Uutiset

Sysmästä löytyi kakkosasunto

Intohimoinen kiinnostus moniportaiseen kunnan historiaan toi Riikka-Maria Lemmingin Pakkaselan emännäksi.

Pakkaselasta tuli Riikka-Maria Lemmingin, hänen ranskalaisen avopuolison Stephane Maytrandin sekä pariskunnan lasten kesäkoti. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki tuli isoäitinsä kotikonnuille Sysmän Nuoramoisiin ja siellä Pakkaselan kauniiseen hirsitaloon, joka lohkomisessa sai nimen Laventelikartano. Lahdessa syntynyt, mutta muun muassa Helsingissä, Asikkalassa, Chamonissa ja Suomen Lapissa vaikuttava Lemminki halusi miesystävänsä Stephane Maytrandin kanssa kiinnekohdan Sysmään.

Siihen oli parikin syytä. Sysmästä kuuluneet tekemisen äänet e-kuntalaisuudesta lähtien innostivat etsimään vapaa-ajan kotia kunnasta, jossa isoäitikin oli lapsena asunut. Kunnan historiaa tutkinut Lemminki näkee Sysmän olleen jo 1800-luvulla eurooppalainen ja kehittynyt kunta.

Sysmäläinen luovuus, yrittäjyys, Päijänteen hyödyntäminen ja tietynlainen terve yrittäjähulluuskin vauhdittivat päätöstä kakkoskodin hakemiselle juuri Sysmästä. Yhtenä esimerkkinä Lemminki näkee kunnassa toimivan kirjakaupan, jonka yrittäjä rakensi vanhoista hirsistä.

– Muissa pienissä kunnissa kirjakaupat kuolevat. Täällä Sysmässä rakennettiin uusi, joka toimii edelleen, Lemminki kehuu.

Valmis talo

ei kelvannut

Lemminki halusi Sysmästä kiinteistön, jossa voi toteuttaa omaa luovuuttaan, kokea pitkän historian ja vaikuttaa kiinteistön tulevaisuuteen rakentavasti. Valmista taloa perhe ei halunnut, vaan oma jälki piti saada tehtyä. Hän oli ollut yhteydessä kiinteistövälittäjään, mutta sopivaa kohdetta ei meinannut löytyä. Vuosi sitten välittäjä otti yhteyttä, että myyntiin saattaa tulla juuri sopiva kohde. Perheellä ei ollut odotuksia, eikä kiinteistökauppakaan ollut vierasta. Lemminki on ostanut joskus kiinteistön käymättä itse kohteessa, kuvat ja kartta ovat kertoneet kaiken tarpeellisen.

– Tiesimme, että kiinteistö on huonossa kunnossa asumattoman jakson jälkeen. Tultuamme Pakkaselan pihaan, tiesimme, että tämä on meidän, Lemminki tarkentaa. Hän tietää, että saneeraus on kallis prosessi, mutta tilan mielenkiintoinen historia, vanha irtaimisto ja hirsiseinistä huokuvat tarinat veivät mennessään. Lemminki ostikin kiinteistön myyneiltä suuren osan irtaimistoa, joista helminä hän näkee mahtavan Muranon kattokruunun sekä makuuhuoneiden ja salin huonekaluja. Pakkasela kokee täyden remontin, mutta vanhaa kunnioittaen ja säilyttäen.

Todellinen

kulttuurimaisema

Lemminki kokee vanhojen kiinteistöjen ostamisen ja remontoinnin tiettynä paranemis- ja parantamisprosessina, jossa vanhasta ja huonostakin kiinteistöstä saa luovalla tekemisellä ja henkisellä tasolla pintaa syvemmältä tonkimiselta nykyaikaan soveltuvan kodin.

Perhe tekeekin suuren osan saneerauksesta itse, sillä he haluavat parantaa talon huone kerrallaan omanlaisella tavalla. Talon paras paikka ainakin toistaiseksi löytyy salista, mutta kuistilla kauniina kesäpäivinä on mahdollista nauttia kesäillan lämmöstä.

– Tämä on kulttuurimaisemaa parhaimmillaan, hehkuttaa Lemminki ja jatkaa, että noin viiden hehtaarin tontilla on kaksi lampea, joiden ympäristöä on avattu.

Lampien ympäristöön on Stephane tehnyt kävelyreittejä ja oleskelupaikkoja, soutuvenekin löytyy rannasta. Perheen 6-vuotias Tom ja 14-vuotias Charlotta haluavat usein perheen kanssa piknikille kahdelle lammelle tai niiden rannoille. Korista löytyy Tomin herkkuja, joita ovat ainakin karjalanpiirakat, kurkut, tomaatit sekä makoisat mehut.

Riikka-Maria Lemminki löysi miesystävänsä Stephanen Ranskasta. Rakkaus roihahti ja nopealla aikataululla he päättivät perustaa Asikkalan Vääksyyn ranskalaisen kyläkaupan, jota Stephane hoitaa. Lemminki itse kokee ainakin tällä hetkellä omakseen työnsä liike-elämässä.

– Ehkä vietämme eläkepäiviämme joskus Sysmässä ja täällä historiallisessa Laventelikartanossa, pohtii Riikka-Maria Lemminki.

Avustaja IHA
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat