiremontteja on varmasti vielä paljon, koska Heinolassa on paljon vanhempaa rakennuskantaa.

Hämeen Ely-keskuksen rahoittamien Neuvo-hankkeiden perusteella jätevesijärjestelmistä vasta 20–30 prosenttia täyttää Hämeessä ympäristönsuojelulainsäädännön velvoitteet.

Kattavaa tietoa haja-asutusalueiden kiinteistöjen remonttitarpeesta ei ole kenelläkään.

– Yleisnäkemys kuitenkin on, että jätevesiremontteja on tekemättä vielä runsaasti. Tilanne vaihtelee paljon alueittain, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Ari Kangas kertoo.

Päijät-Hämeessä jätevesiasiat ovat viime vuosina jossain määrin hidastaneet ja estäneet kiinteistökauppoja.

– Ei voi sanoa, että tällaisia tapauksia olisi paljon, mutta paraikaakin olen yhdellä mökillä, jossa asiat eivät ole kunnossa. Asia huomioidaan hinnassa, tai sitten lähdetään katsomaan toisenlaisia kohteita, Päijät-Hämeen Op-kiinteistökeskuksen Heinolan alueen myyntipäällikkö Jari Leino kertoo.

Valvonta on haastavaa

Laaksomaa katselee mökkinsä terassilta pihamaata, johon on kaivettu putkien paikat. Kuva: Aku Isotalo

Jätevesimääräysten noudattamisen valvonta on kuntien vastuulla. Käytännössä niiden mahdollisuudet valvontaan ovat kuitenkin rajalliset.

– Ei kunnilla ole ensi vuoden lopulta alkaen valvoja-armeijaa, joka lähtee liikkeelle. Valvonta voi olla lähinnä pistojen tekemistä. Kunnat lähtevät varmaankin liikkeelle vesistöllisesti herkimmistä alueista, Kangas sanoo.

Kankaan mukaan jätevesiasioiden kuntoon saattamisessa luotetaan pitkälti valistukseen ja suomalaisten velvollisuudentuntoon.

– Suojelussa on kyse jokaisen ranta-asujan ja mökkiläisen omasta lähivesistöstä. Luulisi sen motivoivan ihmisiä.

Jos kiinteistön omistaja jää tulevaisuudessa kiinni jätevesimääräysten kiertämisestä, on seurauksena ensi vaiheessa kehotus laittaa asiat kuntoon.

– Kehotusta voidaan tehostaa uhkasakolla, Kangas sanoo.

"Vähäisiäkään pesuvesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön ikinä"

Jätevesiasiat ovat työllistäneet kesällä Sysmän ja Heinolan ympäristövalvontaa: puhelimet soivat tiuhaan, kun mökkiläiset kyselevät kiinteistöjensä jätevesijärjestelmien riittävyydestä.

– Ihmiset havahtuvat asiaan palatessaan mökeille. Meille tulee paljon kyselyjä erityisesti kantovesikiinteistöjen omistajilta, Heinolan ympäristönsuojelutarkastaja Noora Ahlgren kertoo.

Myös Sysmässä monet kantovedellä ja kuivakäymälällä varustettujen mökkien omistajat ovat huolestuneet jätevesien käsittelystä. Tällaisia mökkejä on Marko Pynnösen mukaan Sysmässä paljon.

Rajatapauksissa kunnan ympäristövalvonta ratkaisee, onko kiinteistö kantovedellinen vai ei. Jätevesineuvoja Johanna Tuomainen

– Niissä jätevesiremonttia ei tarvita.

Kunnat ovat ympäristönsuojelumääräyksissään määritelleet kantovedelliset kiinteistöt. Niissä riittää, että käyttövedet johdetaan hallitusti maaperään esimerkiksi imeytyskaivon kautta.

– Vähäisiäkään pesuvesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön ikinä, Neuvo Päijät-Häme 2018 -hankkeen vastaava jätevesineuvoja Johanna Tuomainen muistuttaa.

Mökkiläisten epätietoisuutta lisää Tuomaisen mukaan se, että joissakin kunnissa esimerkiksi kaivosta saunan nurkalle vedetty kylmävesijohto mahtuu kantovesimääritelmään, toisissa ei.

– Rajatapauksissa kunnan ympäristövalvonta ratkaisee, onko kiinteistö kantovedellinen vai ei, Tuomainen toteaa.

Jätevesiasetus

Remontteja edessä erityisesti kesämökeillä

Haja-asutusalueiden uusi, lievennetty jätevesiasetus astui voimaan keväällä 2017. Tiukimmat määräykset koskevat kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle 100 metrin päässä rannasta tai pohjavesialueella. Niiden pitää täyttää puhdistusvaatimukset 31.10.2019 mennessä.

Jos kiinteistö on yli 100 metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueen ulkopuolella, jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa vasta seuraavan ison remontin, kuten vesikäymälän rakentamisen yhteydessä.

Jätevesiuudistus ei koske kiinteistöjä, joiden rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen, koska vuodesta 2004 lähtien rakennusluvissa on jo edellytetty nykyisiä puhdistusvaatimuksia.

Jos kiinteistössä on vain kuivakäymälä ja kantovesi, jätevesiremonttia ei tarvitse asetuksen mukaan tehdä. Kuntien ympäristönsuojelumääräyksissä voi kuitenkin olla asetusta ankarampia vaatimuksia.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat