Uutiset

Kalajuttuja Heinolan kauniissa satamassa

Ihmisiä oli runsaasti paikalla ja markkinahumu oli tapissa, kun Kalamarkkinat täytti pyöreitä.

Viikonlopun aikana Heinolassa järjestetyt Kalamarkkinat olivat jo historian 20. kerta, kun kyseinen tapahtuma keräsi ihmisjoukot satama-alueelle.

Tapahtuman järjestämisestä vastasi, ja on vastannut alusta lähtien, Heinolan Lions Club / Sillat.

Markkinat veti Heinolaan myös lukuisia myyjiä, ja kaiken kaikkiaan myyjiä oli lähemmäs 50. Kalatuotteiden ja kalastusvälineiden lisäksi myyntipisteillä oli myös muita tuotteita, mutta nimensä mukaisesti pääteemana vallitsi kala, tuoksusta lähtien.

Tapahtuma sai lauantaina lisäpontta, kun sää helli markkinakansaa, mutta sunnuntain sateetkaan eivät onnistuneet vesittämään massiivista kalafestivaalia.

Yleisön viihtyvyydestä huolehtivat myös esiintyjät, joita kapusi markkinalavalle useaan otteeseen.

– Kalamarkkinat on iloinen, kesäinen, letkeä ja ennen kaikkea hyvä tapahtuma. Jännittämme jokaisena vuonna, että miten tämä onnistuu, mutta kokemus on kertonut jännityksen kuuluvan asiaan ja tämä on kuitenkin aina ollut voitollinen juttu, kahdeksan vuotta tapahtuman vetämisestä vastannut Heinolan Lions Club / Siltojen presidentti Risto Lök kertoo.

Kalamarkkinoiden järjestäminen vaatii suuren määrän työtä, mutta lopputulos on työmäärän väärti.

– Meillä on seitsemän miehen ydinryhmä, joka hoitaa paketin kasaan, mutta jokainen meidän klubin jäsenistä on tavalla tai toisella mukana. Tämä on meiltä voimanponnistus, mutta samalla tämä on meidän klubillekin vuoden kohokohta sekä pääaktiviteetti, johon jokainen satsaa.

Heinolaan saapuneet myyjät ovat monesti käyneet jo useampana vuonna aiemminkin, eikä tapahtumakaan ole kokenut radikaaleja muutoksia.

– Kauppiaat ovat aikalailla vakiotavaraa, eikä suurta vuosittaista vaihtelua ole. Olemme ottaneet varovaisia kehitysaskeleita, koska markkinakysely paljastaa, ettei toimivaa formaattia kannata muutella liikoja. Hyviä pieniä kehityksiä on tehty, ja esimerkiksi Vetouistelijoiden mukaantulo piristi tapahtumaa mukavasti, Lök pohtii.

Yksi jo useamman vuoden putkeen Heinolassa käyneistä kauppiaista on Arto Määttä, joka saapui Kuusamosta, ja markkinoille matkusti myös hänen veljensä Asko.

Kuusamon Kalajalosteen myyntipiste on pystytetty vuosittain Heinolan satamaan jo 10 vuoden ajan. Nyt kaksikolla oli uusi keksintö mukanaan.

– Tästä loimulohestahan meidät täällä tunnetaan, ja nyt meillä on loimuttamiseen uusi sekä tehokkaampi ratkaisu. Loimutuslaudat ovat kuusikulmaisessa muodostelmassa, ja silloin tuuli ei pääse haittaamaan, sillä laudat muodostavat suojaavan kehän. Kalat eivät pala lähellekään niin herkästi kun vanhassa systeemissä, ja loimutusaikakin on paljon lyhyempi, Arto Määttä sanoo.

Kuusamolainen loimulohi oli selkeästi suosituimmasta päästä, ja markkinaväki vieraili tiheään Kuusamon Kalajalosteen myyntipisteellä.

– Täällä kun on 10 vuotta käynyt, niin olen saanut paljon tuttuja, joita on kiva tavata täällä. Tämä on mielestäni hieno yleisötapahtuma, ja voisin sanoa, että tämä on minulle yksi kesän kohokohdista.

Aktiivisesti markkinoilla käyvät ihmiset puhuvat usein markkinoilla aistittavasta hengestä, eikä Kalamarkkinat tee tässä asiassa poikkeusta.

– Tällä tapahtumalla on ehdottomasti oma henkensä, joka muodostuu pitkälti kauppiaiden yhteistyöstä. Sitä yhteistyötä on koko kaistan leveydeltä. Kauppiaat auttavat toisiaan, mutta kuten asiaan kuuluu, niin heillä voi olla jotain pientä hyvänhenkistä kinaa esimerkiksi paikoituksista. Me olemme sitten omalla porukallamme auttamassa kauppiaita, ja tästä kaikesta syntyy hyvä markkinayhteishenki, Lök toteaa.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat