Uutiset

Suur-Sysmän upea historia hyödynnetään

Historia: Sirpa Rautiainen on sukeltanut Suur-Sysmän historiaan.

Sirpa Rautiainen esitelmöi Uotinpäivien Pääjuhlissa aiheena Suur-Sysmän alku ja tuho. Kuva: Nuutti Vihtilä

Sysmän kunta päätti alkaa tuotteistamaan Suur-Sysmän historiaa, ja hankkeen vetäjäksi valikoitui ympäristöhistorioitsija Sirpa Rautiainen. Hankkeen perusajatuksena on tuoda Suur-Sysmän historia lähelle ihmisiä. Tuotteistaminen luo iloa Päijät-Hämeen vakituiselle väestölle, turisteille, vapaa-ajan asukkaille ja ylipäätään kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Maakunnan historia kivikaudelta 1900-luvulle pyritään tuomaan näkyville nähtävyyksinä, tapahtumina, tuotteina, palveluina, infopisteinä sekä tarinoina. Rautiainen on saanut itselleen mielekkään työtehtävän.

– Tarkoituksena on tutkia historiaa ja tuoda paljon unohtuneita asioita esille. On ollut hienoa kirjoittaa ja tuoda julki jo olemassa olevia tarinoita, joita voi hyödyntää markkinoinnissa. Kyllä tämä on ollut minulle aivan unelmieni työtehtävä, 6. maaliskuuta työnsä aloittanut Rautiainen kertoo.

Täällä on aivan mahtava historia, ja sitä on hyödynnetty todella vähän.

Suur-Sysmän historian tuotteistamisen yhtenä tavoitteena on myös elävöittää paikkakuntaa, ja mahdollisesti houkutella myös turisteja Sysmään.

– Täällä on aivan mahtava historia, ja sitä on hyödynnetty todella vähän. Kunta voisi brändätä itseään paremmin historiaan ja luontoon liittyen. Minulla on paljon ideoita, joita olisi kiva kehittää yhdessä kunnan ja kuntalaisten kanssa.

Historia pyritään tuomaan helposti lähestyttäväksi sekä tavoitettavaksi, ja tuotteistamalla erilaisten toimijoiden olisi luontevaa sijoittaa itsensä osaksi historian jatkumoa.

Alueen historiasta tehdään tuote, jota esimerkiksi yrittäjät voivat hyödyntää omassa toiminnassaan.

– Nyt on valmiina jo upeita tarinoida, ja meillä on myös ratsastusreitti, jonka varrelle kerätään erilaisia tarinoita. Toimin myös alueoppaana, ja opastuksia on elävöitetty historian avulla. Yksi paikka johon tulee historia-aineistoa on kotisivut. Paljon on saatu jo aikaan, mutta paljon on myös asioita, joita voisi toteuttaa.

Hanke toimii eräänlaisena pilottina, ja esimerkkinä. Kun historia on helposti saatavilla, niin sillä on mahdollisuus lisätä vetovoimaa ja ihmisten innostuneisuutta aihetta kohtaan.

– Ihmiset ovat ottaneet tämän hyvin vastaan ja esimerkiksi yrittäjät ovat halukkaita yhteistyöhön. Tuotteistamis-sanaa ei pidä pelätä, se ei ole huono asia, vaan se on nykyaikaa, Rautiainen pohtii.

Kyseisellä projektilla voi olla myös positiivista taloudellista vaikutusta alueeseen, ja pyrkimyksenä onkin saada luotua jotain uutta hankkeen avustamana.

– Historian varaan voisi rakentaa kokonaisia yrityksiä, mutta yrityksen perustaminen ei ole helppoa. Haluan saada aikaan konkreettisia asioita, ja vaikka se on haastava tavoite, niin haluan saada kaksi uutta yrittäjää aloittamaan toimintansa tämän myötä. Se tulee olemaan vaikeaa, koska vuosi on lyhyt aika. Oikein ohjelmoituna tällä voisi olla myös työllistävä vaikutus.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat