Uutiset
Jari
Niemi
jari.niemi@itahame.fi

Torin laidalta

Kunniaa lobbareille

Kuva: Markus Henttonen

jari.niemi@itahame.fi

Lobbaamisella on ikävä kaiku, vaikka näin ei pitäisi olla. Totuus nimittäin on, että vain harva asia etenee valtion, maakuntien ja kuntien tasolla ilman lobbaamista eli vaikuttamista.

Viimein rakenteille saatu Kimolan kanava on suorastaan loistava esimerkki pitkäkestoisesta lobbaamisesta. Kuulin ensimmäisen kerran perusteellisen analyysin kanavahankkeesta edesmenneeltä Heinola suurmieheltä, kokoomuksen pitkäaikaiselta kansanedustajalta Timo Ihamäeltä.

Timo Ihamäki kertoi minulle, kuinka hän, Kouvolan SDP:n kansanedustaja Valto Koski ja pari keskustalaista itäsuomalaista kansanedustajaa olivat päättäneet ryhtyä ajamaan hanketta. Ihamäen ja Kosken johtama porukka perusti eduskuntaan kanavapuolueen, joka Timon mukaan jäi kuitenkin raidepuolueen ja kumirataspuolueen rattaiden alle.

Koski ja Ihamäki jaksoivat kuitenkin tehdä töitä ja saivat vähitellen tuekseen yhä enemmän muita kansanedustajia. Päijät-Hämeestä tukijoukkoihin ilmoittautui muiden muassa SDP:n Jouko Skinnari.

Valto Koskella riittää värikkäitä tarinoita lobbauksesta. Hän sai Ihamäen kanssa kerran houkuteltu kanavalle myös liikenneministerinä toimineen kokoomuksen Matti Auran, joka oli Kosken mukaan todennut: Hyvä hanke, tällä tiellä ei ole kuoppia!

Koski sai myös pääministeri Paavo Lipposen (sd.) tutustumaan paikan päälle kanavaan, mutta taaskaan ei rahaa irronnut.

Viimeinen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) sixpäkkihallitus päätti avata rahahanat ja ratkaisevassa roolia näytteli tässä kohden kokoomuksen eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Kalle Jokinen. Hän vinkkasi minut luokseen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla vuonna 2014 ja totesi, että Kimola saa nyt rahat. Jokinen oli tuolloin eduskunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja ja sai budjettiasiakirjoihin merkinnän kanavasta. Tuon merkinnän jälkeen hanke lähti liikkeelle, vaikka se koki vastustusta myös Liikennevirastossa.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme