Uutiset

Kirjasto etsii vertaisopastajia digineuvontaan

Kirjaston mediaohjaaja Riku Lehtimäki ja informaatikko Sanna Vääriskoski-Kaukanen esittelevät opastuksessa käytettävää tablettia. Kuva: Heidi Salminen

Heinolan kirjasto alkaa etsiä vapaaehtoisia opastajia digitaalisten laitteiden käyttöön. Tarkoituksena on löytää vertaisopastajia, jotka syksyn aikana saapuisivat joka toinen viikko kirjastolle auttamaan digitaalisten palveluiden ja mobiililaitteiden käyttämisessä.

– Opastajankaan ei tarvitse osata kaikkea, vaan tarkoituksena on yhdessä opastettavan kanssa löytää ratkaisu ongelmiin. Riittää, että on perustiedot laitteista ja halu auttaa, kirjaston informaatikko Sanna Vääriskoski-Kaukanen kertoo.

Uusia digi-iltapäiviä on tarkoitus järjestää kirjastossa joka toinen keskiviikko syyskuusta alkaen. Halukkaille vapaaehtoisille järjestetään infotilaisuus kirjastossa torstaina 9.8.

– Vastaavaa vertaisopastusta on ollut Lahdessa ja kokemukset ovat olleet erinomaisia. Infotilaisuuteen onkin tulossa kaksi lahtelaista vertaisopastajaa, sekä Lahden kaupunginkirjaston vertaisopastuksen koordinaattori Sirpa Saareke kertomaan kokemuksista, Vääriskoski-Kaukanen kertoo.

Kirjastolta on edelleen mahdollista varata aika henkilökohtaiseen neuvontaan digilaitteiden ja -sovellusten käytöstä.

Vertaisopastuksen on tarkoitus toimia matalan kynnyksen opastustilanteena, jossa ei ole perinteistä asetelmaa, jossa ammattilainen neuvoo opastettavaa.

– Vertaisopastustilanteissa jaetaan paljon muutakin kuin digineuvoja. Ne ovat myös sosiaalisia tilanteita, joissa voidaan puhua vaikka mustikkapaikoista, Vääriskoski-Kaukanen kertoo.

Kahden tunnin digi-iltapäivissä on aluksi kahdenkymmenen minuutin tietoisku, jonka jälkeen alkaa vertaisopastus.

– Aiheet nousevat ihmisten kysymyksistä. Esimerkiksi sähköpostin käyttö ja sähköiset kansalaispalvelut ovat ihmisiä mietityttäviä asioita, Vääriskoski-Kaukanen kertoo.

Tavoitteena olisi saada kasaan noin 10-12 opastajaa, jotka kävisivät vuorotellen digi-iltapäivissä opastamassa. Vapaaehtoisille järjestetään myös lyhyt koulutus.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat