Uutiset

Hanhien isot jätökset rannoilla ovat ihmisten syytä

Lintutarhanhoitaja Olli Vuori muistuttaa, ettei mitään lintuja tarvitse ruokkia kesäisin.

Kanadanhanhet, niiden ruokkiminen ja jätökset ovat joka kesäinen puheenaihe. Tänä kesänä kanadanhanhista on tullut eniten yhteydenottoja kaupungin viherpalveluihin Tommolan rannoilta, missä lintujen jätöksiä on runsaasti kevytväylillä, kaikilla nurmialueilla ja venelaitureilla.

– Olen käynyt viemässä puistoon kaksi lintujen ruokinnan kieltävää kylttiä, mutta ne ovat hävinneet paikalta nopeasti. Silloin kun meillä on aikaa, olemme käyneet lehtipuhaltimella putsamaassa jätöksiä kulkuväyliltä, mutta nyt sellaiseen ei ole resursseja. Jätösten haravointi työllistäisi yhden työntekijän ihan kokopäiväisesti, kaupunginpuutarhuri Eve Vanne harmittelee.

Koira sai ripulin

Jätösten haravointi työllistäisi yhden työntekijän kokopäiväisesti. Kaupunginpuutarhuri Eve Vanne

Tommolassa asuva Hannele Rämö sanoo hanhien jätöksiä olevan alueella niin paljon, että jokaisen ulkoilukerran on pestävä kengän pohjat. Viime aikoina hän ei ole viitsinyt alueella liikkua ollenkaan juuri jätösten takia.

– Näin pahaa tilannetta en muista edellisiltä kesiltä. Joku kertoi laskeneensa rannassa yli 70 lintua kerrallaan. Olen nähnyt alueella ulkopaikkakuntalaisia uimareita, jotka keppien avulla heittelevät jätöksiä kauemmaksi rannasta, Rämö kuvailee.

Koiranomistajana Rämö kertoo keräävänsä aina omien koiriensa jätökset. Koirat voivat kuitenkin joskus syödä maasta löytämiään linnunkakkoja. Yksi Rämön koira kärsikin yli viikon ripulista syötyään hanhen jätöksiä.

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori sanoo suoraan olevansa todella turhautunut kanadanhanhista aiheutuviin ongelmiin. Niitä ei olisi, jos ihmiset eivät ruokkisi lintuja.

– Olemme keskustelleet tästä asiasta joka vuosi, mutta asia toistuu, kun joku niitä ruokkii. Sama ilmiö on tosin tuttu melkein kaikissa Suomen kaupungeissa. Lahdessa kiistellään parhaillaankin joutsenista ja niiden ruokkimisesta, Vuori tietää.

Vuori korostaa, ettei mitään luonnonvaraisia lintuja tarvitse ruokkia kesällä. Ne saavat tarpeeksi ravintoa suoraan luonnosta.

Linnut oppivat nopeasti

Vuori ihmettelee myös ihmisten halua kesyttää lintuja. Moni ottaa kuvia linnuista, joita he syöttävät suoraan omasta kädestä.

– Linnut ovat erittäin oppivaisia. Kun niitä kerran ruokkii, ne tulevat kyttäämään ruokaa samaan paikkaan sitkeästi uudestaan. Tämä on ihan ihmisten aiheuttama ongelma.

Vuorella ei ole tarkkaa tietoa esimerkiksi Tommolassa viihtyvien kanadanhanhien lukumäärästä. Heinolan vesistöissä arvioidaan olevan nyt noin 50-100 kanadanhanhea kahdessa eri parvessa.

Tommolan lisäksi hanhista on tullut valituksia ainakin Jyrängöstä. Siellä uimarit ovat välillä hätistelleet 30 linnun ryhmiä kauemmaksi Forskullan kartanon rannalla. Yhteen uimapaikkaan on myös vedetty keltaista muovinauhaa, jonka on toivottu estävän lintujen nousun rantaan.

Ruokintakielto ratkaisukeinoksi?

Ratkaisuksi lintuongelmaan on Heinolassa kokeiltu kieltolappujen lisäksi hanhien karkottamista ennen pesintää. Siitäkään ei ole apua, jos ihmiset aloittavat lintujen ruokinnan.

– Täydellinen ruokintakielto ehkä auttaisi, Vanne pohtii.

Rämö muistuttaa, että ihmiset tekevät varsinkin nuorille poikasille karhunpalveluksen ruokkiessaan niitä.

– Olen kuullut, että pullia syövistä poikasista ei tule niin lentokykyisiä eivätkä ne saa ruuasta tarvitsemaansa vastustuskykyä. Tässä ei ole kyse siitä, että en pitäisi linnusta vaan ihmisten ajattelemattomuudesta.

Rämöllä ei ole kokemusta lintujen aggressiivisesta käyttäytymisestä, mutta viherpalvelun työntekijät ovat välillä joutuneet lähtemään kanadanhanhia karkuun.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat