Uutiset

Pimenevät illat lisäävät eläinkolarin riskiä

Syksyn hämärät ovat eläinkolareiden aikaa. Kolarin sattuessa autoilijan tulee turvallisesti tarkistaa, miten auton töytäisemän eläimen on käynyt.

Auton alle jääneestä peurasta tai muusta isomman eläimen kanssa tapahtuneesta kolarista tulee aina ilmoittaa poliisille. Kuva: Antti Saraja

Pimenevät illat vaativat erityistä tarkkaavaisuutta liikenteessä, sillä isot ja pienet eläimet liikkuvat hämärän turvin. Eläinkolarin riski on suurimmillaan ilta- ja aamuhämärän aikaan. Törmäys hirvieläimen kanssa voi olla tuhoisa.

– Hirvien kiima-aika alkaa syyskuun vaihteessa, jolloin ne ovat liikkeellä. Myös metsästyskausi lokakuusta alkaen liikuttaa hirviä ja lisää kolaririskiä, koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta kertoo.

Elovaaran mukaan on vaikeaa antaa yleispäteviä ohjeita törmäyksen välttämiseen. Eläintä väistetään, jos se on turvallista ja mahdollista. Vaaratilanteessa tehdään vaikeita valintoja, sillä väistämällä voi ajautua vastaantulijoiden kaistalle kohtalokkain seurauksin. Tilanteet tulevat eteen nopeasti, mutta niissä pitäisi yrittää ajatella mahdollisimman pitkälle sitä, millaisia seurauksia omilla toimilla on. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä eläin voi juosta suoraan alle.

On tärkeää, että osaa kertoa kolaripaikan tarkan sijainnin ja merkitä sen. Komisario Rauno Piispa

– Lopputulokseen vaikuttaa tietysti nopeus. Jos tilanteessa pystyy ja ehtii tekemään valintoja, voi miettiä miten väistön toteuttaa. Ihmisten toiminta on kuitenkin kovin yksilöllistä, sillä joillakin tulee selkäytimestä väistöliike myös pienempien eläinten kohdalla, kun jotkut taas eivät välttämättä pysty tekemään mitään, vaikka hirvi on tiellä.

Elovaaran mukaan kolmen sanan muistisääntö nopeus, katse ja valo on hyvä pitää mielessä pimeällä ajaessa.

– Nopeutta vain kylmän viileästi pois. Pitää katsoa muuallekin kuin putkinäöllä suoraan eteen, eli katseella kannattaa skannata tienpientareita. Pimeässä pitää myös käyttää kunnolla valoja, hän muistuttaa.

Törmäyksen sattuessa tulee pitää huoli omasta ja muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Autoilijalla on velvollisuus tarkistaa, miten auton töytäisemälle eläimelle on käynyt. Eläintä ei saa jättää kitumaan.

– Jos se on turvallisuuden kannalta mahdollista, niin pitää pysähtyä, vaikka kyse on pienestäkin eläimestä. On inhimillistä tarkistaa, miten eläimen on käynyt, Elovaara sanoo.

Komisario Rauno Piispa Hämeen poliisista muistuttaa, että pysähtyminen ei aina kannata, sillä oma ja muiden turvallisuus voi vaarantua. Korkeissa nopeuksissa pieni eläin todennäköisesti menehtyy.

– Jos moottoritiellä ajaa vaikka supikoiran päälle, ei kannata pysähtyä ja jäädä ihmettelemään, koska muu liikenne vaarantuu.

Ilmoitus hätäkeskukseen on paikallaan varsinkin, jos eläin jää keskelle tietä. Poliisi vastaa tarvittaessa kituvan luonnoneläimen lopetuksesta. Hätäkeskuksesta saa myös muita toimintaohjeita.

Jos kolarissa vahingoittuu isompi eläin, kuten hirvi, on soitto hätänumeroon aina paikallaan. Myös lemmikkieläimistä tulee tehdä ilmoitus poliisille.

– On tärkeää, että osaa kertoa kolaripaikan tarkan sijainnin ja merkitä sen. Merkitsemiseen voi käyttää esimerkiksi riistaonnettomuusmerkkiä, joita saa tulostettua riistakeskuksen sivuilta, komisario Piispa neuvoo.

Jos eläin loukkaantuu törmäyksessä, eikä menehdy, on autoilijan hyvä osata kertoa eläimen poistumissuunta. Poliisi tekee virka-apupyynnön Suurriistavirka-avulle.

Hirvionnettomuuksia tapahtuu Piispan mukaan eniten siellä, missä hirvistä kylteillä varoitetaan. Varoitusmerkit on laitettu paikalleen onnettomuustilastojen mukaan.

– Kolareita tapahtuu paikoilla, joissa on aukko riista-aidassa, aukeilla paikoilla sekä paikoilla, missä pelto muuttuu metsäksi.

Eläinkolarit

Varoita, ilmoita, merkitse

Ensimmäinen tehtävä hirvieläin-, villisika- tai suurpeto-onnettomuuden jälkeen on varoittaa muuta liikennettä. Näin ehkäistään lisäonnettomuudet.

Ilmoita poliisille soittamalla hätänumeroon 112.

Kun ilmoitat onnettomuudesta poliisille, kerro onnettomuuspaikka mahdollisimman tarkasti. Lataa ennakkoon älypuhelimeesi GPS-paikannuspalvelu.

Kolaripaikka tulee merkitä heti, kun muuta liikennettä on varoitettu, loukkaantuneista huolehdittu ja onnettomuudesta ilmoitettu poliisille. Merkintä tehdään mieluiten riistaonnettomuusmerkillä.

Onnettomuuspaikan merkintä tehdään ainoastaan tien reunaan. Vältä turhaa kulkemista kolaripaikalla.

Jos riistaeläin on jäänyt loukkaantuneena kolaripaikalle, on sen lopettaminen sallittu. Eläin täytyy lopettaa oikein, jottei sen kärsimyksiä lisätä. Jos et itse voi lopettaa eläintä, pyydä apua tai odota kunnes SRVA-henkilöstö tai poliisi saapuu paikalle.

Lähde: Suomen riistakeskus
Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat