Uutiset

Paikallisraha

Sysmä-raha voi jäädä kokeiluksi

Paikallista valuuttaa ei käytetä riittävästi, arvioi projektipäällikkö.

Maaliskuussa käyttöön otettu paikallisraha ei projektipäällikkö Juri Niemisen mukaan todennäköisesti tule pitämään pintaansa ensi vuonna nykyisellä käyttöasteella.

– Ilman panostamista sysmä ei tule selviämään, koska nykyinen volyymi ei ole riittävä.

Kokeiluluontoinen hanke kestää vuoden loppuun, jolloin yrittäjät ja päättäjät keskustelevat tuloksista. Päätöksen projektin jatkamisesta tekee kunta.

Kesällä Sysmä-rahan käytössä on ollut näkyvissä pientä piristymistä.

Ei kannata ajatella, että Sysmä haluaa tehdä kiusaa. Yrittäjä Mia Kärkkäinen

– Kesäasukkaat käyttävät rahaa jonkin verran, mutta ei ole tapahtunut suurta ryntäystä, Nieminen sanoo.

Tällä hetkellä käyttäjiksi on rekisteröitynyt 200–300 kuluttajaa. Niemisen mukaan järjestelmästä löytyy tällä hetkellä 2200 sysmillä maksettua tapahtumaa, joiden kokonaissumma jää alle 100 000 euron.

Palaute on ollut vaihtelevaa.

– Sysmä on aiheuttanut voimakkaita reaktioita puolesta ja vastaan. Osa palautteesta on positiivista ja innostunutta, ja on kiitelty rohkeudesta kokeilla uutta. On tullut myös irvailutyyppistä palautetta, että ”Suomen virallinen valuutta on euro”, Nieminen sanoo.

Nieminen korostaa, että sysmä ei syntynyt turistikikkana, vaan sen tarkoituksena on tarjota aitoa taloushyötyä kunnalle. Resurssipulasta ja käynnistymisvaikeuksista huolimatta Nieminen katsoo, että ensimmäiset kuukaudet eivät ole koko totuus.

– Uskon, että tämä kesä ei kerro hankkeen koko potentiaalia, koska projekti on niin tuore.

Sysmä Campingin yrittäjä Mia Kärkkäinen on ollut hankkeessa mukana alusta alkaen. Hänen mukaansa sysmät ovat aiheuttaneet kiinnostusta turisteissa.

– Tänne on tullut ihmisiä muualta ihan vain ihmettelemään sysmä-rahaa.

Kärkkäisen mielestä valuutalla on ennen kaikkea mainosarvoa. Hän tosin mainitsee, että paikallisraha on kannustanut häntä myös miettimään, miten oman kunnan palveluja voisi yrittäjänä suosia. Kärkkäinen on tietoinen sysmien saamasta kritiikistä.

– Ei kannata ajatella, että Sysmä haluaa tehdä kiusaa. Taustalla on aito pyrkimys tukea paikallistaloutta, hän sanoo.

Englantilaislähtöinen tutkija Marcus Petz sai tietää Sysmän hankkeesta alunperin YLEn uutisesta. Hän on nyt kolmatta viikkoa tekemässä tutkimusta väitöskirjaansa varten. Petzin tutkimus käsittelee paikallisvaluuttoja Suomen maaseutuyhteisöissä ja keskittyy Sysmän paikallistalouteen.

– Minua tässä projektissa kiinnostaa se, että se tehdään maaseudulla. Toiseksi on mielenkiintoista, mitä tällaisesta hankkeesta seuraa. Sysmällä on paljon kulttuurista pääomaa ja vahva paikallinen identiteetti, joten on kiinnostavaa, miten vastaavaa voidaan jäljitellä muissa yhteisöissä, Petz sanoo.

Petz mainitsee, että paikallisvaluutoista on useita kansainvälisiä esimerkkejä. Rahaan liittyy hänestä myös ihmisiä houkutteleva esteettisyys, kuten Britanniassa julkaistu David Bowie -setelissä.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat