Uutiset

Monipuolista Suomi-kuvaa opiskelijoille

Työura: Heinolasta kotoisin oleva Elisa Räsänen opettaa suomea Yhdysvalloissa Indianan yliopistossa.

Kannattaa kansainvälistyä jo opiskeluaikoina, Indianan yliopistossa opettava Elisa Räsänen vinkkaa. Kuva: Roosa Pöyhtäri

Heinolalaislähtöinen Elisa Räsänen on suomen kielen lehtori Indianan yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän opettaa suomea amerikkalaisopiskeijoille, jotka ovat valinneet erikoisemman kielen monista eri syistä.

– Osa suorittaa pakollisia kieliopintoja, jotkut ovat olleet Suomessa vaihdossa, osalla taas on suomalaisia perhesuhteita. Jonkin verran on lingvistejä, eli kielitieteilijöitä, jotka haluavat opiskella jotain ei-indoeurooppalaista kieltä. Ja sitten tulee erilaisia Suomi-faneja, Räsänen listaa.

Räsänen sai kipinän suuntautua kansainväliselle uralle opiskellessaan Jyväskylän yliopistossa.

Painotetaan suullista kieli­taitoa, koska se on amerikkalaiselle tosi tärkeää. Lehtori Elisa Räsänen

– Kävin opiskelijavaihdossa Prahassa, ja opetin vapaaehtoisena suomea tšekeille. Siellä ehkä sain kipinän. Sitten olin Fulbright-ohjelman kautta opetusassistenttina Indianan yliopistossa, ja sain kattavan kuvan ulkomaanlehtorin työstä, Räsänen kertaa.

Maailmanlaajuiseen Fulbright-ohjelmaan kuuluva Suomen Fulbright Center edistää Suomen ja Yhdysvaltain välistä akateemista vaihtoa.

Räsänen valmistui maisteriksi vuonna 2014, minkä jälkeen hän pääsi Toronton yliopistoon harjoitteluun ja ehti toimia myös suomen opettajana kotimaassa. Indianasta hän sai vakituisen lehtorin viran vuonna 2016. Pari vuotta amerikkalaisessa yliopistomaailmassa ovat olleet Räsäsen mukaan varsin positiivinen kokemus.

Räsänen painottaa opetuksessaan moderneja oppimistapoja.

– Haluan, että opiskelijoille tulisi sellainen olo, että vaikka he opiskelevat suomea maantieteellisesti kaukana Suomesta, niin resurssit ovat käytettävissä esimerkiksi Internetin välityksellä ja he ovat osa suurempaa yhteisöä. Opiskelijat ovat Suomeen yhteydessä vaikka Skypen välityksellä. Se, että opiskelijat etsivät itse tietoa, on tärkeää.

Yhdysvalloissa opetuksen painopiste on vuorovaikutusosaamisessa.

– Painotetaan suullista kielitaitoa, koska se on amerikkalaiselle tosi tärkeää. Teemme erilaisia oppimisprojekteja, ja opiskelijoilla on mahdollisuuksia käyttää suomen kieltä myös luokkahuoneen ulkopuolella. Painotus on puhekielen hallinnassa. Kaiken keskiössä on, että opetus on inspiroivaa ja harjoitellaan tosielämän taitoja, Räsänen sanoo.

Amerikkalainen ja suomalainen yliopistomaailma ovat Räsäsen mukaan monella tapaa erilaisia.

– Amerikkalaiset opiskelijat ovat aloittaessaan tosi nuoria, sillä nuorimmat ovat 17-vuotiaita. Yliopiston kaksi ensimmäistä vuotta ovat osittain kuin suomalaisen lukion kaksi viimeistä vuotta, hän kertoo.

Räsänen mainitsee myös, että yliopistomaailma on Yhdysvalloissa Suomea hierarkkisempi. Amerikkalaisessa yliopistossa opiskelijaelämä on myös hänestä paljon kokonaisvaltaisempaa, sillä opiskelijat usein asuvat kampuksella ja heille on tarjolla paljon kaikkea valinnaista ohjelmaa, kuten erilaisia kerhoja ja muuta vapaa-ajan toimintaa.

Yhteishenki on yliopistossa vahva, ja yhteisöön pääsi nopeasti sisään.

– Kaikki otetaan heti mukaan, ja tuntemattomat tulevat juttelemaan. Työpaikalla on ollut helppo tutustua kopiokoneella kollegoihin, Räsänen kertoo.

Nuoria kansainvälisestä alasta unelmoivia hän kannustaa kansainvälistymään jo opiskeluaikana.

– Kannattaa olla aktiivinen ja etsiä uusia mahdollisuuksia, sillä usein niistä ei hirveästi tiedoteta.

Kuka?

Elisa Räsänen

Kävi Heinolan lukiota vuosina 2005–2008.

Aloitti kirjallisuuden opinnot Jyväskylän yliopistossa 2008. Valmistui maisteriksi vuonna 2014 pääaineena suomen kieli. Räsäsen pro gradu käsitteli monikielisyyttä amerikkalaisilla suomen tunneilla.

Harjoittelussa Toronton yliopistossa ja opetusassistenttina Indianan yliopistoissa.

Suomen kielen opettajana kotoutumiskoulutuksessa.

Suomen kielen lehtorina Indianassa vuodesta 2016.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat