Uutiset

Poliisi törmää yhä nuorempiin päihtyneisiin – Nuorten alkoholinkäyttö huolestuttaa, vaikka se on tilastollisesti vähäisempää

Alkoholi: Juopuneesta alaikäisestä tehdään lastensuojeluilmoitus.

Konstaapeli Emilia Hämäläinen ihmettelee yhä nuorten runsasta juomista. Kuva: Aku Isotalo

Hämeen poliisin havaintojen mukaan entistä nuoremmat lapset kokeilevat alkoholia. Nuorimmat poliisin kohtaamat alkoholia nauttineet nuoret ovat alle 10-vuotiaita.

– Niin nuoret ovat yksittäistapauksia, mutta kyllä heitäkin on tullut vastaan jonkin verran, vanhempi konstaapeli Emilia Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen sanoo, että nuorten juominen ja sen aiheuttamat lieveilmiöt ovat aina olleet ongelma ja tuottaneet poliisille töitä. Hänen mukaansa tämän kesän aikana huoli nuorten päihteiden käytöstä on kuitenkin noussut entistä enemmän esille. Tilastojen valossa nuorten humalajuominen on vuosien mittaan vähentynyt, mutta esimerkiksi koulujen loppu, vappu ja festarit teettävät poliisille edelleen töitä.

Edelleen jaksan ihmetellä, miten nuoret päätyvät siihen tilaan. Sitä ei pysty ymmärtämään. Konstaapeli Emilia Hämäläinen

Hämäläinen on toiminut nuorten parissa jo tovin, mutta runsaasti päihtyneet nuoret ihmetyttävät yhä.

– Edelleen jaksan ihmetellä, miten nuoret päätyvät siihen tilaan. Sitä ei pysty ymmärtämään.

Nuorista, jotka ovat päihtyneitä tai joiden hallussa on alkoholijuomia, tehdään lastensuojeluilmoitus. Yli 15-vuotiaille kirjataan rikesakko, mutta sitä nuoremmat eivät vielä ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Päihtyneet nuoret poliisi kuljettaa sosiaalipäivystykseen.

– Näissä tilanteissa toimitaan tapauskohtaisesti esimerkiksi päihtyneen kunnon mukaan ja mahdollisuuksien mukaan nuori viedään kotiin. Muuten sosiaalipäivystyksen tiloissa voisi olla satoja nuoria, Hämäläinen sanoo.

Alaikäisten alkoholinkulutus viittaa siihen, että nuorilla on keino saada alkoholia jostakin. Poliisista todetaan, että nuoret tietävät, mistä alkoholia saa. Liikkeellä on välittäjiä, jotka toimittavat alkoholia palkkiota vastaan tai ilman palkkiota.

– Välittäjiä jää jonkin verran poliisin haaviin. Poliisi tekee paljastavaa työtä ja siviilipukuisia partioita käy paikoissa, joissa on epäilyjä välityksestä. Jonkin verran välittäjiä tulee poliisin tietoon myös ilmiantojen kautta, Hämäläinen mainitsee.

Poliisista kerrotaan myös, etteivät nuoret aina auta sammunutta kaveria, vaan sammunut jätetään yksin. Ilmiö on huolestuttava.

– On odotusarvo, että kaverit pitäisivät toisistaan huolta. Kuitenkin näyttäisi siltä, että sammunutta kaveria ei enää aina auteta tai hänestä ei tehdä ilmoitusta mihinkään tai kenellekään, Hämäläinen toteaa.

Syitä päihtyneen laiminlyönnille voi olla useita. Hämäläisen mukaan taustalla saattaa olla oma kiinnijäämisen pelko tai yksinkertaisesti nuorten ajattelemattomuus ja itsekkyys. Illanviettoa haittaa, kun täytyy katsoa kaverin perään.

Poliisi on törmännyt tapauksiin, jossa sammunut nuori on jätetty tuntikausiksi yksin. Päihtyneet ja sammuneet ovat alttiita joutumaan rikoksen uhreiksi.

– Sammuneena on äärimmäisen haavoittuvassa tilassa ja kaikki huomaavat, että on täysin puolustuskyvytön. Tavarat saattavat hävitä taskusta ja mahdollisuus esimerkiksi raiskatuksi joutumiselle on olemassa, Hämäläinen sanoo.

Sammuneesta henkilöstä tulisi tehdä ilmoitus hätäkeskukseen.

– Pitäkää toisistanne huolta, Hämäläinen lopettaa.

Alkoholinkäyttö

Humalahakuisuus on vähentynyt

Suurin osa nuorista tutustuu alkoholijuomiin jo alaikäisinä.

Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 12-vuotiaista nuorista 98 % ilmoitti olevansa raittiita.

14-vuotiaiden keskuudessa raittiita oli 78 %, 16-vuotiaiden keskuudessa enää noin 41 % ja 18-vuotiaiden keskuudessa alle 13 %.

Nuorten raittius on lisääntynyt ja humalajuominen vähentynyt viimeisten viidentoista vuoden aikana. Se on Euroopan keskitasoa.

Lähde: nuortenlinkki.fi
Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat