Uutiset

Elämä antoi toivetyön kirkon repsikkana

60 vuotta: Ilpo Haggren aloitti lihamestarina, mutta päätyi kiinteistönhoitajaksi.

Heinolan seurakunnan kiinteistönhoitajana viitisentoista vuotta toiminut Ilpo Haggren ei tee isoa numeroa 60-vuotisjuhlasta.

– Ei ole sellainen olo, että jokin vaihe päättyisi ja toinen alkaisi.

Työ, harrastukset ja perhe-elämä menevät entisiä latujaan virstanpylväästä huolimatta.

– Olen aina pitänyt työstäni ja minulla on siinä vielä opittavaa ja unelmoitavaa. Sama koskee kotielämää. Olen mahdottoman perhekeskeinen ihminen, joten ilon hetket eivät sielläkään lopu, hän miettii.

Työpaikan ja ammatin valinnassa Haggren kokee olleensa onnekas.

– Heinolan seurakunta on työyhteisönä huippupaikka. Oman alani työt toimivat selkeiden suunnitelmien varassa. Suhteet esimiesten ja päättäjien kanssa ovat olleet rakentavat. Minua on kuultu ja minä olen tykännyt kuunnella.

Monilla julkissektorin toimijoilla on ollut ongelmia ikääntyvien rakennusten kanssa. Niin myös Heinolan seurakunnalla.

– Seurakuntien liitoksessa saimme maaseurakunnalta varsin suuren kiinteistökannan, jossa on huomattava määrä suojeltuja rakennuksia. Kiinteistöjen hoitokulut pyrkivät kasvamaan ja ovat jatkuvan tarkkailun alla.

Myös Heinolan seurakunnassa työntekijät ovat joutuneet väistötiloihin sisäilmaongelmien uhatessa.

– Mielestäni työnantaja on toiminut näissä tapauksissa tavattoman vastuullisesti. Se näkyy muun muassa siinä, että työntekijät on siirretty väistötiloihin ajoissa.

Asioita ei ole päästetty siihen pisteeseen, että Haggrenin olisi tarvinnut selvitellä tilannetta työsuojeluvaltuutettuna.

– Seurakuntatalon remontissa meillä oli väistötilojen suhteen myös onnea, koska tarjolla oli entisen oikeustalon saneerattu virastosiipi. Se muutto säästi minutkin monelta harmilta, koska väistötilat eivät kuulu vastuulleni.

Haggren ei vielä mieti eläköitymistä, enemmänkin sitä millaiseksi työ muuttuu tulevaisuudessa.

– Heinolan seurakunnassa on hyvät eväät jatkaa onnistunutta kiinteistöpolitiikkaa. Kiinteistöjä on jo myyty. Niitä voidaan joutua myös purkamaan, mikäli myynti ei ole realistinen vaihtoehto. Näillä eväillä kulut saataneen pysymään aisoissa.

Haggren kiittää esimiestään talouspäällikkö Matti Halmetta sekä luottamushenkilöitä hyvistä päätöksistä ja suunnitelmista.

– Kiinteistöstrategian pohjalta kiinteistöhoito on ollut ennakoivaa ja suunnitelmallista ja uskon, että näin on jatkossakin.

Mitä kiinteistönhoitajan ammattiin taas tulee, Haggrenin on vaikea kuvitella yhtä itsenäistä, vaihtelevaa ja samalla haastavaa tehtäväkenttää.

– Saan yhä tehdä sitä, mitä olen aina halunnutkin tehdä.

Vaikka Haggren aloitti työuransa keittäjänä ja lihamestarina, veti into aina remonttihommiin.

– Varmaankin näpertely tulee verenperintönä, eikä ole siksi jättänyt minua rauhaan. Olin aivan pieni, kun isoisäni antoi minulle puukon käteen ja siihen se jäi. Vuolin välillä puuta, välillä sormea, mutta taito karttui pikku hiljaa. Siitä oli hyötyä lihanleikkaajana ja vielä enemmän remonttihommissa.

Jossain vaiheessa koulutusyhteiskunta ylenkatsoi kaikkien alojen osaajaa.

– Viime aikoina, kun henkilöstöä on niukanlaisesti, on palattu takaisin siihen, että pitää osata paitsi suunnitella, myös tehdä kaikenlaiset työt. Tällainen laaja-alaisuus sopii hyvin minulle.

Haggren juhlii 14.8. syntymäpäiväänsä perheen parissa.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat